Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов

Обществените пък не трябвало да вземат пари от частния бизнес

Държавата да не плаща за реклама в частни медии, а държавните да не получават пари от частния бизнес. Тази идея обяви по БНР шефът на комисията за култура в парламентаТошко Йорданов от ИТН.

Според него насочването от държавата на ресурс към частни медии чрез фондове и европрограми било форма на контрол. Ако частна медия получавала по-малко пари от държавата, щяла да е по-свободна. Според Йорданов по времето на ГЕРБ имало директно политическо вмешателство, премиерът звънял директно на редактори и собственици на медии. Изпълни се със съдържание фразата му за мисирките, посочи човекът на Слави.

"Ако освободим частните медии от държавната опека, свободата им ще зависи само от тях. Ако журналистът не бъде притискан, ще има избор дали да е свободен или да е журналистическа мисирка", обясни Йорданов.

Обществена медия, ако се извадела от рекламния пазар, пълноценно щяло да изпълнява функциите си. Радиото е с 52 млн. лв. напред спрямо частните конкуренти, БНТ е с 82 млн. лв. сигурен бюджет, даде пример Йорданов.

Според него СЕМ се е превърнал в политическа бухалка и ще има промени. По повод предложението на Антония Димитрова от "Продължаваме промяната" журналистите да подлежат на наказателна отговорност за публикуване на невярно съдържание, Йорданов отговори, че тя не е била правилно разбрана и изказването й в комисията е получило неверни интерпретации извън контекста.

Йорданов поясни, че се има предвид възможността засегнат от клевета човек да е в състояние да проследи кой е авторът на конкретната публикация, за да се обърне към съда.

"Коалицията би могла да почне да скърца и да се разпада, ако коалиционното споразумение не се изпълнява. Коалицията работи доста добре, някои неща ни се струват прекалени или недостатъчни, но има баланс между политиките на четири различни партии и това може да се окаже добре. Една политическа сила без коректив може да стъпи накриво", каза още Йорданов.