Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политици и олигарси масово напускат страната, дипломатите заминават за Лвов, там е и архивът

Събитията в Украйна се развиват не с дни, а с часове. Наблюдаваме как глобалните медии могат да създават виртуална обстановка, която се приема за реалност от правителствата на много страни. Редица управляващи предприемат конкретни действия, които след време може би ще изглеждат доста неадекватни.

Най-голямо е объркването в Киев. Очевидно е, че англосаксонските страни действат координирано за разлика от представителите на континентална Европа. Военните представители на САЩ, Великобритания и Канада дадоха тон и един след друг първи напуснаха Украйна. Франция и Германия се опитват да реагират в индивидуален план, но без особен успех. Посещенията на Макрон в Москва и Киев се сведоха до шумно коментирани мероприятия от френските медии в контекста на президентската надпревара. Стопанинът на Елисейския дворец не беше приет като значим фактор нито от Русия, нито от Украйна в решаването на конфликта. Германският канцлер Олаф Шолц пък преживя унизителна среща във Вашингтон, след като Джо Байдън заяви, че

САЩ могат да спрат “Северен поток 2”,

ако американците преценят, че това се налага.

Има информация, че архивите на украинските институции се прехвърлят спешно в Лвов - в западната част на страната, близо до полската граница. Редица западни страни преместиха своите дипломатически представителства в същия този украински град. Авиокомпании започнаха да анулират своите полети над страната. Застрахователни компании настояват всички украински самолети да бъдат прехвърлени в безопасни страни. Единствените, които към 14 февруари летят в украинското небе, са военните самолети на САЩ и Великобритания. Реално над Украйна се установи безполетна зона. Голяма британска застрахователна компания съобщи, че от 16,00 ч. на 14 февруари прекратява своите застрахователни гаранции за самолети в украинското въздушно пространство. Мощното разчистване на небето започна няколко часа след като на летището “Бориспол” до Киев кацна самолет от Литва, натоварен със зенитноракетни комплекси Stinger.

През последните дни се наблюдава масово бягство на украински политици и олигарси от Украйна. Известният журналист Дмитрий Гордон, който е медийно острие срещу Кремъл, натовари семейството си на джета на олигарха Ринат Ахметов и се приземи в Цюрих. Редица други украински олигарси се разбягаха по света. Андрей Ставницер от фирмата ТИС (TransInvestService) отиде в Лондон, Егор Гребеников, който също е от ТИС, се приземи в Москва чрез транзитен полет през Виена. Собственикът на търговската банка “Восток”

вече е в Израел,

а Андрей Иванов, инвеститор в групата компании “Трансшип”, замина за Лимасол.

На 14 февруари сутринта бе свикано заседание на Радата в Киев. Поради липса на кворум то пропадна. Обяснението бе, че много от хората от депутатския корпус са поразени от COVID. Страната са напуснали 23-ма депутати, от които 5-има от управляващата президентска партия “Слуга на народа”.

Преди няколко седмици началникът на президентската администрация в Киев Андрей Ермак си купи апартамент в Лондон. Той също внезапно се разболя, но по-късно се оказа, че може и да не спазва карантината.

Положението в украинската армия също не е цветущо. През последните седмици се прокрадна информация, че

пилотите

масово напускат

украинските ВВС. Киевските власти се опитват да представят ситуацията пред чуждите медии такава, сякаш местното население има висок боен дух и желание да се сражава с руснаците. Това може би е вярно само за най-западната част на страната - Галичина.

Рускоговорещото население на Украйна едва ли ще тръгне да се сражава срещу руснаците.

В Одеса руската армия ще бъде посрещната като освободителка с хляб и сол. Нещо повече, не е изключена саморазправа с тези активисти от крайните националисти, които изгориха преди години десетина души в Профсъюзния дом. Да не забравяме, че през 2014 г., когато Крим стана част от Руската федерация, мнозинството от украинските военни, които служеха на полуострова, доброволно преминаха в редовете на руската армия под командването на Сергей Шойгу.

На 14 февруари украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко допусна, че Киев може да се откаже от членство в НАТО с цел избягване на войната. Дипломатът е един от най-близките хора на Зеленски, така че той просто е

озвучил

посланието на президента

Вадим Пристайко бе готвен за външен министър на Украйна. Последните събития показват, че Великобритания измества САЩ от първата позиция, която имаше Вашингтон като куратор на Киев. Самият Зеленски допусна груба грешка в своя последен телефонен разговор с Джо Байдън и го покани да посети точно в този момент Украйна. С което постави Джо Байдън в конфузно положение. Американският президент отказа поканата на Зеленски. Стана ясно, че Вашингтон тотално неглижира сегашната власт в Украйна. Джо Байдън като вицепрезидент на Барак Обама посети шест пъти Киев.

В края на 14 февруари се получи неочакван обрат в събитията около Украйна. Първо, посланикът на страната в Лондон опроверга нагласата на Киев да се откаже от членство в НАТО и се оправда, че неговите думи са извадени от контекста. Второ, западните застрахователни компании продължиха своите

гаранции за украинските самолети

Трето, представител на Държавния департамент заяви, че САЩ нямат информация кога точно Русия ще нападне Украйна. Но ако все пак я атакува, то Вашингтон заедно със своите съюзници ще даде решителен отпор на Кремъл. Най-интересно бе обръщението на президента Зеленски, който призова политиците и олигарсите, напуснали страната, да се завърнат в рамките на 24 часа. Той не пропусна да отбележи, че Украйна ще си вземе Крим и Донбас, но само и единствено по “дипломатически път”.

Преди около месец министърът на отбраната на Украйна заяви, че

не разполага

с информация

за предстоящо нападение от страна на Русия. Тази седмица повтори същата констатация. На 14 февруари секретарят на украинския Съвет за национална сигурност потвърди, че Москва няма намерение да нахлуе на тяхна територия.

Ситуацията се усложнява допълнително в резултат на тревожното мълчание на Кремъл, който се задоволява само да наблюдава пасивно виртуалната “напрегната” обстановка, изградена от глобалните медии. Руснаците продължават да не нахлуват на украинска територия. Засега Кремъл само посреща и изпраща потока от високопоставени чужди държавници, които имат желание да се разходят през зимата по Червения площад. Москва повтаря, че ще бъде принудена да реагира силово само ако украинската армия посегне на жителите на Донбас, значителна част от които са граждани на Руската федерация.