Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои са крайните вляво на снимката на "ловната дружинка"?

След тях са - Любомир Левчев, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Величко Минеков, ген. Христо Русков, Тодор Живков, академик Ангел Балевски, Георги Джагаров, Христо Нейков, Светлин Русев, Милко Балев, ген. Илия Кашев.

Според мен няма нищо укоримо в това, че група мъже са се събрали на зимен излет.

Отблъскващо е, че са се снимали горди и радостни пред избити от тях животни - гръбначни, млекопитаещи, притежаващи доказана емоционалност и интелигентност. Избили са ги не защото няма какво да ядат, какъвто е смисълът на лова в началото на човешката еволюция, избили са ги, за да доказват своята сила, ловкост, хитрост, власт и безнаказаност. Абсолютно неоправдано убийство.

Тази снимка е отвратителна и с годините ще става все по-варварска. Сигурен съм.

Снимката обаче има и политически смисъл - тя е документ за една от структурите на тоталитарната държава. Своеобразна модификация на Двора при монархията. Георги Марков в репортажите си има чудесни описания на "дружинката". В този смисъл избитите животни олицетворяват неучастващите в "дружинката", които са политически манипулирани и "избивани", олицетворяват обществото.

Важни са имената на двамата вляво, за да е ясен персоналният състав на структурата, откъдето могат да се правят по-пълни изводи за нейните функции. Най-общо е ясно - "дружинката" е ласо, с което е "хваната" художествено-творческата интелигенция. Но само тя ли?

При демокрацията има ли такава "дружинка" или "двор"? "Дълбоката държава" ли играе ролята на подобна структура? Или има неназована група от богати (зад завесата) и влиятелни лица (на сцената), които се събират на зимни излети, за да решават важни въпроси на държавата? А че има такава структура, е очевидно и май неизбежно.