Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испански галеони, римски и гръцки галери и грамадни параходи държат рекордите по богатства, изгубени след корабокрушения

Огромните богатства на потънали кораби, които са се запазили непокътнати на морското дъно, са създали едни от най-романтичните сюжети в историята на всички времена. Легендарни или реални, те не само разпалват фантазията на милиони хора, но дори оказват влияние върху политиката на цели държави.

Затова професионални изследователи и аматьори са направили оценки на някои от най-големите съкровища, които лежат под водата или вече са извадени от нея. И въпреки че, въоръжени с ултрамодерна техника, към днешна дата знаем много повече за тях, отколкото когато и да било, все пак те не престават да поднасят изненади. А откриването на нови богатства вече се е превърнало почти в ежедневие.

В потвърждение на този факт, последните открития дойдоха съвсем неотдавна - в навечерието на новата 2022 г., когато край бреговете на Израел морски археолози се натъкнаха на артефакти от ІІІ в. сл.Хр. Част от находките идват от останките на кораб от римско време, потънал близо до северния крайбрежен град Кесария. Една от най-интересните от тях е масивен златен пръстен с инкрустиран зелен скъпоценен камък, на който е изобразено овчарче с овен на раменете.

Предполага се, че изображението е на „Добрия пастир“ - ранен символ на Исус Христос, а собственикът му е бил християнин.

Открит е и червен скъпоценен камък, за който се смята, че някога е бил поставен върху пръстен, с издълбано изображение на лира, известна в еврейската традиция като „Арфата на Давид“ и в гръцката митология като „Лирата на Аполон“. Освен тях, според съобщението на Израелската служба по антиките, съкровището включва „стотици сребърни и бронзови римски монети“. Любопитното е, че на същото място е потънал и кораб от ХІV век - епохата на мамелюците, който също съдържа безценни предмети.

Всъщност останките на двата кораба край Кесария, които вече са обявени за „най-голямото съкровище, открито в Израел“, бяха открити още през 2015 г. от любители водолази. Тогава Цвика Файер и четирима негови приятели се гмуркали в облачен ден, на място, където са влизали десетки пъти, без да забележат нещо необичайно. Но малко преди щастливото гмуркане имало огромна буря, която явно е разместила пясъка и е разкрила ценностите. Цвика се натъкнал на нещо, което първоначално му напомняло обикновен станиол от шоколад, но когато го взел в ръка, шокиран открил, че е парче масивно злато с надписи на арабски върху него. Постепенно от пясъка изважда над 2000 златни монети, сечени от Фатимидския халифат, съществувал в периода Х - ХІІ век. Жълтиците са от 24-каратово злато, с чистота от 95%, което ги прави невероятна находка, сякаш недокосната от времето.

Уведомили властите, водолазите се сблъскали с донякъде скептично и обвинително отношение от тяхна страна, най-вече защото са си позволили да преместят откритите монети и други предмети от местонахождението им. Когато откривателите им обяснили, че са го направили, защото се очаквала още по-голяма буря, която със сигурност щяла да скрие отново находките, те се върнали с професионалисти и помогнали за разкриването на останалата част от съкровището.

В сравнение с други страни Израел има много строго законодателство, касаещо преместването на антики от мястото им, като подобно действие се наказва с до пет години затвор. По този начин потъналото съкровище в Кесария сега е собственост на държавата, а на откривателите му не се полага нищо, тъй като в Израел, освен славата, наградата за намирането на древно злато е единствено оставането на свобода!

По принцип проблемите, които пораждат такива открития, могат да възникнат навсякъде по света, особено когато се касае за значителни богатства. Доказва го случаят и с най-богатото съкровище, откривано в историята - останките от потъналия край Колумбия испанския галеон „Сан Хосе“. Златото, среброто и скъпоценните камъни, които е пренасял, се оценяват на баснословна сума - между 14 и 22 млрд. долара към 2021 г.

Кои са корабите с най-големи богатства открити на морското дъно, четете в новия брой на сп. "Космос"