Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс
Клаус Йоханис СНИМКА: Ройтерс

Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията на руското външно министерство за военното присъствие по Източния фланг на НАТО. Това се посочва в прессъобщение на румънското МВнР, след като Москва поиска изтегляне на силите на НАТО от Румъния и България, предадоха Аджерпрес и БТА.

Букурещ напомня, че присъствието на НАТО в съюзническите държави е строго отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Русия в Източното съседство, най-вече след 2014 г., когато украинската територия Крим бе незаконно окупирана. Това поведение продължава да се засилва сега, въпреки опитите на НАТО да се ангажира в конструктивен диалог, отбелязва румънското МВнР.

По-рано румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че свиква Върховния съвет за национална отбрана заради ситуацията със сигурността в зоната по Източния фланг на НАТО.

През декември м.г. Русия поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г. Днес руското външно министерство уточни, че тъй като България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., искането на Русия към алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения, засяга и тези две страни.

Това искане вече бе отхвърлено без съмнение като неприемливо от страна на НАТО както публично, така и в рамките на диалога НАТО-Русия и САЩ-Русия. Подобно искане е неприемливо и не може да бъде предмет на преговори, посочва румънското МВнР.

Съюзниците заявиха твърдо, че ще продължат политиката на укрепване на сигурността и колективната отбрана, включително чрез присъствието на войници на НАТО на територията на източните съюзници.

Заедно със своите съюзници Румъния ще продължи да подкрепя твърдо, с аргументи, основаващи се на развитието на ситуацията със сигурността в Източното съседство, важността на укрепването на Източния фланг. В този смисъл румънските власти приветстваха неотдавнашните изявления на САЩ и Франция за намерението за разполагане на военни сили в Румъния в рамките на позицията за възпиране и съюзническа отбрана.

Същевременно Румъния изразява надежда, че откритият процес на диалог с Руската федерация в този период ще продължи и ще доведе до деескалация на ситуацията в полза на цялото евроатлантическо пространство.