Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лайтмотивът им, че така защитават парите си от инфлацията и от правителствата

Според Forbes десет от най-богатите инвеститори в криптовалути са загубили 26,9 милиарда долара от 10 ноември 2021 г., когато биткойнът и криптопазарът отбелязаха връх. Три от десетте най-популярни цифрови валути вече струват с 50% по-малко. Най-мощната от тях, смятана за мерцедеса – биткойнът, падна с 50%: от 68 хил. долара през ноември до 34 хил. през януари, след което възстанови до 43 хил., но

сега отново пада

Съвсем логично се понижиха и акциите на криптоборсата Coinbase Global с 42% в края на януари - в резултат на това двамата милиардери – главният изпълнителен директор Брайън Армстронг и членът на борда Фред Ерсам –

инкасираха загуби

от над 7 милиарда

долара, констатира Forbes.

Милиардерът и шеф на софтуерната MicroStrategy Майкъл Сейлър е сред големите инвеститори в биткойни. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Милиардерът и шеф на софтуерната MicroStrategy Майкъл Сейлър е сред големите инвеститори в биткойни. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Другият гуру - милиардерът Майкъл Сейлър, шеф на софтуерната MicroStrategy – също не остана по-назад. Според изданието инвестицията му от над 3 милиарда долара в биткойни е намаляла с 55%.

От Forbes посочват, че ако е инвестирал в технологичния индекс Nasdaq Composite Сейлър, той би загубил много по-малко - едва 15% от парите си за същия период.

Въпреки феноменалните загуби милиардери като Тим Дрейпър остават оптимисти. Той смята, че въпреки срива биткойнът тази година ще нарасне

с над 600%

и ще струва 250 хил. долара.

Изчисленията на Forbes показват, че 10-те криптомилиардери са загубили общо 26,9 млрд. долара между ноември и 24 януари. Към днешна дата загубата е малко над 20 млрд. Логиката на някои от богатите бе изразена от милионера Робърт Кийосаки – автор на бестселърите от серията “Богат татко, беден татко”. Според него криптовалутите са единственият начин в момента хората да защитят парите си от инфлацията и от безкрайното печатане на пари.

Проблемът е, че за

“печатницата”

всички знаят от началото на пандемията, но това не попречи цените на криптовалутите да се сринат. Други прогнози са, че много от тях ще изчезнат и ще останат само най-популярните.

Защо Централните банки посягат към криптопазара, който се срина до 1,7 трилиона долара, колко загуби Илон Мъск и как протича болезненият експеримент в Ел Салвадор, четете тук, тук и тук.