Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

„Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още, предполагам около 1 месец”, заяви пред Нова тв професор Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19.

По думите й пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко”, категорична е тя.

„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това  се налага”, подчерта професор Аргирова. Ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това, допълни съветничката на премиера.