Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТ ДКМС: Виктор Серов създава мощния холдинг "Ви Веста".
ОТ ДКМС: Виктор Серов създава мощния холдинг "Ви Веста".

Андрей Луканов не е шлифован в школата на Комсомола, той е изцяло руски възпитаник.
През 1963 г. завършва "Международни отношения" в МГИМО, Москва, и веднага започва в МВнР (1963-1965), после в Министерството на външната търговия (1966-1968). От 1969 до 1972 работи в представителството на България в ООН в Женева. След завръщането си е зам.-министър (1972-1973) и първи зам.-министър (1973-1976) на външната търговия, вицепремиер (1976-1986) и първи вицепремиер (1986-1987), министър на външноикономическите връзки (1987-1989). След 1989 г. е министър- председател на България.
"С две постановления на Луканов през 1990 г. стартира разпиляването на имуществото на българския Комсомол. Общинари и комсомолски кадри заспориха за собственост на сгради, които сега струват милиарди левове", пише "24 часа" на 11 януари 1992 г. Оказва се, че никой не контролира близо 80-те фирми на БДМ, наследника на ДКМС.
Той наследява 330 млн. лв., отделно 23 млн. лв. уставен фонд и около 23 милиона под формата на имуществото. А имуществото е свръхапетитно - Бюрото за младежки туризъм (БТМ) "Орбита", ТНТМ, младежки домове и клубове, пионерски лагери, общежития и пансиони, почивни станции, открити и закрити спортни площи, бази за военно-техническа подготовка, издателства, печатници, вестници, списания и още куп други благини.
Движението ТНТМ (Техническо и научно творчество за младежта) е една от най-богатите структура в комсомола - притежава много пари, активи, сгради, компютри и друго имущество. Само за последните пет години (1985-1989) държавата е превела целево за ТНТМ 281 млн. лв.

Последният директор
на републиканския център
на ТНТМ е Васил Велев

- син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски.
На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.)
Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв.
След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк. Тогава Евгени Узунов, един от шефовете на холдинга, в интервю ми призна: "След този скандал около новото дружество казах на колегата си Васко Велев, че в София човек не трябва да се захваща с нищо..."
Днес Евгени Узунов е знакова фигура в БСП и председател на изборния щаб на партията. А Васил Велев е председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Бюрото за младежки туризъм (БМТ) "Орбита" е друга златна кокошка на ДКМС. Притежава 54 млн. лв. и 1173 сгради - хотели, мотели, заведения за обществено хранене - за 25 млн. лв. и ММЦ "Приморско", разположено на площ 500 дка.
БМТ стратегически се отделя от Комсомола на 1 март 1988 г. Генералният директор на Бюрото

Валенто Василев
става председател на
стопанското обединение

Той също е с впечатляваща комсомолска кариера. Бил е първи секретар на ОбК на ДКМС - Плевен, и завеждащ отделите "Средношколска младеж" и "Финансово-стопански и капитално строителство" в ЦК на ДКМС.
Вместо в бизнеса той обаче продължи с партийна кариера: става зав.-отдел "Финансово стопански" и ръководител на група "Финансово-стопански дейности" на ВС на БСП, както и експерт към ПГ на левицата в 36-ото и 37-ото НС.
През 1994 г. БСП номинира Валенто Василев за водач на предизборната листа в изборите за 37-мо НС, но той се отказва от участие в полза на Андрей Луканов. От януари 2004 г. е член и главен експерт на УС на Съюза на българските командоси. От март т.г. - директор на "Информация, анализи и стратегия" в СБК.
ДКМС разполага и със звено за световни изложби и международни изяви на младите изобретатели "ЕКСПО-91". В началото на 1990 г. то е преименувано на ЕКСПОЦЕНТЪР - Младежки информационен център. Участвали в суматохата тогава, казват, че и там са "потънали" над 6 млн. лева.

Директор е пак
комсомолски кадър - Костадин Владов

Той и днес продължава да се труди в тази област - собственик и управител е на "Expo Center" - фирма за организиране на участия в изложби и панаири в чужбина.
Костадин Владов е член на клуба на собствениците и любителите на емблематичните лимузини в България, учреден през 2006 г. Тогава Владов е притежавал "Jaguar X-type 2005 i", "Любов към марката, страст към возията, удоволствие от шофирането, споделяне на философията и изповядване на ценностите на британските автомобили Jaguar" са задължителните условия за членство в този клуб.

Виктор Серов тръгва от
отдел "Студентски" на ДКМС,

после е в ГК на БКП в София. Роден е на 2 май 1954 г. в София. Завършва специалността "Компютърни технологиии" в Техническия университет в столицата. Специализира икономика и управление в България и чужбина. Владее английски и руски език. "Работил е по специалността си и като обществен деец в София и страната", е написал Серов в биографията си.
След демократичните промени основава "Ви-Веста Холдинг" ЕАД, чийто несменяем собственик и президент е досега. Холдингът контролира пряко или чрез свързани лица 18 компании в промишленото и гражданското строителство, доброволното здравно осигуряване, металургията и селското машиностроене, дърводобива и дървопреработването, изграждането и поддържането на технически системи за достъп, текстилната и шивашката промишленост, минералните води и др. Неразделна част от структурата на "Ви-Веста" е едноименната фондация, която активно подпомага българската култура и спорта. Серов е член на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
През 2007 г. Виктор Серов е кандидатът за кмет на София, издигнат от Политическо движение "Социалдемократи" с лидер Николай Камов, също бивша едра свидна рожба на Комсомола, за когото вече писахме.
В началото на октомври 2008 г. Виктор Серов стартира и собствена телевизия. VTV - частна, с национално кабелно и сателитно покритие. Тя тръгна под мотото "Виж - това е важно" и със заявена мисия "да съдейства за развитие и обогатяване на екологичната култура на българското общество, като го запознава с най-важните и актуални екологични проблеми и последствията от тях. Посланията ни са отправени преди всичко към младите хора и онази значителна част от българското общество, на която не й е безразлично бъдещето на България."
От ранни години

силата на ДКМС като трамплин за бъдещето разбира и Иво Недялков

Още като студент по право в СУ той става сътрудник в Международния отдел на ЦК на ДКМС. Недялков се дипломира през 1990 г. и две години е стажант-съдия в Софийски градски съд. Специализира международно търговско и банково право във Великобритания, САЩ и Швеция.
През 1992 г. Иво Недялков създава "Ийст-уест интернешънъл" - едно от първите акционерни дружества в България след 1989 г. Дружеството емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. За кратко време Недялков се сдобива с финансова къща, застрахователно дружество, строителна фирма, много заведения, софтуерна компания и издателство, учредява Българска сконтова банка. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара. Оправдан е през 2005 г. По негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане
След освобождаването му Недялков е юридически директор на финансова институция. Известно време е съдружник в адвокатската къща на Венцислав Дудоленски - бивш кмет на район "Студентски" в София. После става консултант на редица съмнителни фирми и лица, някои от които са спрягани за контрабандисти на наркотици, оръжие и цигари. Двама бивши съдружници на Недялков са разстреляни на улицата - Димитър Дацов през 2000 г. (свързан с приватизацията на "Химко"-Враца), и Константин Дишлиев през 2005 г., определян от медиите като "финансистът на мафията".
През януари 2011 г. в телевизионно предаване Недялков образно описа раждането на капитализма в България и първоначалното натрупване на капитала. През октомври 1989 г. току-що избраният за премиер на страната Андрей Луканов събрал около 150 души избраници на БКП и им наредил да теглят кредити за милиони левове. "Назначавам ви за милионери!", обявил Луканов. "Това не беше раздаване на куфарчета с пари, той просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките." Самият

Недялков изтеглил
кредит от 17 млн. лв.

Казаното от него впоследствие е потвърдено от едни, но отречено от други хора, замесени тогава в ситуацията. "Съжалавям, че се изпуснах в онова телевизионно предаване", лаконично ми отговори Недялков и отказа повече да коментира темата.
През 2010 г. Иво Недялков бе осъден на 5 години, които да излежи в затворническо общежитие от открит тип. На 7 април 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) наложи на Недялков 30-месечна присъда. Съдът призна двете години и половина, които той е прекарал в ареста в България и Франция, но върна за ново разглеждане постановената конфискация на 1/6 от имуществото на фараона.

ОТ ТНТМ: Васил Велев стига до шеф на индустриалния капитал в България.
ОТ ТНТМ: Васил Велев стига до шеф на индустриалния капитал в България.
КАРЪК: За по-малко от 20 г. Иво Недялков извървя пътя от супербогатството до затвора...
КАРЪК: За по-малко от 20 г. Иво Недялков извървя пътя от супербогатството до затвора...