Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми
Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми

Оранжерийните зеленчуци станаха лукс, кило български краставици гони 5 лева

Истерични цени на това, което купуваме и ядем всеки ден, стреснаха българите - увеличението при тях за година е в пъти над отчетената официално инфлация от 7,9%. Вероятно Националният статистически институт регистрира по-малък процент, защото отчита всичко - от стоките от първа необходимост и за ежедневна употреба, до луксозни пътувания и покупки.

Но в изследване, публикувано в “24 часа” преди дни, от агенция “Тренд” обявиха, че за голяма част от българите усещането за поскъпването е над 20% спрямо година по-рано.

А ако се вземат предвид жизненоважните стоки и услуги, без които хората не могат, цените са се вдигнали с 50 и дори повече проценти.

Например всички, сложили газови уредби на колата си, за да намалят разходите за гориво, няма как да са доволни в момента, защото от миналия януари досега пропан-бутанът

поскъпна с 59%

и вече струва

по 1,40 лв.

А в навечерието на пандемията – през януари 2020 г., цената бе 95 ст. Отделно поставянето на газова уредба в колата струва между 800 и 1200 лв.

Но и да бяха останали на оригиналното гориво, разходите също щяха да се повишат доста - бензин А95 поскъпна с 35,7% за последната година, а дизелът – с 40,1%.

Вярно е, че горивата поевтиняваха през цялата 2020 г., но случилото се от началото на 2021 г. досега изтри цялото това поевтиняване (виж инфографиката).

Изоставянето на личния автомобил и

ползването

на такси не е

алтернатива,

защото превозите също поскъпнаха - заради скъпия метан, а и защото тарифите не бяха променяни от 4-5 години. В столицата например и най-евтините таксиметрови превози се вдигнаха с 36% преди няколко месеца. Остава градският транспорт, защото нито един общински съвет в страната не посмя да вдигне цените на билетчето.

За съжаление обаче няма бизнес, който да се лиши от автомобилен превоз и това заедно с поскъпването на тока накара много фирми да вдигнат цените. Към тези фактори трябва да добавим и борсовите цени на много основни хранителни суровини, които скочиха в последната година.

Сметките за ток на домакинствата не са се увеличили съществено през последните две години – повишението е с 3,94% през лятото на 2020 г. и с други 4,22% през лятото на 2021-а. Трябваше да има още едно поскъпване този януари, но мораториумът го стопира поне засега.

Само че фирмите плащат тока по цените на енергийната борса,

а те буквално

се учетвориха

Обикновено мъжко подстригване например в салон в центъра на столицата, което през януари 2020 г. струваше 10 лева, през 2021 г. стана 12 лв., а в момента е вече 15 лв.

Скъпата електроенергия и природен газ накара и много дребни производители на храни да вдигнат значително цените. Хлебозаводите и малките пекарни например трудно издържат и хлябът и тестените закуски също поскъпнаха значително.

За последната година хлябът е с поне 15% по-скъп и на практика никъде няма килограм, по-евтин от 2 лева. Само че и никъде няма етикет, на който да пише “2 лева”, защото хлябовете в по-голямата си част са вече по 500-700 грама.

Дори обикновената баничка със сирене, приготвена на място в пекарна, поскъпна, и то доста. Допреди пандемията все още можеше да се купи за 1,30-1,50, но днес вече рядко е под 2 лева, освен ако грамажът не е намален. А много съвременни видове хляб – с добавки на различни зърна, диетичен, в по-голямата си част вносен,

често се

предлага и

за 4-5 лв.

Друга основна храна, която рязко поскъпна, е слънчогледовото олио. Повишаването на цената му няма нищо общо с пандемията, нито дори само с вдигането на цените на тока. Борсовите цени на слънчогледа миналото лято подскочиха с 60%, а и самата суровина изчезна и много наши заводи се принудиха да внасят. В навечерието на пандемията литър олио по магазините струваше около 2,20 лв., през януари 2021 г. вече беше 3,20 лв., а

в момента е

около 4 лева

Търговци и производители се принудиха да измислят дори нови разфасовки за олио от половин литър, които са хит от няколко месеца насам в доста търговски вериги. Техните цени са около 2,20 лв., колкото струваше цял литър през 2020 г.

Млечните продукти също повишиха значително цените си. Обикновеното саламурено краве сирене от тенекиени кутии, което в търговските вериги се продава на щандовете, вече

рядко може да

се срещне под

8,50 лв. за

килограм

А миналата година струваше по 6,90, т.е. за една година е поскъпнало с 25%. Цената на киселото мляко също се вдигна, макар и не драстично.

Отоплението през зимата е все по-голям проблем за повечето българи. Засега нарастването на цената на парното е блокирано с мораториума, но няма как да се спре поскъпването на дървата за огрев. Според тарифата на държавно горско стопанство “Средец” например 1 кубик дърва за огрев през януари 2020 г. е струвал 50 лв., година по-късно е бил вече 60 лв., а в момента – 70.

Постъпнали са и плодовете - например килограм ябълки, които у нас са предимно внос от Полша, през януари 2020 г. струваха около 1,20 лв. Година по-късно средната им цена бе вече около 1,30 лв., а в момента струват по около 1,50-1,60 лв. Портокалите от Гърция

в момента

са около

1,80-2,40 лв.

килото,

но те и преди две години струваха масово по 1,60 - 1,80 лв.

Различна е ситуацията при оранжерийните зеленчуци. Разходите за природен газ, с който производителите масово затоплят съоръженията си, са толкова големи, че в момента продукцията им е станала направо непродаваема. Българските оранжерийни краставици в момента струват по над 4,50 лв. килото, а вносните са с цял лев по-евтини. Почти същото е положението и с отглежданите през зимата домати - родните масово са от 3 лева нагоре, а цените на розовите стигат и до 6-7 лв. При доматите обаче разликата в цените с вносните не е чак толкова голяма - тези на турските и македонските гонят родната продукция.

Любопитното е, че

екзотичните

вносни плодове

не са поскъпнали

В момента цените на бананите достигат до 2,80-2,90 лв. на килограм, колкото струваха и миналата зима.

По магазините все още няма чилийски череши, които предишната зима стряскаха с цените от 30 лв. Според запознати твърде вероятно е тази зима изобщо да не се появят, просто защото биха били абсолютно непродаваеми - инфлацията в момента е световен проблем.

При месото и месните произведения нарастването на цените не е чак толкова забележимо. Свинското например, макар да е по-скъпо в сравнение с преди две години, не чупи рекорди. Причината е, че

Китай затвори

пазара си за

свинско,

произведено в Европа, заради многото огнища на африканска чума по свинете. Всичко това накара производителите да му търсят пласмент на Стария континент и затова въпреки повишените разходи на родните месопроизводители, те няма как да вдигнат цените. Свинската вратна пържола, купена от магазин на голяма търговска верига, в момента е малко над 10 лева килото. Преди две години тя пак струваше 10 лв., а през 2021 г. дори поевтиня за малко.

При пилешкото има малко по-голямо движение на цените: замразените цели пилета са поскъпнали с около 12-14% в сравнение с преди две години, но през януари 2021-а те бяха поевтинели малко.

В проучването на “Тренд” има и един важен показател - 58% от анкетираните казват, че овладяването на цените е първият основен проблем, с чието разрешаване

трябва да се

заеме новото

правителство

Овладяването на пандемията и мерките срещу корупцията са далеч по-назад в приоритетите на обикновения човек, а съдебната реформа е съвсем в периферията на вниманието му.