Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Не трябва да се харчат пари на калпак, а да се таргетират, каза в студиото на БНТ бившият вицепремиер в служебните правителства Атанас Пеканов. Той коментира внесеният вече в парламента проектобюджет за 2022 г. Макрорамката е приемлива, смята икономистът.

Пеканов предложи да има мерки, които отиват към домакинствата, които страдат най-много и към бизнесите, които са заплашени от фалит. 

Намираме се в уникална ситуацията, посочи той. 

Той прогнозира, че има опасност изпълнението на Плана за възстановяване да се забави. Това може да е проблем от гледна точка на изпълнението.

Важното е да имаме оптимизиран и ефективен план, проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението на плана, изтъкна той.

Внесеният план в Брюксел е изготвеният от служебното правителство, припомни Атанас Пеканов.

Трябва във възможно най-кратък срок да бъде приет изпълнението на плана и да започнат да се изпълняват проектите, каза още той. Ние получихме бележки от Брюксел и това било очакването на служебното правителство. Планът никога не е бил връщан, а продължават с оценката и анализа на плана.

Атанас Пеканов заяви, че все още четири страни не са с одобрени планове.

"Няма нов план. Имаше критики защо не е приет веднага, но ако беше приет веднага трябваше да се съгласим да затворим ТЕЦ Марица-изток 2 и да се предложат конституционни промени", коментира Атанас Пеканов.

Планът, който ние сме изпратили на 15 октомври е минал необходимите стъпки. Заложените решения са добри за страната ни и управляващите сега залагат друга визия. Има различни експерт и различни експерти могат да има различни позиции по плана, добави бившият служебен министър по европейските фондове.

Атанас Пеканов се надява на икономическо възстановяване през 2022 г. и дефицитите да започнат да намаляват. Коалицията няма време да изговори приоритетите и имат нужда от време да заложат приоритетите пред страната.

Банковият сектор спаси голяма част от настоящите сектори чрез кредитиране, подчерта Пеканов. Той отново заяви, че не се занимава с партийно строителство, но е готов да помогне на страната с каквото може.