Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Внезапната му поява предизвика стрес в обкръжението на Зеленски, защото той може да е новият избраник на Запада

На 17 януари рано сутринта, след едномесечно дипломатическо турне, в украинската столица се завърна Петро Порошенко. Бившият украински президент посети Турция и Полша. В Украйна предстои той да бъде съден за държавна измяна. Наказателното дело е възбудено през декември 2021 г. Петро Порошенко е заподозрян във възможни доставки през 2014 - 2015 г. на въглища от Донецка народна република в Луганска.

Политикът напусна Украйна

преди да му бъде връчена призовката. Първото заседание на съда беше насрочено за 17 януари. На летището Петро Порошенко бе посрещнат (по едни данни от 15 000 човека, по други – от 1500 човека) с лозунги: "I'll be back. It's true" ("Аз ще се върна. Това е истина"). През последния месец общественото мнение в Украйна активно обсъждаше дали политикът ще се завърне в страната. Шумната поява на летището на Петро Порошенко точно в този момент в контекста на рязкото повишаване на напрежението в отношенията между Москва и Киев и на фона на драмата в преговорите между САЩ и Русия придобива различен прочит. Различен от този, който е характерен за вътрешнопартийните баталии в Украйна.

Настоящият украински президент Володимир Зеленски е в тежка и комплицирана ситуация. Украинската експертна общност не е във възторг от развитието на преговорите между Москва и Вашингтон. Съществуват сериозни съмнения, че американците ще жертват Украйна в евентуална "пакетна сделка" с руснаците. А основният вътрешнополитически опонент на Зеленски е Петро Порошенко, който е далеч по-обигран политик от него.

Още с пристигането си на летището в Киев

Порошенко призова всички противници на Володимир Зеленски

да се обединят против действащия президент. Неочаквано за Петро Порошенко се застъпи и съветникът на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна, известният ултранационалист Дмитрий Ярош. Той предупреди Володимир Зеленски, че ако Петро Порошенко загине, то в страната ще започнат безредици. Дмитрий Ярош намекна, че руснаците могат да застрелят Петро Порошенко и така да се създаде повод за руска намеса.

"Пази Порошенко, защото, ако го "гръмнат" руските специални служби, това ще бъде голяма беда, масови безредици и причина за нахлуване", написа Дмитрий Ярош. Освен това Володимир Зеленски като бивш професионален клоун стана прекалено досаден както на САЩ, така и на ЕС. Американците започнаха да го избягват и не искат да се срещат с него. А Петро Порошенко винаги е имал подкрепата на колективния Запад. Той притежава прилична президентска визия и професионално публично поведение.

Руснаците винаги са заявявали, че нямат никакви намерения да влизат със свои войски на територията на Украйна. През последната седмица обаче тяхната позиция започна да се променя. Първоначално бе заявено, че при атака на украинската армия в Донбас ще последва въоръжен контраудар от руски въоръжени формирования. Тези дни прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в свое интервю по CNN заяви, че не може да даде

гаранции за това,

че Русия няма да нападне Украйна

И накрая последното "уточнение" беше, че Москва не може да гарантира суверенитета на Украйна, ако Киев се откаже окончателно от реализиране на Минските съглашения.

Шоколаденият крал Петро Порошенко
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Шоколаденият крал Петро Порошенко СНИМКИ: РОЙТЕРС

Така че Володимир Зеленски е в патова ситуация. Повече от очевидно е, че ако той тръгне в този момент да реализира Минските съглашения, ще падне много бързо от власт. А в противен случай Москва го предупреждава, че ако бездейства и не изпълни поетите от Украйна в лицето на Порошенко ангажименти,

ще предизвика руска военна реакция

През последните седмици Володимир Зеленски направи отчаяни опити да се срещне с Владимир Путин. Но тръгна да си урежда среща със стопанина на Кремъл, ползвайки услугите на американския президент Джо Байдън, който определено не симпатизира на комедийния актьор. За пореден път Володимир Зеленски демонстрира абсолютна липса на елементарен професионализъм и какъвто и да е политически нюх. Руснаците все по-отчетливо показват, че не желаят да общуват със сегашния украински президент. Отношението на Москва към него не е по-добро от това, което е към Михаил Саакашвили. Зеленски е нежелан и без стойност в очите на руската дипломация, която вече го третира като "политически покойник".

Шоколаденият крал Петро Порошенко имаше сериозен завод за сладкарски изделия в Русия. Чу се, че го е продал. Дали е така, не е много ясно. Но така или иначе Петро Порошенко е

добре познат в руския бизнес свят,

а и не само там. Пристигането му в Украйна на 17 януари очевидно ще предизвика стрес у Володимир Зеленски и ще играе ролята на потенциална вътрешнополитическа "бомба", която може във всеки един момент да избухне и да доведе до масови безредици в страната.

Ако на украинска територия бъде въведен руски въоръжен контингент, то евентуалният политически и административен хаос може само да улесни предполагаемата руска намеса. Дали Петро Порошенко играе съзнателно или не с Владимир Путин за свалянето на Володимир Зеленски, е интересен въпрос, на който още никой не може да даде отговор. Но при описания сценарий резултатите ще бъдат еднозначно в полза на Кремъл на фона на все по-голямото напрежение на руско-украинската граница и Донбас.

Защо светът отново е пред война и каква бе фаталната грешка на Горбачов, четете тук.