Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

"Високите цени на енергоносителите у нас са резултат и елемент от руска стратегия за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО. Задействан е основен риск за българската енергийна сигурност - едностранната ни зависимост от Русия. На този фон трябва да се обсъжда кой как реагира.“

Това заяви пред БНР Атанас Атанасов, председател на ДСБ и заместник-председател на парламента.

По думите му вчера е било факт „много странно взаимодействие – Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов в един хор“.

Запитан за стабилността на настоящата коалиция и кризите пред управлението Атанасов отбеляза, че трябва да бъдат преодолени няколко кризи, а международните фактори в момента са изключително важни.

„И основно кризата в Украйна, предизвикана от имперската политика на Путин, може да разклати Европа като цяло, да не говорим за крехка политическа система като българската.“

Енергийните проблеми в България, които са много сериозен риск за вътрешната ни сигурност, са „предизвикани и планирани в някакъв смисъл от Русия“, категоричен е Атанасов.

„Дълго време твърдя, че руските интереси в България бяха най-щателно обслужвани по време на управлението на Бойко Борисов. След като той е основен отговорник за това, че не беше преодоляна едностранната зависимост на България, енергийна, от Русия, сега се възползва от това, че на практика Русия, преследвайки своите имперски интереси в Европа, използва цените на енергоносителите като инструмент за натиск. И в някакъв смисъл ние изглеждаме като слабо звено в югоизточния фланг на НАТО, именно заради тази едностранна зависимост.“

„За една година за сметка на българския бюджет – 3 милиарда лева, беше прекаран руски поток през България, за да се обслужат интересите на приятелите на Русия в Сърбия. А 12 години Борисов не успя да направи връзката Комотини – Стара Загора, за да може да имаме алтернативен доставчик на газ от Азербайджан“, изтъкна още Атанасов.

Съдебната реформа е в програмите на всички политически партии, каза Атанас Атанасов в предаването „Неделя 150“ и попита ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ защо отказват да участват в провеждането на този приоритет.

„Тук виждам в някакъв смисъл коалиция на конституционния саботаж.“

Според Атанасов „на бившите управляващи тая тема изобщо не им е удобна, защото ако бъде проведена съдебна реформа, ако се вдигне сегашният прокурорски чадър върху бившите управляващи, те ще трябва да носят отговорност, включително наказателна“.

„Страхът от това да се понесе тази отговорност е в основата на този саботаж.“

„Както казва народът – конете не се сменят в брода. Ние в момента сме част от мнозинство, участваме в управлението на страната и сега трябва да се търси стабилност, а не да се разклащат основите“, смята още Атанасов, който е мотивиран да поиска втори мандат като председател на ДСБ на предстоящия партиен форум.