Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Как ще усетим геополитическата криза и по джоба

Напрежението Русия -НАТО заради Украйна продължава вече месец. Попитахме икономисти как това ще се отрази на борсите, валутите, инфлацията.

 

Емил Хърсев, финансист: Трупа се страх, но вече има ефект на пресищане

Финансистът Емил Хърсев
Финансистът Емил Хърсев

Петролът поскъпва. Когато има нещо да става, изведнъж всички запаси се оказват по-малко от необходимото и рязко се покачва търсенето.

Трупането на напрежение и политическите рискове вече са калкулирани на пазарите и форсират инфлацията.

Първата стъпка при рискове са т. нар. сигурни пристанища - долар, швейцарски франк, злато. Така е и при дрънкането на оръжие. Но ние сме в ситуация на непрекъснато трупане на страх от 2 години, нивото на тревожност е голямо и това води до ефект на загуба на чувствителност.

Владимир Сиркаров, икономист: Трябваше енергийните цени да се успокоят, но ето - нов тласък

Икономистът Владимир Сиркаров
Икономистът Владимир Сиркаров

По линия на напрежението Русия-НАТО заради Украйна в последните дни се наблюдава сериозно напрежение на пазарите на акции, особено в САЩ.

Петролът вероятно ще отскочи, той така или иначе е във възходяща посока и подобни напрежения доведоха до притеснения за предстоящи проблеми с петрол и газ.

Ако напрежението ескалира, това ще доведе до още по-сериозна инфлация на потребителските цени. Особено на фона на това, че в момента Европа е в енергийна криза и зависимостта от Русия се усилва.

А надеждите бяха от средата на годината енергийните цени да поспаднат. Сега едно негативно развитие ще спре възстановяването от ковид кризата.

Вижте как реагира Германия, която като икономически мотор знае как се постига растеж, но и как засилването на напрежението става голяма спирачка за икономиката на Европа.