Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Главният прокурор я изненада

с цветя на първото заседание,

което Надежда Йорданова оглави

l Да обсъдим вашата оставка,

хората я искат, каза му тя

l Навярно са олигарсите, но ви

пожелавам успех, отговори ѝ той

Новата правосъдна министърка Надежда Йорданова призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да “отстъпят встрани или назад и да дадат възможност на следващите да продължат реформата”.

В четвъртък тя за първи път председателства пленума на кадровия орган на съдебната власт. По закон министърът на правосъдието е негов председател, но без право на глас.

“Като новоизбран министър съм натоварена с отговорността да вдъхна живот в съдебната реформа, така щото ние да постигнем независим съд, отчетна прокуратура и толкова дългоочакваното усещане за справедливост”, обърна се Йорданова към кадровиците.

“Мисля, че е време

да спрем да си

затваряме очите и

всеки да понесе

своята отговорност”,

добави тя. Все пак Йорданова поиска и “да приключим годината със смирение и да погледнем напред с надежда и всеки да понесе своята отговорност”. Те пък ѝ пожелаха: “Бог да ви пази”.

Като част от “Демократична България” Надежда Йорданова беше един от авторите на предложения за промени в Закона за съдебната власт. Те бяха внесени в предишния парламент. Според промените кадровиците трябва да продължат да изпълняват и ангажиментите си като съдии. Ако подобен текст бъде приет, това неизменно води до разпускане на този ВСС и избор на нов. Мандатът на настоящия изтича на 3 октомври догодина.

Преди заседанието на съвета от думите на министърката стана ясно, че тя вероятно отново ще внесе предложението за образуване на дисциплинарно производство крещу Иван Гешев за нарушаване на етичния кодекс на магистратите. То беше на бившия правосъден министър Иван Демерджиев, но в сряда прокурорската колегия го върна във ведомството с аргумента, че не било за тях, а за пленума на ВСС, който се занимава с тримата големи.

Според Йорданова това решение било странно, защото обикновено една преписка се препраща към компетентния орган от този, който се смята, че не е компетентен.

Докато говореше във фоайето на ВСС, тя беше изненадана от главния прокурор Иван Гешев, който се насочи към нея с голям букет.

- Госпожо Йорданова, честит мандат, пожелавам ви здраве, успех и съвместна работа със съдебната власт в името на българските граждани.

- Аз ви пожелавам да си носите отговорността винаги, когато трябва, и дай Боже да можем да обсъдим условията за вашата оставка.

- Не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси, които са в интерес на българските граждани. Този се съмнявам, че е интересна.

- Хората са на обратното становище.

- Олигарсите са навярно, но пожелавам ви успех.

Два часа по-късно на излизане от ВСС Гешев обяви: Видях, че има вицепремиер по климатичните промени. Очаквам да ми поискат оставката и за глобалното затопляне.