Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей
Новият вариант на коронавируса Омикрон. Снимка: Пиксабей

Има вирусни заболявания, които протичат в началото леко, но имат ужасни последици - типичен пример за това е вирусът на СПИН. В началото е незабележим, но последиците без лечение са фатални. Ковид-19, независимо от разликите в тежестта на болестта при различните варианти прави нещо, което знаем от САРС (братовчеда на Ковид) - дълготрайни нарушения, свързани с умора, отпадналост, нарушение в концентрацията, липса на сила. известни сa като лонг-Ковид. При САРС тези странични ефекти в някои случаи траят години. Затова и моята молба от много месеци е да не гледаме само острата фаза на болестта, която в момента отново претоварва здравната система, но и риска от дълготрайни ефекти.

Преди няколко месеца бяха публикувани няколко работи върху лонг-Ковид, показващи полза за намаляването му както от ваксинация преди разболяването (т.е. дори и да има пробив на ваксината, тя защитава от дълготрайни ефекти), така и при ваксинация след преболедуване, когато дълготрайните симптоми отзвучават по-бързо. Това проучване от Израел потвърждава тези данни, като показва, че две дози от ваксината на Файзър имат защитен ефект спрямо тези дългосрочни ефекти на болестта.

Това, което мога да направя като заключение - независимо дали сте преболедували Ковид или не, ваксинирайте се. Ако нямате бустер, сложете си. Независимо от по-позитивните данните за острото протичане на Омикрон, вирусът остава смъртноносен, а засега нямаме никаква представа за дългосрочните му последици, няма нищо, което да подсказва, че ще са различни от другите варианти.

От фейсбук