Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

„Не става ясно какво точно ще предприеме България в конфликта НАТО-Русия. Има конкретна провокация срещу Румъния и България – това са агресивни действия от страна на руската държава и заплаха за страната ни.

Рискове биха произтекли единствено от това, че нямаме конкретна позиция”, категорична е пред Нова тв Надежда Нейнски, дългогодишен дипломат и бивш министър на външните работи.

Според нея позицията на Румъния е изключително конкретна – мерките на НАТО на Източния фронт са отбранителни, но ако се наложи, съседката ни е готова да приеме съюзнически войски.

„Колективната отбрана е много по-голям гарант за националната ни сигурност, отколкото самостоятелната и това е причината ние да сме избрали членството си в НАТО”, смята Нейнски.

По думите на бившия външен министър Русия се опитва да вбие клин между ЕС и САЩ като изпраща две различни писма до Щатите и до Съюза по повод ситуацията на украинската граница.

„Очаквах парламентът да се произнесе по провокацията, която беше направена, за да защити националният ни суверенитет”, подчерта Надежда Нейнски като обясни, че тази позиция се взема именно от Народното събрание, а не от Министерски съвет.