Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Булгаргаз" се води към фалит с цел огромна печалба на посредници Делян Добрев КАДЪР: NOVA

"Бившето ръководство беше упреквано за сделките за продажба на газ, а сегашното продава 20 пъти повече. Смущаващо е, че последните сделки на старото ръководство са на ценови нива около 250 лв., а новите са на стойност 150 лв. Това прави 3,7 млн. загуба за "Булгаргаз". В посредниците отива разликата. Те са двама мъже и една жена. Цели се фалит на "Булгаргаз" с огромна корупционна схема". Това заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев за "Офанзива".

По думите му става въпрос за целенасочени действия от кабинета. "Има участие от страна на правителството, някой съдейства за фалита. Промяна в Закона за енергетиката цели да забрани на "Булгаргаз" да продава на други освен битови клиенти и "Топлофикация". Искат да извадят дружеството от пазара. Понеже не могат да се преборят със старото ръководство, преминаха към тормоз", посочи Добрев. Според него 10 дни патрулка стои пред дома на Николай Павлов.

"Тези посредници ГЕРБ се опитваше да премахне 3 години. След като успя за този 10-годишен период 3 млрд. са спестени от посредници", подчерта той. И уточни, че директорът на "Булгаргаз" не определя цените на газа. Добрев смята, че формулата за изчисление на цената с "Газпром" е балансирана, защото взема предвид спотовите пазари и петролните деривати.

"Може би трябва "Булгаргаз" трябва да миксира доставки на газ от "Газпром" и азерски, за да се увеличи енергийната сигурност, но това няма да се случи", прогнозира Добрев. И определи като "безсмислица" предложението на Асен Василев за централизирано купуване на газ за държавни структури, тъй като ще има надценка. А в казуса с проверките на общини преди да им се отпускат помощи, той видя нежелание да се изплатят компенсациите. За него има риск да се изгуби всяка възможност за получаване на средства по Плана за възстановяване.