Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как да реагира българската държава, когато нейни граждани попадат под ударите на глобалния закон “Магнитски”?

Трябва ли да има “черен списък” на хора и фирми, свързани със санкционираните, или е необходимо да се напише закон, който да регулира действията на държавата. Откога да влезе в сила той - със задна дата или само занапред?

След като вече 8 месеца тези въпроси се обсъждат у нас, “24 часа” ги зададе на признати авторитети в правната наука.

На 2 юни 2021 г. САЩ предприеха безпрецедентни мерки, с които бяха санкционирани трима българи и свързани с тях юридически лица за предполагаемо участие в корупция. Под ударите на глобалния закон “Магнитски” попаднаха бизнесменът Васил Божков, политикът Делян Пеевски и бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Дни по-късно българското правителство обяви разширен списък, в който попаднаха много хора и фирми, оповестени като свързани със санкционираните от САЩ. Преди седмица обаче ВАС обяви “черния списък” за нищожен по 2 дела, образувани по жалби на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, и на съпругата на Васил Божков - Елена Динева. Общо делата са 62, като най-вероятно ще завършат по сходен начин.

В броя от 10 февруари публикувахме мненията на конституционалиста проф. Киров и бившия министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Според проф. Киров български закон не трябва да има, а решението на ВАС е най-звучният шамар за юристите на МС от 30 г. На обратната позиция е Иван Демерджиев, който настоява за национално законодателство, за да бъдат предпазени държавните предприятия, общините и банките.

Днес свои становища излагат проф. Огнян Герджиков и доц. Наталия Киселова.

Проф. Огнян Герджиков:

Замисълът е добър,

но санкционен закон

не може да действа

със задна дата

Велика глупост е някой да си мисли,

че “Магнитски” може да важи

пряко за български граждани,

като да сме 51-и щат на Америка

Бившият американски президент Барак Обама подписва закона “Магнитски” през 2012 г.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Бившият американски президент Барак Обама подписва закона “Магнитски” през 2012 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Проф. Герджиков, миналата седмица ВАС постанови, че законът “Магнитски” не действа у нас, и прекрати действието на българския “черен списък”. Това бе възприето от мнозина като “шамар” към правителството, така ли е?

- То си е шамар изобщо към невежеството в България. Това е велика глупост - на някой да му дойде на ума, че американски закон “Магнитски” може да действа пряко за България и български граждани, като да сме 51-и щат на Америка! Това е безумие, което показва липса на елементарна правна култура, че чак настръхвам. Правна неграмотност на високо равнище! Да трябва да се налага Върховният съд да казва, че това не може да стане така.

- След решението на съда вицепремиерът Асен Василев заяви, че ще пише български закон “Магнитски”. Как гледате на тази идея?

- Може да се направи такова нещо. Но трябва да се знае, че това ще е санкционен закон и ще има действие само занапред.

- Вие неведнъж сте критикували депутатите за бързото писане на закони, сега Асен Василев също каза, че бързо ще го подготви и внесе. Какво бихте го посъветвали при изработването на този закон?

- Първо, да не бърза. Защото бързото писане на закони е непрофесионално. И после започват непрекъснати законопроекти за изменения... Безумие! Няма такова нещо по света. Там не се законодателства така.

Второ, трябва да има дебати. Но в България, когато се правят сериозни работи, никой не се обръща към професионалните кръгове. Има грамотни хора, но никой не ги пита, работят самодейно, както им дойде. Има Правен институт към БАН, защо не го търсят?! Там има качествени юристи - ами впрегнете ги, възлагайте им експертизи.

Трето, да не си правят илюзията, че с такъв закон ще могат с обратна дата да ударят хората, които са засегнати от закона “Магнитски” до момента.

- Със задна дата няма да важи, така ли? Какво може да се предприеме тогава във връзка със свързаните лица и дружества с тези лица, заради които беше списъкът - тримата със санкции по американския закон?

- Санкционен закон не може да има обратно действие, това е основното. Занапред може да се защитят, но със задна дата няма как. За тези, които вече са със санкции - нищо не може да стане, това е удар във въздуха.

Ако те са нарушавали действащи закони, когато са правили безобразия, тогава окей, може да се направи нещо. Но тепърва да въвеждаш санкции и да ги прилагаш с обратна сила - това няма как да стане.

- Бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев предупреди, че без такъв закон една банка може да бъде превърната буквално за 24 часа в чейнджбюро, след като бъдат спрени международните ѝ плащания заради “Магнитски”. Има ли такива опасения?

- Признавам си, че не ми е много ясно какво иска да каже.

Правото трябва да се уважава, не може да правиш както ти дойде на ума. Има правни принципи. Защо не са се сетили да направят това преди 30 г., да речем, а са тръгнали сега да го правят? 

- Да, но сега има наложени санкции по американския закон и трябва да се направи нещо, за да се предпази държавата и да се гарантира нейната икономическа стабилност.

- Замисълът е добър, но трябва да се преследва с правомерни средства, а не с измислени.

- Толкова години този въпрос не е решен и на европейско ниво. През декември 2020 г. ЕС прие механизъм за санкциониране на тежки и системни нарушения на човешки права, но не и по отношение на корупцията.

- Така е. Сега се сетиха да правят нещо по въпроса.

Вижте, за тези нарушения, дето ги правят, можеше да вземат мерки много по-рано. Но ние проспиваме основни неща. Толкова нарушения се правят, а не се реагира адекватно.

- Какво имате предвид - и работата на прокуратурата, или само политическите решения?

- Да, и работата на прокуратурата. До голяма степен и на разследващите органи. Защото има неща, които са очевидни - пране на пари, трансфери и чудесии, затваряне на очи...

Доц. Наталия Киселова:

Депутатите могат да приемат

всичко, но ще означава да

се съобразят с чужд закон

Направиха българския списък, за да

предотвратят санкции и към други субекти,

но трябваше да е по-изпипано юридически

АНА МИХОВА

- Доц. Киселова, как приемате идеята да има закон, който да регламентира действията на нашата държава, когато наши сънародници са санкционирани по глобалния закон “Магнитски”?

- Много зависи какъв ще е предметът на този закон - дали целта му ще е да предпази държавата и общините да не попаднат под санкции. Народното събрание може да приеме всякакъв закон, но това би означавало да се съобразява със закон на друга държава.

Проблемът не е толкова за самите предприятия или по-общо юридически лица, а за банките. Когато банката осъществява плащания с долари, тя минава през системата SWIFT и ако нейни клиенти са със санкции по “Магнитски”, може да бъде извадена от системата.

- Ако двама души, единият от които е със санкции, се разплащат с долари, американците ще ги санкционират ли?

- Ще санкционират банката. Затова не мога да преценя дали това трябва да стане със закон. ВАС в две свои решения обяви списъка на правителството за нищожен и сега управляващите са решили уредбата да се качи на ниво закон.

Трябва да се потърси такъв акт, който, образно казано, да уведоми държавните и общинските предприятия да са предпазливи при сключване на сделки с хора, на които са им наложени санкции, за да не влязат в кръга на свързаните лица. Но най-чисто би го направила банката, която и да е тя, защото ще откаже да бъдат нейни клиенти и ще им блокира сметките. Държавата може да пострада косвено, ако има сделка, но най-много може да пострада банката.

На българска почва “Магнитски” не действа, той е глобален, защото засяга разплащания.

- Защо толкова много хора влязоха в черния списък?

- Защото са свързани със санкционираните лица, които имат участия или са акционери в техни фирми. А ние разширихме списъка и с тези, които американците не са видели, но излизат в нашите регистри. Не съм убедена, че това е най-правилният начин. Нашето общо мнение на юристи, с които сме го коментирали, е че държавата се опитва да се предпази, но предпазвайки се, разшири кръга на хората.

- Какво се случва при санкциите?

- Блокират се банковите сметки, не може да се изтеглят пари. Нали точно затова на последните избори партията на Васил Божков не можа да се регистрира, защото няма банкова сметка, а при регистрацията пред ЦИК искат банкова сметка, по която ще бъдат правени дарения и ще се плаща предизборната кампания.

- Тоест отива някой от свързаните хора в банката да си изтегли пари и му казват: “Вие сте в разширения списък и няма да ви ги дадем”. А кой е уведомил банката, че човекът е в списъка?

- Нейните контрагенти на територията на САЩ, за които законът е задължителен, предупреждават своите клиенти и контрагенти. А банките работят с други банки.

Направиха този списък, за да предотвратят санкциите и към други субекти, но не знам дали това беше правилният начин. Трябваше да бъде по-изпипано юридически или само с препоръка - в смисъл пропоръчваме да не се осъществяват никакви финансови сделки с тези субекти.