Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
СНИМКА: Архив
Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив

Борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи

Между правителството и президентската институция има конструктивна комуникация

Най-големият риск за сигурността ни е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили

След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща и одобрението на хората. Правителството трябва да бъде много внимателно и да знае с какво и с кого си има работа.

Това коментира президентът Румен Радев за списъка с 20 имена, който премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата миналата седмица.

„Между правителството и президентската институция има конструктивна комуникация. Да, правителството има нужда от подкрепа в тази тежка криза, но не

можем да се надяваме единствено и само институциите да решат тежките проблеми пред България“, добави държавният глава.

Борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи, каза президентът.

"Безпардонните методи, използвани от предишните управляващи с погазване на закона доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок за всички. Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и с нарушаване на закона“, заяви Радев

Всички се надяваме, че пълномащабна война в Украйна ще бъде избегната. Всеки ден има преговори на най-високо политическо решение, няма военно решение на тази криза. Който си мисли, че тя ще бъде решена по военен път, греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение е по преговорите и дипломацията.

Румен Радев говори пред журналисти в Сунгурларе. Той посети града по случай неговия празник и честването на Трифон Зарезан.

"Най-големият риск за сигурността ни е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили, не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме и утре", добави държавният глава. 

Утре ще бъде свикано КСНС на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Радев добави, че България е и суверенна държава, но и лоялен съюзник и член на НАТО и това са двата водещи принципа, които определят позициите ни.

"България е част от усилията за деескалацията (б.р. на напрежението между Украйна и Русия), но и част от усилията за усилване на Източния фланг на НАТО.

Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България със съюзниците ни от Алианса, като рамкова страна.

Във формирането на батальонна бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за допълване на дефицит от способности в нашите сухопътни войски", поясни президентът.