Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Ердоган
СНИМКА: Ройтерс
Президентът Ердоган СНИМКА: Ройтерс

И децата в Турция не са пощадени от обвиненията в обиди срещу президента Ердоган - общо почти 39 000 до момента. Един споменал халва, друга цитирала поговорка - който не мълчи, отива на съд, пише "Дойче веле".

"Той има коронавирус и ни призовава да се молим. Ще се молим, няма проблем. Започнах да приготвям 20 казана халва. Когато се стигне дотам, ще ги раздам в целия квартал."

Този туит на бившия олимпийски шампион по плуване Дерия Бююкунджу провокира не само започването на разследване срещу него, но и издаването на заповед за арест. Туитът представлявал престъпление по отношение на здравословното състояние на турския президент Ердоган. Според прокуратурата в Турция Бююкунджу индиректно пожелал смъртта на държавния глава.

В Турция халва се поднася на почти всеки тържествен повод, както и на погребения. Но дали в случая става дума за обида на президента или за свобода на изразяване? Предстои съдилищата в Турция да се занимаят активно с този въпрос, тъй като от събота, когато турският президент обяви, че е с коронавирус, бяха повдигнати множество обвинения. Явно не всички граждани на Турция искат да се молят за здравето на Ердоган - някои негови критици злорадстват по повод болестта му. По данни на държавното обвинение в Анкара и Истанбул, започнатите нови производства са най-малко 36. Четирима души са арестувани, още четирима се издирват, в това число Бююкунджу. След тази публикация в Туитър той дори бе изключен от Турския плувен съюз.

Обида на президента: известният член 229

По данни на турското министерство на правосъдието, само през 2020-а година са започнати 31 297 производства за обида на президента. От избора му за държавен глава през 2014-а до края на 2020-а те са общо 160 169, като само 35 507 са стигнали до съдебна зала. 38 608 души са отговаряли пред съда, а по данни на професора по право Яман Акдениз, в 12 881 от случаите се е стигнало до присъда. В 11 913 от делата съдиите са преценили, че няма опасност обвиняемите да извършат престъпление в бъдеще, затова са отменили наказанието. 3625 заподозрени са били пратени в затвор, други 5550 са били оправдани.

Пред ДВ Акдениз разказва, че 106 от осъдените са били под 18-годишна взъраст. Десет от тях са били пратени зад решетките, а 24 са били на възраст между 12 и 14 години.

Спортисти, артисти, журналисти: никой не е пощаден

Обидата към президента е криминализирана в Турция далеч преди Ердоган. Но никой друг държавен глава не се е възползвал от това толкова често, казват от опозиционната Републиканска народна партия. По тяхна информация, през всичките 21 години, в които на поста са били тримата предшественици на сегашния президент - Гюл, Сезер и Демирел, е имало 1169 обвинения от такъв характер, а откакто Ердоган е на власт - 38 608.

Политици, артисти, учени, ученици, домакини, улични търговци, журналисти - никой не е пощаден. Още по-сериозен проблем е това, че много изказвания могат да бъдат квалифицирани като обида. Журналистката Седеф Кабаш го изпита на гърба си преди две седмици - тя бе задържана след критично изказване в телевизионно предаване. Кабаш обвини управляващите за поляризацията в обществото и преследването на опозиционери, паралелно цитира черкезка поговорка, без да споменава конкретни имена: "Ако волът влезе в двореца, той няма да стане цар, но дворецът ще се превърне в обор". Оттогава 52-годишната журналистка е в ареста за предполагаема обида към турския президент.

Според правозащитника Яман Акдениз тази ситуация е абсурдна. Той е убеден, че всеки, който се занимава с политика, трябва да може да търпи критика. Акдениз няма съмнения, че свободата на словото в страната му е в сериозна опасност в резултат на увеличаващите се опити за сплашване. "Или мълчите, или ви изправят пред съда", обобщава той.

И турците в чужбина са в полезрението на властите

В полезрението на властите в Анкара попадат и турци, живеещи в Германия. На тях или им се забранява да влизат в страната, или ги арестуват, когато го направят. За обиди срещу президента им се забранява да напуснат Турция и да се върнат в Германия.

Дългата ръка на турското правосъдие стига и до самата Германия. Най-популярен е случаят на германския телевизионен водещ Ян Бьомерман от 2016-а година. Адвокатите на Ердоган подадоха жалба срещу него за обида на президента. Заради този и други подобни случаи федералното външно министерство предупреждава да се внимава при пътуване в Турция, защото обидата на президента може да доведе и до доживотен затвор, и до "опасни за живота последствия за хора, чийто център на жизнените интереси е Германия".

Още по-опасна е ситуацията, в която се намира бившият плувец Бююкунджу - заплашват го до четири години затвор. При обиди, изречени публично, наказанието дори може да се увеличи. След тежките критики на турския спортен министър срещу Бююкунджу, е възможно да се случи точно това.