Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Неописуемо е вълнението, с което екипът ни пристъпва прага на Data Center в ЦЕРН. Влизаме със защитни очила, за да видим мястото, където преди 30 години се ражда световният интернет. Малко след това там вече се генерират 80% от интернет капацитета на Европа.

Независимо дали ви се вярва или не, до началото на 70-те години данните от експериментите в ЦЕРН се транспортират с колела, за да стигнат до физиците и те да ги анализират. Offline системата била доста изтощителна, тъй като лабораториите са разположени в Швейцария и във Франция. С навлизането на компютрите данните растат лавинообразно и през 70-те и 80-те години в ЦЕРН започват спешно да търсят други варианти – неслучайно организацията е пионер в развитието на ИТ мрежите за пренос. През 1989 г., когато вече е натрупана критична маса знания, на компютърния специалист от ЦЕРН - Тим Бърнърс Лий, му хрумва, че трябва да се направи последната крачка - да създаде браузър - първия web клиент – със спецификациите за URL, HTTP, HTML. Така започва разпространението на web технологията, което се оказва едно от най-великите достижения на човечеството. Разбира се, пробивът на Лий не би бил възможен, ако той не бе част от екипа, подготвил всичко, за да бъде направена последната решителна крачка. Малко след това се появява първият сайт на ЦЕРН – info.cern.ch, а след това още и още. Година и половина по-късно организацията подарява откритието на света. Днес сайтовете по света вече са над 1,88 млрд.

В момента на два етажа под земята са разположени 11 000 сървъра, с 470 млн. процесорни ядра, работещи 24 часа, седем дни в седмицата, а данните се съхраняват на 95 100 диска и 32 244 касети. В тях се пазят и се обработват данните, които идват предимно от експериментите (детекторите) на Големия адронен ускорител - LHC.

За да функционира изумително постижение като Data Center, са необходими 3,5 мегавата електроенергия. От тях около 1 мегават отива само за охлаждането. Само за сравнение - един мегават се равнява на 1000 киловата, а повечето ВЕЦ-ове у нас произвеждат по 3-4 мегавата.

Данните, генерирани от експериментите към май 2021 г., са 380 петабайта – на касети, а на дискове – 271 петабайта. (За справка: 1 петабайт е равен на 1024 терабайта, а 1 терабайт е равен на 1024 гигабайта.)

Само за LHC в системата за съхранение към 2019 г. файловете надхвърлят 5 млрд. С напредването на технологиите и модернизирането на ускорителите се генерират все повече данни – примерно през 2018 г. те нарастват с 53% спрямо 2017 г.

ЦЕРН е пионер и в разработката на GRID технологиите през последните 20 години. С тях в една обща система работят над 170 компютърни центрове в над 40 държави – те обработват и съхраняват данните от експериментите на LHC. Именно с това откритие повече от 12 000 физици по цял свят имат достъп до всички детайли и могат едновременно да анализират сблъсъците на частици. Общият обем данни на тази GRID система надхвърля вече един екзабайт (1 милиард гигабайта или 1000 петабайта).

Европроект "Космос"
Европроект "Космос"