Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Вигенин Кадър: БНТ
Кристиан Вигенин Кадър: БНТ

Отказът на 50-ия конгрес на БСП да констатира оставката на лидера на партията Корнелия Нинова е проява на мъдрост и опит да се стабилизира социалистическата партия, за да може да се занимава активно с управлението на страната.

Това заяви пред БНТ заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин. Според него е редно структурите на партията да се съсредоточат в изработването на политики по региони вместо да хабят енергия в организация на поредния вътрешнопартиен избор.

Вигенин призова всички членове на така наречената "вътрешна опозиция" в БСП да бъдат по-конструктивни и да работят по идеите и предложенията си, защото на никого не е отказана подкрепа за конкретни работещи инициативи.

Съвпадението на датата на провеждане на конгреса с церемонията по встъпване в длъжност за втория мандат на държавния глава Вигенин определи като случайно.

По думите му в ръководството на БСП няма политика, която целенасочено да руши отношенията с президентската институция - още повече сега, когато социалистите са в управлението и отношенията с президента са в посока на осъществяване на промяната.

Според Кристиан Вигенин да се търсят опити за противопоставяне не е сериозно. Може да има различия, но ако са конструктивни, това работи в подкрепа на цялостния подход на управление.

"Ще е фалшиво, ако през цялото време очакваме добър тон между институциите." - каза зам.-председателят на БСП.

Той изтъкна, че макар и с по-малко депутати, БСП има много по-голямо влияние в управлението от периода, в който беше с много народни представители, но в опозиция.

По думите на Вигенин проектът за Бюджет 2022 е потвърждение, че има лява партия в управлението. Той оцени план-сметката като най-социалния бюджет от години насам и изтъкна, че ако БСП не беше в управлението, проектобюджетът нямаше да изглежда по този начин.

Участието на лидера на партията Корнелия Нинова в правителството е знак, че социалистите искат сегашното управление да успее. Според него чрез ангажиране на лидера на партията в изпълнителната власт БСП е в състояние да постигне повече.