Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е новината от решението на Конституционния съд, взето единодушно с 10 гласа.

Не е участвал проф. Янаки Стоилов, който първи го поиска

Правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, обяви Конституционият съд във вторник. Решението беше чакано с интерес, защото Надежда Йорданова неведнъж заяви, че ако то е положително, ще поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за махането на главния прокурор Иван Гешев. Най-вероятно основният ѝ аргумент ще бъде уронване на престижа на съдебната власт.

Решението на КС е взето единодушно с 10 гласа. Единайсетият съдия е проф. Янаки Стоилов и не е участвал в гласуването.

Причината - през лятото на миналата година, когато беше служебен министър на правосъдието, той отправи питането до КС. До него се стигна, след като през юли проф. Стоилов внесе искане за отстраняването на Иван Гешев. След седемчасови дебати мнозинството във ВСС го отхвърли като недопустимо. Аргументът на кадровиците беше, че министърът не може да иска махането на главния прокурор, защото в конституцията не било записано, че има това право. Там единствено се казвало, че може да издига кандидати за трите ръководни позиции.

КС обяснява, че предложението на министъра за махане на някой от тримата големи не обвързва ВСС. Тоест кадровият орган може и да не отправи предложение до президента за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Трябва обаче да разгледа сигналите.

“Така не е накърнена независимостта на съдебната власт и принципът за разделение на властите”, казва КС.

За да бъде отстранен някой от тримата големи, трябват минимум 17 гласа. ВСС се състои от 25 души. Той не е обвързан със срокове при взимането на решение по искането на министъра. Процедурата може да отнеме месеци. Обикновено дисциплинарните производства спрямо редовите магистрати продължават година-две.

“Власт, за да възпира власт и да не се създават предпоставки за произвол, бил той и съдебен или прокурорски, следва да има отчетност и отговорност”, казват конституционните съди в мотивите си. Това важало и за ръководителите на върховните съдилища и главния прокурор.

Съдиите допълват, че в правовата държава трябва да има механизъм за подвеждане под дисциплинарна отговорност на всички съдии, прокурори и следователи. Както и за ангажиране на отговорността на тримата големи за деяния, които не са престъпления, но уронват престижа на системата.

Съдиите изтъкват, че министърът на правосъдието има особена роля - връзка между изпълнителната и съдебната власт.

Точно заради това той е “единственият член на правителството освен министър-председателя, който е предвиден на конституционно ниво”, казват съдиите. По отношение на правомощията, името и функциите на останалите министри конституцията давала по-широко поле за преценка по целесъобразност.

Надежда Йорданова:

Съвсем скоро ще внесем сигнал с нови факти

Искането до Пленума на ВСС за отстраняването на Иван Гешев ще е с изцяло нови факти и обстоятелства, че с действия или бездействия е уронил престижа на съдебната власт. Работим по тези сигнали, преценяваме кои заслужават да бъдат внесен и кои - не. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова след решението на КС. Тя не се ангажира със срокове, но обясни, че ще е в най-скоро време.

До момента Йорданова не е конкретизирала сигналите, но е споменавала за отказ на прокуратурата да разследва мистериозно изчезване на търговски дела от съда. Вторият вероятно е от един от съсобствениците на фирмата за млечни продукти “Жоси”, който твърди, че преди години потърсил съдействие от Иван Гешев срещу другия съдружник, а в замяна той го накарал да прехвърли дял от фирмата на баща му. Този сигнал беше изпратен и в МВР.

“Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт. Министърът стига до упражняване на тези правомощия, когато другите механизми не се задействат и имаме поредица от бездействия”, коментира още министър Йорданова.

В отговор на казаното от главния прокурор, че МВР и правосъдното министерство водят война с прокуратурата и искане за отстраняването му би било само политическа атака, Йорданова каза, че става дума за конкретни документи, действия и решения на Гешев.

“Така че няма нищо политическо в това да настояваме да се спази законът”, каза Йорданова.

“Не слагаме знак за равенство между главния прокурор и институцията. Ако имаме основания да изразим претенции към работата на главния прокурор, това не означава, че се отнася до цялата институция”, добави заместникът ѝ Емил Дечев.

Иван Гешев:

Целта не е реформата, надявам се да не е политическа вендета

Войната, която водят МВР и Министерството на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи, е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани. Това заяви в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев.

Той добави, че няма да коментира решението на КС.

“Ако бъде внесено ново искане в пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на пленума. Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета”, добави обвинител №1. Той не навлезе в повече конкретика, но това трябвало да бъде ясно на българските граждани.

Той коментира и срещата си с премиера Кирил Петков в петък. Иван Гешев дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) по повод списъка с лица, цитиран от министър-председателя на срещата. Самият Петков е призован в прокуратурата в сряда.

Иван Гешев обясни, че на срещата премиерът прочел списък с имена, част от които били споменати от самия Петков и на пресконференцията в Министерския съвет в понеделник.

“Като всеки български гражданин съм изпълнил задължението си да уведомя за извършено престъпление и в частност предоставената ми от Кирил Петков информация за лица, които според него са извършители на сериозни криминални и икономически престъпления. Сигурен съм, че той ще направи същото и ще спази българските закони. Надявам се, че ще сподели пълния списък, който започна да ми чете от телефона си, защото голяма част от имената и прякорите не бяха споменати на пресконференцията.Това, което съм казал, е, че списъкът с имена и прякорите са значително повече, като смятам, че този списък е непълен, защото, за съжаление, го прекъснах и обясних някои законови разпоредби”, обясни още Гешев.