Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сали бил свидетел срещу бандата, чийто член е Омар.
Сали бил свидетел срещу бандата, чийто член е Омар.

Бандитът влязъл у нас с фалшив испански паспорт

Издали го татуировка на главата и гилза в реното

Сали дал показания, преди да почине

Австралийска банда, трафикирала дрога в Гърция и вкарана в затвора от показанията на хасковлията Тургай Сали, е поръчала убийството му. То е било извършено от мексиканеца Виктор Омар, който също е бил в групата, но е излязъл по-рано от затвора, научи “24 часа” от важен човек в МВР.

Макар и вече да лежат в затвора, австралийците се притеснили, защото имали висящо и второ дело. Показанията на Сали били ключови за присъдата им. Затова бандитите поръчали на Омар да ликвидира Тургай. Той пристигнал у нас на 10 февруари с автобус от РС Македония. Ползвал фалшив испански паспорт. Веднага се отправил на юг. Първо взел под наем бяло “Рено Клио” срещу 23 евро на ден от фирма в Кърджали. След това пристигнал в Хасково.

Няколко дни

мъжът е

следил Сали,

обясни шефът на хасковската полиция старши комисар Недан Хаджиев. Той е бил заснет от охранителни камери. По данни на “24 часа” разпознаването е станало лесно, защото мъжът е с татуирана глава.

След като изучил навиците на ММА боеца и търговец на хранителни добавки, Омар го причакал вечерта срещу 13 февруари. Стрелял от отворения прозорец на колата, докато Сали говорел със свой приятел. Целта била гилзите да паднат вътре в нея, което да затрудни криминалистите. Това се оказало голяма грешка, щял да разбере по-късно и по трудния начин престъпникът.

Мерникът

му не бил

особено добър,

прострелял

мъжа в

седалищните

части

Сали веднага бил откаран в хасковската болница, а по-късно оттам го транспортирали в лечебно заведение в Пловдив.

През цялото време мъжът е бил в съзнание, успял и да даде показания. “Не познавам стрелеца, той не говори български език”, казал мъжът. Тургай дал и описание на нападателя – дрехи, физика и други специфични признаци, което е помогнало да се конкретизира кой може да е извършителят. При направената му операция в Пловдив е бил изваден проектил от куршум. Малко след интервенцията обаче мъжът починал.

Това е колата, с която се придвижвал престъпникът.

СНИМКИ: АВТОРЪТ
Това е колата, с която се придвижвал престъпникът. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Веднага след стрелбата пък Омар тръгнал към София с бялото рено. Няколко камери го засекли по магистрала “Тракия”. Още през нощта мъжът се настанил в хостел “Шанс 2” в района на Лъвов мост. Платил 104 лева за две нощувки в една от двете самостоятелни стаи в обекта. Взел си и питие от хладилника. Платил в брой с български пари.

Полицаите обаче бързо го открили.

Помогнали

камерите на

светофарите,

по които може

да се следи

придвижването

на автомобил,

като се вкара

регистрационният

му номер

Така в понеделник в 6,30 часа сутринта Омабуквално бил заловен по бели гащи.

Макар да бил сам в стаята, всички в хостела бързо разбрали какво се случва. “Стреснахме се, защото спяхме, а изведнъж беше пълно с въоръжени мъже. Отне ми известно време да разбера, че са полицаи”, разказа на развален английски пред “24 часа” германката Мика.

В стаята му криминалистите открили маската и дрехите, които носил по време на убийството. Те напълно съвпадали с описанието, което Сали приживе дал.

В колата му пък криминалистите открили гилза за CCI Blazer 9x19 Luger. Тя напълно отговаряла на куршума, открит в седалищните части на Сали. Именно патронът обяснява и защо мъжът е починал. Той е от типа пълна метална обвивка. Поради това

изстрелващата

скорост е много

по-голяма, което

увеличава и

пробивната мощ

Куршумът е със специфичен, леко заострен връх.

След като Омар бил задържан, станало ясно, че мъжът е бил осъден в Гърция като член на банда за трева. Основна роля имали показанията на Сали. Той и австралийците, с които работил и е лежал в затвора, са комуникирали в последните дни, включително в нощта на убийството, казаха за “24 часа” от МВР. И посочиха, че гръцките власти също са помагали при операцията на Първо отдел на Криминална полиция в Главна дирекция “Национална полиция”.

Освен делото полицаите търсят и връзка с убийството на бизнесмен в Гърция през 2018 година. За престъплението в южната ни съседка бяха арестувани двама братя от Хасково. Според запознати Тургай е бил шофьор на единия от тях и дори първоначално е бил закопчан. Впоследствие обаче е станал свидетел по делото.

“Не можем да кажем дали жертвата е свидетел по въпросното дело, защото разследването не се води в България”, каза директорът на МВР в Хасково старши комисар Недан Хаджиев. Той обаче заяви, че търсят връзка. Уточни, че работят и по други версии, включително за личностен мотив, любовни истории, разпространение на наркотици.

Убитият хасковлия не е криминално проявен, но е влизал в полезрението на полицаите, казаха от МВР.

Омар е обвинен в поръчково убийство и може да получи до доживотен затвор. Ще му искат постоянен арест.

Престъпникът е задържан в този хостел в понеделник сутринта.
Престъпникът е задържан в този хостел в понеделник сутринта.