Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

У нас Омикрон се е появил със закъснение, но освен него продължава да циркулира и „Делта“ вариантът на коронавируса, коментира проф. Радка Аргирова в ефира на bTV. По думите й в болница „Токуда“ всички тежки пневмонии са причинени именно от предишния вариант на коронавируса, а не от „Омикрон“.

Според проф.Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите за COVID-19,  България в момента се намира на гребена на вълната и започва леко спускане.

"Трудно е да се обвързваме с дати за отпадане на противоепидемичните мерки и зеления сертификат. Всичко почива на данни. Има си принципи, според които се слага карантина, вдига се карантина, дали се пуска локдаун, дали се вдига. Не бива да го обвързваме с дати“, каза още проф. Аргирова.

Относно ултиматума на партия „Възраждане“ зеленият сертификат да отпадне до 20 февруари Аргирова каза, че се наблюдават данните. „Имаме намаляване на заболеваемостта, обаче имаме един и същи брой интензивни легла, което е мерило за тежестта на инфекцията. В момента те са 614 заети от 1249 общо, което прави около 50%“, обясни Аргирова. И допълни, че ниската ваксинация в България непрекъснато предизвиква интерес – най-вече от страна на СЗО, но и от други държави.

Според проф.Аргирова няколко са причините за бавната ваксинация, като най-сериозната е неправилната и на моменти лоша комуникация за ваксините.