Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коморските острови бяха без вратар, министър

прати самолет да докара 150 фенове

Африканската Купа на нациите не само не разочарова, но предлага драма, изненади, зрелище и безброй любопитни моменти.

В понеделник, 24 януари, в един наглед тих за спортния свят ден всички новинарски емисии по света говореха за неочаквани главни герои – футболистите от отбора на Коморските острови. В късния мач от Купата на африканските нации те трябваше да се изправят в осминафиналната фаза от турнира срещу домакина и суперфаворит Камерун.

Интересното обаче бе, че те трябваше да играят без вратар,

или по-точно - с полеви играч за вратар. Титулярният страж на отбора – Боина, получи контузия в груповата фаза. Двамата му заместници бяха с позитивен тест за Ковид-19 в деня преди мача. Според правилата на турнира, ако даден отбор разполага с 11 души, готови за игра, двубоят трябва да се проведе. Така Коморските острови трябваше да играят и между гредите застана десният защитник Шакер Алхадур.

Зрелището от този сблъсък от осминафиналната фаза на Купата на нациите бе сигурно.

Запалянковците

от целия свят,

които гледаха мача от хубавия стадион в столицата на страната домакин Яунде, не останаха разочаровани. Коморските острови влошиха положението си още повече, след като още в седмата минута капитанът им си изкара директен червен картон.

Шакер Алхадур обаче показа впечатляващи вратарски способности като за полеви играч и на няколко пъти спря звездната селекция на Камерун по пътя към гола. В крайна сметка "непобедимите лъвове" взеха своето и с два гола си осигуриха победата. Тя обаче дойде доста по-трудно от очакваното. Коморските футболисти, макар и с човек по-малко и с няколко играчи с полуаматьорски статут в отбора, направиха няколко много красиви и опасно бързи атаки. В крайна сметка те дори успяха да се върнат в мача, след като футболистът на втородивизионния френски отбор “Гингам” наниза изключителен гол с мощен шут от поне 35 метра. Това почти невероятно попадение най-вероятно ще стане гол на турнира, а спокойно може да е кандидат и за гол на футболния сезон в световен мащаб. Силите на футболистите от островната държава не стигнаха за повече и мачът завърши с победа с 2:1 за Камерун, но светът остана очарован от дозата спортна романтика, при която отборът "джудже" успя въпреки всички трудности да се опълчи на разглезените и леко незаинтересовани от събитията

звезди на домакините

Всъщност това далеч не е първото голямо зрелище, което тазгодишната Купа на африканските нации предлага. За последните две седмици турнирът е низ от изненади, куриози и драма. Той първоначално прикова погледите заради голямото количество футболни звезди, които бяха изтръгнати от европейските първенства и

бяха изпратени в далечен Камерун

да се мешат с полупрофесионалните си колеги.

“Ливърпул” загуби Салах и Мане, “Челси” - вратаря си Едуард Менди, а “Манчестър Сити” трябваше да се справят без Рияд Марез. Това са само четирима от десетките високоплатени играчи, които лишиха тимовете си във Висшата лига, Бундеслигата, Ла Лига и Лига 1 от услугите си. Футболна Европа по традиция гледаше надменно на тази авантюра на звездите си с националните им отбори, от които никой от босовете на Стария континент не печели пари.

Но на запалянковците им се гледаше нещо различно и интересно и Африканската купа на нациите успя да се справи с очакванията.

Коморските острови, които отстъпиха героично на Камерун на осминафиналите, бяха една от тези футболни приказки, които всеки неутрален фен обича да вижда. Преди да се наложи да играят с десен бек за вратар, те успяха да надскочат себе си, като отстраниха един от традиционните фаворити в турнира – отбора на Гана.

"Черните звезди" излязоха за мача си с коморите спокойни, че

една безпроблемна победа

със сигурност ще им осигури участие в следващата фаза.

Четири минути по-късно те бяха един гол назад, а след 25 бяха и с човек по-малко. Именно тогава стана ясно, че Гана може да стане жертва на надменното си отношение към противника. След драма и разменени попадения гол за Коморските острови 5 минути преди края им донесе повече от неочакваната победа с 3:2. Както и първо класиране за елиминационната фаза, при това при първото им участие в турнира.

На другия ден медиите в Европа с удоволствие разпространиха снимката на държащия се за главата звезден играч на “Арсенал” Томас Партей.

Ден по-късно куфарите за дома трябваше да стегне и действащият шампион на Африка - Алжир. Тимът на голмайстора на “Манчестър Сити” Риад Марез бе донякъде очаквано премазан от другия, пълен със звезди отбор – на Кот д'Ивоар. Алжирците обаче трябва да се червят пред сънародниците си не заради тази загуба, а

заради унизителното поражение

няколко дни преди това с 0:1 от тима на Екваториална Гвинея – тим, за чиито футболисти трудно може да се намери информация - за тях не е ясно дори за кой отбор играят. До приключването на броя гвинейците, които успяха да вземат още една победа в групата си, ще играят срещу Мали на осминафинал в опит да продължат пренаписването на футболната си история.

Изненадите в Камерун продължиха и в елиминационната фаза. “Суперорлите” от Нигерия се провалиха срещу непретенциозния тим на Тунис, въпреки че в отбора им личат имената на четирима футболиста от Висшата лига и още редица други от силните европейски първенства. Буркина Фасо пък успяха да стигнат до четвъртфиналите след драматична победа със 7:6 при дузпите срещу Габон. В новинарския обмен от този мач влезе и вратарят на Буркина Фасо, който в радостта си от победата направи поредица от 5 салта. Друго футболно чудо е и прогресът на последната в ранглистата нация на този шампионат - Гамбия.

“Скорпионите”, както наричат отбора от Западна Африка, завърши груповата фаза с две победи и равен. По този повод хиляди техни сънародници изпълниха улиците на столицата на страната Банжул. Приказката за тях продължава и до четвъртфиналите след

поредната им изненадваща победа

срещу Гвинея.

На фона на всички тези сюрпризи турнирът в Камерун продължи да поднася още забавления и куриози. Те изглеждат характерни за Африка и добавят още една любопитна гледна точка към играта, която сме свикнали да е прекалено организирана през последните десетилетия.

Куриозен вратарски момент имаше и вратарят на Кот д' Ивоар Сангре, който при едно съвсем безобидно положение падна на главата си, изпусна топката и така подари на малкия отбор на Сиера Леоне гол и една изключително неочаквана за тях точка. Също така не се срещат съдии, които да свирят последния съдийски сигнал по-рано от 90-ата минута не веднъж, а два пъти за един мач. Скучният двубой между Мали и Тунис стана известен из целия свят, след като реферът от Замбия Джани Сиказве сложи край на мача веднъж в 85-ата минута, след което осъзна грешката си и го продължи, преди да го прекрати пак в 89-ата минута. Според френското издание L'Equipe странното му поведение се дължало на топлинен удар, заради което бил откаран в болница след края на мача.

Имаше и няколко непонятни за феновете намеси на системата ВАР, която за пръв път се използва в груповата фаза на турнира.

Друг куриоз

се получи,

когато министърът на спорта на Малави се ядоса, че само неговата страна няма фенове по стадионите в Камерун, и затова спешно прати самолет да докара 150 човека от столицата Лилонгве. Идеята бе те да подкрепят тима на осминафинала срещу Мароко, който малавийците загубиха въпреки геройската си игра.

Затова спокойно можем да кажем, че ключовата дума от турнира за Купата на Африка бе “екзотика”. Кога друг път биха могли футболните фенове от Стария континент

да се насладят на атмосферата,

играта и емоциите на тимове от Коморските острови, Гамбия, Малави, Буркина Фасо или Екваториална Гвинея?

Реалността на европейския футбол прави изненадите все по-трудни. Голямата сцена е все по-недостижима за малките и неизвестни отбори с по-ограничен талант, но с изобилие от отборен дух, хъс и любов към играта.

Затова и Купата на африканските нации е едно

специално и неочаквано събитие,

което поне за малко върна спомена за романтиката в любимата ни игра, но и разшири знанията ни за географията и живота на далечни и непознати народи.