Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камила Валиева
Камила Валиева

Арбитражният съд по спорта допусна европейската шампионка по фигурно пързаляне Камила Валиева до участие в индивидуалния турнир на олимпиадата, но остави широко отворена вратата за нейната дисквалификация в бъдеще.

За това може да се съди и от факта, че изпълкомът на МОК се събра извънредно и обяви, че няма да има церемонии по награждаването с участието на рускинята в Пекин, за да се гарантира феърплеят. Международният съюз по кънки е помолен да увеличи броя на участничките във волната програма на 25, а не да са 24. Така при наказание на Валиева протоколът ще бъде спазен. Награждавания ще има едва след окончателното приключване на всички процедури.

Решението на тричленния състав на КАС се основава на факта, че нито в правилата на руската антидопингова агенция, нито в тези на световната има определена процедура как се действа с т. нар. “защитени състезатели”, които нямат още 18 години . Валиева се явява такава, защото още не е навършила 16.

Арбитрите обаче в третата точка точно обявяват, че разследването на положителната проба от 25 декември трябва да продължи, въпреки че руснаците са действали правилно, като са върнали правата на Валиева. С други думи, това означава, че след като се установи истината, може да се стигне до дисквалификацията и от индивидуалния старт, както и от отборното първенство, като Русия ще загуби делото. Това обаче са следващи решения на Международния съюз по кънки и МОК.

Специално е отбелязано,

че заради забавянето на обработката на пробата

Валиева не е

можела да знае

за проблема, докато е участвала на олимпиадата, и ако ѝ бъде забранено да се пусне при жените, ще бъдат накърнени нейните интереси.

Така всичко започва отначало по простата причина, че трите дела в КАС бяха заведени само заради връщането на правата от страна на руската антидопингова агенция на Валиева след положителната проба. Според арбитрите това е било в реда на нещата, според малкото доказателства, които са получени. Изслушванията на страните са продължили до 2,10 часа сутринта, като са били над 7 часа.

Така руската антидопингова агенция трябва да излезе с решение дали Валиева е виновна за приемането на забранения триметазидин. Ако тя бъде оневинена, то

трябва да бъде

намерен

виновник

от нейния екип

и това да бъде доказано достатъчно добре.

След като руснаците вземат окончателното решение, то трябва да се хареса на Световната антидопингова агенция, която има право да обжалва отново пред Арбитражния съд по спорта. И едва след това класиранията на олимпиадата може да се смятат за крайни.

Решението на КАС бе посрещнато на нож от САЩ и Канада. Американците се надяват на злато в отборното състезание, а канадците - да вземат бронз.

За кратко в хаоса около Валиева попада и нашата Александра Фейгин. Всяко нейно излизане на леда на тренировка се провежда при засилен журналистически интерес.

“Вече тренирам със състезателките, с които сме в една група за кратката програма - трета, с представителките на Беларус, Естония, Чехия, Германия и Швейцария. Иначе действително тренирахме заедно с фигуристите от Русия, сред които беше и Камила Валиева, която е толкова много коментирана в последните дни.

Впечатлена съм от олимпийския лед - изключително добре подготвен и това ми позволи да направя качествени тренировки. Фокусирана съм върху представянето си, надявам се травмата в крака да отшуми напълно до кратката програма. Олимпийското село в Пекин е изключително колоритно, а от вчера и в снежна премяна. За първи път съм на олимпиада и всичко тук е толкова вълнуващо. Целта ми е да изпълня без грешка това, което съм подготвила”, обясни Саша.

Френската танцова двойка Габриела Пападакис и Гийом Сизерон пък взеха титлата при танцовите двойки с нов световен рекорд за крайната оценка от 226,98 точки. Преди четири години в ПьонгЧанг Габриела бе една от най-одумваните, когато роклята ѝ се скъса и разголи едната от гърдите и и така попречи да вземат златото.

С 220,51 точки второто място взеха руснаците Виктория Синицина и Никита Кацалапов. Трети са американците Мадисън Хабел и Закари Донахю.