Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 2 години почти непрекъснати локдауни в света заради пандемията международен екип от учени направи анализ какъв всъщност е техният ефект. Изводът им е повече от изненадващ - те са намалили смъртността едва с 0,2%.

Още в началото прогнозите на изследователи от Imperial College London сочеха, че затварянията ще ограничат фаталните случаи с до 98 процента.

Новото проучване е дело на трима изследователи. Първият е професорът от университета "Джонс Хопкинс" Стив Ханке - основател и съдиректор на Института "Джонс Хопкинс" за приложна икономика,

глобално здраве

и анализ на бизнеспредприятията. Той имаше съществен принос за въвеждането на валутния борд в България като съветник на президента Петър Стоянов. Другият автор е Йонас Хърби - специален съветник в Центъра за политически изследвания в Копенхаген, Дания. Третият изследовател е Ларс Йонунг - почетен професор по икономика в университета в Лунд, Швеция. Той е бил председател на Шведския съвет за фискална политика и съветник в Еврокомисията.

Локдауните не влияят съществено върху смъртността, е изводът от над 18 хил. проучвания. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Локдауните не влияят съществено върху смъртността, е изводът от над 18 хил. проучвания. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Тримата правят метаанализ на данните на 18 590 проучвания, посветени на локдауните по света. От тях едва 34 стигат до извода, че блокиранията намаляват смъртността.

Останалите потвърждават тезата, че нефармацевтичните интервенции като ограничаването на вътрешното движение, затварянето на училищата, предприятията, международните пътувания имат малък или никакъв ефект върху смъртността, свързана с COVID-19.

Затова изводът на изследователите е, че политиките, чрез които се налагат локдауни, са необосновани и трябва да бъдат отхвърлени като инструмент при подобна пандемия като сегашната.

Учените правят преглед на широк кръг от мерки от 2020 г. в 186 държави.

Заключението е, че “блокирането в Европа и Съединените щати намалява смъртността от COVID-19 средно с 0,2%”.

Изследователите разглеждат детайлно и ефективността на различните мерки, но изводът им отново е шокиращ: “Няма доказателства, че блокирането, затварянето на училища, затварянето на границите и ограничаването на събирания има забележим ефект върху смъртността от COVID-19”.

Така екипът въз основа на данните прави заключението, че блокиранията не са имали почти никакви здравни ефекти, но за сметка на това са довели до огромни икономически и социални разходи.

“В резултат на това локдаун политиките са

необосновани

и трябва да бъдат отхвърлени като инструмент при пандемия", смятат учените. Според тях поведението на правителствата е било продиктувано от политики, "инициирани в съседни страни, а не от тежестта на пандемия в собствените им държави".

Макар да отнесе много критики, Швеция отказа да прави локдауни.
Макар да отнесе много критики, Швеция отказа да прави локдауни.

“Накратко, не тежестта на пандемията е причина за налагането на блокиране, а по-скоро склонността към копиране на политики, инициирани от съседни страни”, е изводът на тримата изследователи.

Учените се концентрират върху проучванията, посветени на

опита на Швеция

Там населението е предупредено за опасността, забранени са големите събирания и не се налагат локдауни. Изводът е, че когато се прави необходимото - има ефект, но ако се налагат по-големи ограничения от тези - няма.

Седмица след седмица изследователите проследяват смъртността в САЩ и Европа по време на локдауните и я сравняват с тази при разхлабването на мерките.

Проф. Стив Ханке заедно с колеги от Дания и Швеция прави преглед на над 18 хиляди проучвания, за да стигнат до извода, че локдауните нямат съществен ефект върху смъртността.
Проф. Стив Ханке заедно с колеги от Дания и Швеция прави преглед на над 18 хиляди проучвания, за да стигнат до извода, че локдауните нямат съществен ефект върху смъртността.

"Като цяло нашият метаанализ не успя да потвърди, че блокиранията са имали голям, значителен ефект върху нивата на смъртността - отбелязват авторите. - Проучвания, изследващи връзката между строгостта на блокирането, установяват, че средното блокиране само в Европа и Съединените щати намали смъртността от COVID-19 с 0,2% в сравнение с политика за мерки, основана единствено на

препоръки

Разпорежданията за "подслон на място" също бяха неефективни, тъй като намалиха смъртността от COVID-19 с 2,9%.

Проучвания, разглеждащи специфични блокирания спрямо липсата на такива, също не намират широкообхватни доказателства за забележими ефекти върху смъртността от COVID-19. Въпреки това затварянето на бизнеси, които не са от съществено значение, може да намали смъртността с 10,6%. Това вероятно е свързано с временното преустановяване на дейността на баровете.

Ефектът от затварянето на границите, на училищата и ограничаването на събиранията намалява смъртността съответно с -0,1%, -4,4% и 1,6%”.

Имало ли е ефект от локдауните по време на испанския грип, четете тук.