Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калина Влайкова учи как се прави добра журналистика.
Калина Влайкова учи как се прави добра журналистика.

Такааам, изглежда отново се налагат някои пояснения във връзка с информациите и информирането. Пак – не сте длъжни да ми вярвате. Само който иска. И пак – не търся полемика. Просто душата ми на журналист не може да седи спокойна, когато се блъсне челно в свободни съчинения, които са далеч от фактите. А много се блъска напоследък!
Формулирам по лични впечатления върху фейсбук вълненията в личния ми news feed от последните дни, както следва:
1. СЗО не се е обявила внезапно, ненадейно и изненадващо срещу зеления сертификат. Това е нейна последователна позиция (със същите думи буквално) от април месец 2021 година. Тоест още от зората на въпросния сертификат. Тази позиция е препотвърдена три пъти оттогава насам, и засяга само изискването на зелен сертификат ПРИ МЕЖДУНАРОДНИ ПЪТУВАНИЯ като единствено условие за достъп до дадена държава. Причината не е, че признава някакъв провал, а че много хора и държави нямат равен достъп до ваксинация. И това наистина прилича на дискриминация. Позициите са на разположение в сайта на СЗО.
2. Единственият нов нюанс в позицията на СЗО засяга препоръката към държавите да намалят ограниченията и забраните отново ПРИ МЕЖДУНАРОДНИ ПЪТУВАНИЯ, защото са доказали своята неефективност ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО КОНКРЕТНО НА ОМИКРОН, а не по принцип.
3. СЗО ни най-малко не е обявила ваксинацията за провал. Напротив, горещо насърчава държавите да продължат да я стимулират и да търсят нови средства за борба с пандемията.
4. В доклада на британската Агенция за здравна сигурност НЕ ПИШЕ, че ваксината намалява завинаги имунитета ви срещу COVID. Дълго време си мислех, че доц. Мангъров просто малко е изостанал от медицинските новости и не умее да чете на други езици. Сега вече започвам да подозирам злонамереност.
5. И да, европейски държави започват курс към отпускане на мерките. Това е вярно. Моето МНЕНИЕ е, че те просто си свършиха работата. Свършиха толкова работа, колкото беше възможно. И сега съвсем закономерно ще продължат напред, с ясното съзнание за рисковете, които поемат, и за неизвестността, която предстои. А ние, както обикновено, избрахме трудния път. Или по-скоро тъпченето на едно място.
6. Не ви казвам да се ваксинирате, или да не се ваксинирате. Казвам, че наистина много неща не се знаят. Но това, че не