Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Скопие започнаха разговорите между двете делегации, в които бяха министри и представители на туристичуския бранш. Това стана веднага след като самолет АTR на авиокомпанията "Гъливеър" взе за 30 минути разстоянието между София и Скопие за първия полет между двете столици от 12 години насам. 

Директни линии до Скопие, Хърватска и Белград са били открити през 2007 г. За известен период е имало и линия София - Скопие - Загреб, припомни преди 20-тина дни бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев. Авиопревозвачът е прекратил през 2009 г. Историята казва, че редовна линия на ТАБСО между двете столици е имало през 1965 г., вторият опит е през май 1992 г. на все още държавната "Хемус еър", третият е вече цитираната линия между 2007 и 2009 г.

Рестарта на въздушната връзка между двете столици бе набелязана като първа стъпка в сътрудничеството между двете страни по време на срещата между премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски на 18 януари.

На първия полет, който започна в 10 ч в София и приключи към 9,30 ч на летището в Скопие бяха министрите на транспорта на България и Македония Николай Събев Благой Бочварски, които водиха двете делегации, в които бяха туроператори.  

Самолетът на авиокомпания "Гъливеър"
Снимки: АВТОРЪТ
Самолетът на авиокомпания "Гъливеър" Снимки: АВТОРЪТ