Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стотици протестираха пред врачанската болница.
Стотици протестираха пред врачанската болница.

Ексхумираха тялото на жената и го откараха за аутопсия

Стотици протестираха пред болницата във Враца

Причините за смъртта на Миглена Сиренярска, която издъхна пред очите на 6-годишното си момче в спешното отделение на врачанската болница, вероятно ще са ясни до седмица. Близките на жената се зарекоха, че няма да водят дела срещу медици.

Въпреки възраженията на роднините по разпореждане на прокуратурата в четвъртък сутринта ексхумираха тялото на починалата. Аутопсията е единственият начин да се разберат причините за смъртта ѝ.

Както “24 часа” писа, Миглена се почувствала зле в понеделник вечерта, оплакала се, че не може да диша, а мъжът ѝ я откарал в спешното на болницата във Враца заедно с детето.

Докато

медицинската

сестра от

регистратурата

разпитва за

ЕГН-то

на жената, какви лекарства пие и други подробности, тя клюмва и губи съзнание. Когато я приемат в реанимацията, вече е късно - Миглена умира.

Случаят потресе България след клип, качен в социалните мрежи от мъж, който също отишъл да потърси помощ.

43-годишната жена бе погребана два дни след това в гробището на родното си с. Пудрия. Служители на ангажираната с изпращането на жената в последния ѝ земен път агенция оказаха съдействие на експертите от криминалистичната лаборатория за ексхумиране на тялото.

Преди процедурата на мястото пристигна следователят Мариела Константинова от областната следствена служба, която работи по случая.

В присъствието на поемните лица, съдебен лекар и полиция тялото на Миглена бе изровено и изпратено със специализираната кола на врачанската болница за аутопсия.

Вероятно в началото на другата седмица патолозите ще бъдат готови със своето заключение за причините, довели до смъртта на Миглена, научи “24 часа”. Тогава

се очакват и

резултатите от

проверката на

медицинския

надзор,

извършена по нареждане на здравната министърка Асена Сербезова. Тя е разпоредила одит на всички спешни отделения. (Какво още каза - виж по-долу.)

“До една минута човек с нарушение на дишането трябва да влезе в спешното отделение”, коментира д-р Десислава Кателиева от асоциацията на спешните медици по Нова тв. Според нея регистраторката била в ступор и правела абсурдни неща. “Имаме сериозен проблем с кадрите”, каза д-р Кателиева.

Организирани в социалните мрежи, стотици врачани се събраха в сряда и четвъртък вечерта на протест пред спешния център на болницата заради смъртта на Миглена и неадекватните според тях действия на медиците. Със свещи в ръце разгневените хора скандираха “Убийци” и “Оставка” и бяха категорични, че няма да позволят повече да има такова отношение в лечебните заведения.

За момент в сряда напрежението ескалира и хората започнаха да блъскат по вратата на отделението в опит да влязат, но полицията ги спря.

Николай Василев, мъжът до Миглена, заяви, че той и близките ѝ няма да завеждат дела срещу медици от врачанската болница. Помоли медиите и обществеността да не спекулират с личната им драма и да ги оставят да преодолеят травмата от загубата.

Николай Василев, с когото Миглена живеела на семейни начала, споделя, че близките няма да съдят медиците.
Николай Василев, с когото Миглена живеела на семейни начала, споделя, че близките няма да съдят медиците.

“Разпитваха ме в следствието, след това имах среща със социалните, а после трябваше да заведа малкия на психолог - сподели Николай Василев. - В подредения ни живот всичко беше нормално и в един момент така се обърка и рухна, че още не можем да приемем реалността. Изживях страшни мигове пред спешното, но едва когато видях час преди погребението на Миглена качения клип, се почувствах напълно съсипан.”

Преглъщайки мъката си, мъжът сподели, че малкото момче вече е добре, знае, че мама е починала и вече е звездичка в небето.

“Ние с близките

на Миглена ще си

отгледаме

детето, нищо

че не съм му

биологичен

баща”,

каза още Николай.

Бетина Ивайлова, която е завършила акушерство в Медицинския университет в Плевен, постави в социалните мрежи важен въпрос пред протестиращите - да имат мярка и да не насаждат незаслужена омраза към лекарите и медицинските сестри, защото утре няма да има кой да им помогне на тях.

“Да си призная, не можах да изгледам цялото видео - сподели Ивайлова. - За мен, освен че е тъжно и болно, е и огледало на случващото се в обществото, в което живеем. Няма да засягам темата, че здравната ни система е в пълен хаос, нито че образователната е един кратък виц, а искам да отбележа друго. Гавра е, че по-голямата част от населението на Северозападния регион няма допир до медицинска помощ, навременна или не! Забравени, отхвърлени и изолирани от света, те си умират на спокойствие, но вече е прието за нещо нормално и естествено и никой не протестира.”

Набират средства за детето, ще има  и благотворителен търг

Всеки, който иска, може да помогне на 6-годишното момче, което остана без майка. Близки до семейството публикуваха банкова сметка. Попечител на момченцето ще е баба му Цветанка Сиренярска.

Във фейсбук бе създадена група за набиране на средства за детето, което остана сираче. Благотворителната кампания е със срок от един месец и ще е във вид на търг, на който се предлагат различни предмети. Сумата от всяка покупка ще отива в посочената банкова сметка на попечителя на детето - неговата баба.

“ТЪРГОВСКА БАНКА Д” АД - ВРАЦА

ТИТУЛЯР: ЦВЕТАНКА КУНОВА СИРЕНЯРСКА

IBAN: BG59DEMI92401000290753

BIC: DEMIBGSF

Асена Сербезова
Асена Сербезова
Здравният министър Асена Сербезова: В стандарта на Спешна помощ няма изискване за документи при тежки състояния

В линейките ще са парамедици, а лекарите - в болниците, каза шефът на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев

“Изискване на документи в състоянието, в което се е намирала жената във Враца, не присъства в стандарта на Спешна помощ, заяви здравният министър Асена Сербезова на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък. “Много внимателно прегледахме стандарта за спешна медицина. В подобно състояние това изискване на документи не присъства в стандарта”, обясни тя.

“Системата има нужда от друг поглед. Трябва да видим какво не стига в по-малките населени места, заяви д-р Антон Тонев, шеф на здравната комисия в парламента, по Нова тв. “Ситуацията на медицински триаж много добре е разписана в стандартите. Ако се установят пропуски в организацията, трябва да има последици”, каза д-р Тонев по повод смъртта на жената в спешното.

Регламентът е създаден, работи от 2017 г., но във всеки малък град може да бъде нарушен, ако няма кадри или сложат неподготвени хора, каза още той.

“Тел. 112 и самата система е добре организирана в цяла Европа. Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа, той няма да говори с пациента, а с парамедика, който е на място”, обясни д-р Тонев.