Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къщата в Барселона
Къщата в Барселона
  • 21 страници е докладът, който в МВР е получен на 28 януари
  • Има имена на български публични личности, описание на трансакции и много медийни публикации
  • Част от детайлите, свързани с миналото на действащите лица, не са точни

Датата е 8 юли 2018-а, часът е точно 18. В неизвестната до този момент група във фейсбук, озаглавена приповдигнато “Да спрем разграбването на България”, е пуснат анонимен клип.

За часове видеото, в което се твърди, че премиерът тогава Бойко Борисов има предполагаема къща, предполагаема любовница и предполагаемо дете в Барселона, набира популярност и е гледано от над 200 хил. души.

Забелязва го, естествено, Сашо Диков, който още на следващия ден излъчва видеото в предаването си “Евродикоф”. Борисов отрича в ефир.

Животът на групата във фейсбук “Да спрем разграбването на България” започва малко преди появата на видеото и свършва след разпространяването на този и на още един клип.

20 март 2019 г. - по електронна поща в полицията в Барселона идват същият запис и предаването на Сашо Диков от 2018 г. Изпратени са от лице, чието име е публично неизвестно.

3 май 2019 г. Очевидно жалбоподателят е разочарован, че каталунските власти не предприемат нищо, и праща второ писмо, в което пуска линкове към 3 различни публикации в българската преса от 2013 г. насам.

21 февруари 2020 г. Изданието “Ел Периодико” в Каталуня свързва в статия премиера на България Бойко Борисов в схема за пране на пари в Барселона чрез покупката на недвижим имот на Борислава Георгиева Йовчева.

3 години и 8 месеца по-късно след появата на клипа с къщата в Барселона, чиито снимки са придружени с уточняващи текстове с имена на известни българи и връзки помежду им, медиите в България разполагат с предварителните заключения от разследването на испанските власти:

1. Направени са две важни инвестиции в Барселона на обща стойност 5 милиона евро (покупка на къща, магазин, луксозни автомобили).

2. Смята се, че средствата са влезли от територията на страната, прикрити от различни икономически операции.

3. Смята се, че за средствата са използвани подставени фирми в Испания и в офшорни зони.

4. Според слуховете финансовите “инжекции” са правени от частни лица. (Тук се посочва името на бащата на българката Борислава Георгиева Йовчева, за чиито средства няма данни как точно са придобити). 

Борислава Йовчева
Борислава Йовчева

Във финала на доклада, чийто превод на български език е от 21 страници, испанците са много внимателни. При своите изводи те използват често думата “предполагаем”. Така в извод 5 се появява следният текст:

5. Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство (включително министър-председателя Бойко Борисов).

Според гореизложената информация отделът смята, че подадената в жалбата информация е вярна, тъй като има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление - международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 милиона евро.

Испанската

полиция използва

в своя доклад

много линкове от

български медии

и стари информации със снимки на Бойко Борисов с различни хора, споменати директно или косвено в тези публикации.

От доклада обаче се разбира, че действително са били следени и наблюдавани в Испания Борислава Георгиева Йовчева и баща ѝ Георги Станчев Йовчев. От написаното в него става ясно, че

майката и близо

10-годишната

дъщеря Ема вече

не живеят в

Барселона, а са

се преместили

в Рим

Проследена е историята на фирмите, през които са минали или са оперирали с тези 5 милиона евро - трансакции, смяна на собствеността, увеличаване на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили.

От кореспонденцията между МВР и испанската полиция се разбира, че тези 21 страници (ако оригиналният текст е преведен напълно) са получени в България на 28 януари 2022 г. във “връзка с информационен обмен по проверка за съмнителни финансови операции по канала на Европол в Испания”.

Бойко Рашков съобщи на 2 февруари, че в МВР са пристигнали папки с материали от испанските служби за т.нар. къща в Барселона.

“Изследвани са лицата, които имат връзка с тази къща. Борислава Йовчева, всички имена около нейното име, дори нейният баща, лицето, с което е сключила някакъв брак, и други лица. Всичко това е отразено в детайли и е направен извод, че има данни за извършено престъпление “пране на пари”, заяви Бойко Рашков преди 12 дни. 

Сашо Диков
Сашо Диков

Тогава на въпрос дали в разследването се посочва името на Бойко Борисов, силовият министър отговаря: “Изрично е посочено, че каталунската полиция подозира българския премиер Борисов в пране на пари. Не е директно обвинение, но това е написано в тези материали”, уточнява Рашков пред журналисти.

Неофициалният превод на български език, с който “24 часа” разполага, потвърждава това. Името на Бойко Борисов се появява често на тези 21 страници, но директно обвинение няма. Има предположение, че 5-те милиона евро са свързани с български висши служители, (“включително и Бойко Борисов”) - последните думи са поставени в скоби.

Как започва сагата

Началото съвсем не е през 2018 г., когато се появява и изчезва фейсбук групата “Да спрем разграбването на България” след разпространението на трите минути видео за личния живот на Бойко Борисов.

Авторите обещават да проследят целия “път на милионите, които някой е осигурил, за да осигури на Борислава Йовчева и нейното дете комфортен и спокоен живот в Барселона”.

На 20 юли

групата е

изтрита, без да

бъде изпълнено

обещанието

Общо по темата в нея се появяват 2 видеа, а обещанието за трето, в което да разкажат за връзката на близкия до премиера Иван Саздов със скандала, така и не се поява.

Сюжетът с къщата в Барселона обаче започва 2 г. по-рано - през 2016 г. през сайта “Биволъ” и историческия разговор между Румяна Ченалова и Владимира Янева, в който втората споделя клюката, че премиерът купил къща в Барселона на някакво момиче.

След това БОЕЦ подава сигнал за къщата в Барселона до посолството на Испания в София. Предаден е на властите в Испания. Елена Йончева се ангажира със случая, а БСП иска българската прокуратура да го разследва. 

Георги Георгиев
Георги Георгиев

През всичките години оттогава “Барселонагейт” е “дъвка” за медии, опозиция и управляващи. Темата влиза в употреба многократно, като всеки я използва, както му е удобно. Самият Бойко Борисов многократно е отричал връзката си със скандалната история (Виж коментара му по-долу)

Какво пише в

доклада на

испанските

разследващи

EMA BGS S.L. и Numin Invest S.L. - това са двете фирми, разследвани в Барселона.

Първата е собственик на магазин на луксозна марка, ръководен от Борислава Йовчева. През втората е купена къщата за 3 млн. евро.

Numin Invest се управлявала от Йовчева и баща ѝ Георги Йовчев, се твърди в доклада.

Дружеството обаче е 100% собственост на бизнесмена Александър Чаушев, който вече се обяви като собственик на къщата в Барселона. (Виж коментара му по-долу.)

От 2013 до 2016 г. тази фирма е регистрирала загуби от около 70 хил. евро. През това време не декларира никакви приходи.

Най-значимата трансакция, направена от Numin Invest в този период, е покупката на къщата. Имотът е платен на три пъти – депозит от 300 хил. евро и два чека – за 2,5 млн. евро и 100 хил. евро, както и над 232 хил. евро такси.

Магазинът за дрехи е управляван от фирмата Ema BGS. Тя е учредена през 2014 г., като тогава едноличен собственик е бащата на Йовчева – Георги Йовчев.

След това в управлението влизат дъщеря му, както и кипърската офшорка Palms Enterprises. Неин собственик е кипърец, но пълномощник е бизнесменът Йордан Христов, с когото по-късно Йовчева сключи брак. Според неофициална информация от София двамата вече са се разделили.

През 2015 г. капиталът на Ema BGS е увеличаван два пъти, като става дума за 1,75 млн. евро. Същата година от фирмата е правена и друга трансакция на стойност 600 хил. евро. Това е стойността на магазина за дрехи, купен за 2,3 млн. евро.

Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството. Друг аспект, който е поразителен, е, че самото дружество декларира загуби на стойност 1 225 000 евро през фискалните 2014 г. и 2015 г., което би могло да докаже, че магазинът за дрехи не е особено печеливш, пишат испанците в доклада.

На адреса на фирмата на Георги Йовчев Ema BGS е записана и кипърската офшорка Palms Еnterprises с представител в Испания Силвия Илиева Николова.

Представител на Palms Еnterprises в България е българският бизнесмен Йордан Христов. Чрез него кипърската офшорка управлява “Спортни имоти Приморско” АД. В тази българска компания участва и Иван Саздов от Банкя.

Испанците установяват две препродажби на фирма Ema BGS - първата е на 28 юни 2018 г., когато Георги Станков Йовчев продава 75% на живеещия в Испания Илиян Рачев Пенев и фирмата му SANCNO JOSE и другите 25% на българката с испански документ за самоличност Миглена Христова Николова. 

Елена Йончева
Елена Йончева

През 2019 г. има нова препродажба на Ema - този път я купува лицензираният търговец на ток - българската VBG ENERGY и Росица Михайлова Велкова. Името на тази дама, родена през 1974 г., се споменава успоредно със скандала при управлението на БСП и Сергей Станишев - тя ръководи у нас фирмата на австрийския лобист Петер Хохегер. Той бе осъден за пране на пари в родната му Виена, а тук бе обвинен, че е получил пари от правителството на тройната коалиция, за да рекламира България в чужбина.

Росица Велкова очевидно се ориентира по-късно към ГЕРБ, дори в испанския доклад е представена като “консултант по националната стратегия на партията”. Активисти са категорични обаче, че тя се е появила на две кръгли маси по електронното правителство, без да направи забележителна партийна кариера.

През март 2020 г. Велкова напуска фирмата VBG ENERGY и е заменена от Десислава Руменова Спасова. На тази компания на 25 ноември 2019 г. са прехвърлени дяловете на фирмата EMA BGS S.L., стопанисваща модния бутик в Барселона.

“24 часа” се свърза с Велкова за коментар, но тя отказа с думите, че това е опит за шантаж.

В испанския доклад изрично е посочено, че тя е съпруга на Светослав Спасов, който е бил съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Първото тогава не е било вярно - показва го коментарът на Спасов, който днес е преподавател в УНСС.

С Десислава сме официално разведени, като сме във фактическа раздяла от декември 2019 - обстоятелство, което съм декларирал съобразно закона пред КПКОНПИ през април 2020 г. Доколкото разбирам от публикации в медиите, събитията, които са от публичен интерес, се случват в края на март 2020. В периода 2019 -2020 Десислава е в друга официална връзка и тогавашният ѝ партньор би могъл да знае нещо, не аз, коментира Спасов пред “24 часа”.

Десислава Спасова е адвокат и според доклада все още управлява дружеството заедно с Васил Петев, чийто баща Никола Петев, шеф в НЕК, бе застрелян през 1994 г. на един мост в Истанбул.

Българското

дело за пране

на пари

На 20 юли 2020 г. шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова съобщи, че се води дело за пране на пари по аферата “Барселонагейт”. Бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения по делото, когато то е било на етап проверка. Българската прокуратура твърди, че проверката по случая е започнала още през 2020 г., но няма публично обявени резултати.

Пред Европейския парламент главният прокурор Иван Гешев заяви, че се чака изпълнение на съдебна поръчка от чужбина, за да продължи разследването. Най-вероятно става дума за очаквания доклад от Испания. Попитани от “24 часа”, от прокуратурата вчера не коментираха дали са го получили официално.

Бойко

Борисов призова

в понеделник

докладът от

Испания да бъде

разсекретен

Какъв ще е финалът, не може да се прогнозира. Часове преди да почне бурята с 21-те страници от Каталуня, адвокатът на бившия премиер Менко Менков заяви в интервю за “24 часа”, че призоваванията на Бойко Борисов в полицията нямат юридическа стойност и става дума “евтин пиар, див популизъм и заблуда на хората”.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Бившият министър-председател:

Не съм имал

и няма да имам

имоти в Испания

“Нито съм имал къща в Барселона, нито имоти. Нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя, там, където съм се родил, там, където влачеха ковчези. И сега си живея там.”

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията вчера по повод появилия се доклад на испанските власти.

“Онзи ден бих казал - опит да бъдем шантажирани, дискредитирани, но за радост, преди малко гледах министър-председателя Петков, който коментира въпросния доклад или каквото и да е то, защото неясен е начинът, по който само определени медии го получават. Слушах го внимателно и той директно каза, че единственото общо с моето име във въпросните публикации е, че ме има на снимка”, каза Борисов. Той подчерта, че има много снимки от Испания - от парада в Аликанте, където го наградили с червения кръст на испанската полиция, от церемония, на която му връчили жезъла на испанската полиция. Снимки имал и с бившите премиери Сапатеро и Мариано Рахой, както и с настоящия Педро Санчес.

На въпрос защо според него го има на снимки в доклада, Борисов коментира: Защото пише по слухове и медийни публикации. Знаете слуховете и публикациите в El periodico и на база на това пращат справка.

Внушенията, които се правят, дори не ми дават възможност да наема адвокат да се защитавам, защото за снимка какво да направя? Какво да направя, че ме сложили на снимка с някакъв футболист? Познавах цялата държава и със сигурност и те ме познават. Държах все пак да покажа. Коректен беше Петков в това отношение, благодаря му, и нека сега, като имат такъв доклад, да го пращат, да го разсекретяват, да го проверяват и да го доказват или да се извиняват. Странен е начинът, по който го правят. Всъщност за пореден път го правят. Стотици подслушвания в кавички.. оказа се, че няма. А в първия месец на служебните правителства беше, че ние правим чудовищни неща с подслушвани хора. Оказа се, че няма. После ядох хора, те са живи и здрави. Всичко това заминава и трябва да се извади нещо ново. А това ново е притоплено старо, възмути се Борисов.

Според него тепърва щяло да стане ясно кои са испанските власти, пратили доклада, тъй като има международно подписани конвенции за начина, по който става това. Той подчерта, че вярва в европейските разследващи органи.

Тези дни говорих повече. Особено в събота, и то нелицеприятни неща - за управлението на правителството, защото засекретиха енергийната комисия, а там за секунди са източвани милиони. Скриха фирмите, зад които стоят съветници, зам.-министри. Ако беше прозрачно, ясно и точно, те нямаше как да ги скрият. Медиите щяха да присъстват, всичко щеше да е чисто.

Едно време са казвали - като няма хляб, дайте им зрелище. И отново притоплят някакъв скандал, в който искат да ме забъркат, коментира лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов неговата партия била единствената опозиция, от която управляващите се притесняват. Дори даде пример, че в друга стая на централата на ГЕЛБ 15 депутати мислели предложения за бюджета, защото в средата на февруари такъв още нямало.

“За да ни разконцентрират, те продължават по този начин. Затова го пуснаха”, обобщи бившият премиер.

Премиерът Кирил Петков:

В доклада от Барселона

има снимки, но не

уличават директно Борисов

В доклада от испанската полиция до МВР по случая “Барселонагейт” има снимки на Бойко Борисов. Но не го уличават директно, а казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера.

Този коментар по повод данните от Испания, че в “Барселонагейт” може да има пране на пари направи премиерът Кирил Петков пред Би Ти Ви.

Снимките на бившия министър-председател в испанския доклад са сложени като потенциална свързаност, добави още Петков.

“Всички тези служби - испанските, американските - те не искат дипломатически скандал. Те ни подават информацията, но никой няма да ни свърши нашата работа. Парите са дошли от България през български политици с пране на пари. Това е подадена топка, по която да се работи, за да се стигне до присъди. А единствените, които работят, са журналистите”, каза още премиерът по повод испанския доклад.

Испанските власти ни дават пример за пране на 5 милиона евро, припомни още Петков.

“Новата КПКОНПИ няма да е алтернативна прокуратура, но ще е от хора, които са много мотивирани, и толкова да са ясни доказателствата, че дори прокуратурата да няма избор. Правим всичко възможно да напреднем, но обвиненията и присъдите са в една друга власт, на която няма да влияем. МВР и ДАНС имат пълната свобода, няма нито един човек, който да бъде закрилян”, заяви министър-председателят.

“Няма наши и ваши хора, има хора, които искат да изчистят България, и тези от старата система, които искат да се задържат по-дълго. В момента правим списък на българи от чужбина с образование за антикорупция и МВР и искаме да ги привлечем тях. Нямам доверие на Иван Гешев, защото той си е ходил на барове с тези хора и шансът една сутрин да се събуди и да почне да чисти системата е нулев. Щом толкова много публична информация е навсякъде и едновременно нямаме присъди и истински разследвания, очевадно е, че тази система не работи. Най-добре за всички нас е той да си подаде оставката. Включително и за него. Да направим избор между няколко човека”, заяви още Петков.

Радев предупреди: Корупцията не се бори със социалните мрежи. Законността не може да се възстанови с нарушаване на закона

 Борбата с корупцията трябва да се води със силата на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи. Това предупреждение към правителството отправи в понеделник президентът Румен Радев. Думите му дойдоха в отговор на въпрос нормално ли е премиерът Кирил Петков да носи справка за корумпирани в прокуратурата, правена по “Гугъл”. 

“Всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща одобрението на хората и трябва да бъде подкрепено”, похвали правителството държавният глава.

“Борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи. Методите на предишните управляващи – безпардонни, с погазване на закона, доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок към всички. Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и нарушаване на закона”, каза още държавният глава.

Правителството да внимава и да знае с кого и с какво си има работа, предупреди още президентът.

“Най-големият риск е да неглижираме проблемите на въоръжените ни сили. Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната дееспособност. И точно тези въпроси ще дискутираме и на Консултативния съвет по национална сигурност, коментира още Румен Радев. За вторник той е свикал заседание на КСНС за заплахите за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили.

България е част от усилията за деескалация, но и част за усилване на източния фланг на алианса, каза президентът по повод кризата между Русия, Украйна и НАТО.

“Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на България заедно с нашите съзници от алианса. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите войски”, каза още Румен Радев.

“България е и суверенна държава и лоялен съюзник и член на НАТО. Така че тези са двата водещи принципа, които определят нашите позиции”, категоричен бе Радев. Той заяви, че надеждите на всички са пълномащабна война да бъде избегната. “Няма военно решение на тази криза. Който си мисли, че тя ще бъде решена по военен път – греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение е по пътя на преговорите и дипломацията. Обнадеждаващото е, че те се водят на най-високо ниво”, заяви още президентът.

Александър Чаушев: Всички проверки, включително и за пране на пари, показаха, че сделката е изрядна, сега къщата е продадена

Александър Чаушев е посочен като собственик на Numin Invest - компанията, купила къщата в Барселона. В доклада пише, че дружеството няма търговска дейност и “следователно е само холдингова компания, създадена с цел прехвърляне на активи/капитали от трети страни”. Numin Invest плаща на три пъти – депозит от 300 хил. евро и два чека – за 2,5 млн. евро и 100 хил. евро, както и над 232 хил. евро такси. Ето какво заяви Чаушев пред “24 часа”: 

Александър Чаушев
Александър Чаушев

Проверките, направени от испанските власти при сключване на сделката за покупка на къщата в Барселона, показаха, че всичко е изрядно. Включително имаше и такава за произхода на парите и тя не установи нищо нередно. Всички движения на средства са регистрирани, всички плащания са минали по банков път, собственик тогава бе Numin Invest, която придобих с апортиране на имота.

Според испанското законодателство всеки собственик на имот трябва да има договор с управител на собствеността. При сключването на договора ми бе препоръчан Георги Йовчев като човек, който живее в Барселона, говори испански и познава нормативните изисквания. Той пое ангажимент да поддържа имота и за заплащането на всички разноски по него, да полага грижи като добър стопанин. Не познавам Борислава Йовчева.

Нямам информация за установени нередности и от последната проверка на испанските власти. Тя е архивирана, никой не ме е търсил. Къщата вече е продадена, а компанията Numin Invest е в ликвидация.