Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг снимка Ройтерс
Йенс Столтенберг снимка Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че изказването на американския президент Джо Байдън за "ограничено нахлуване" на Русия в Украйна не е зелена светлина за потенциална руска инвазия в тази страна, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

"Съвсем не", каза Столтенберг в интервю за Cи Ен Ен, в отговор на въпрос дали казаното от Байдън дава зелена светлина за руска агресия.

"Русия ще бъде държана отговорна ако нахлуе - и как ще стане това, ще

зависи от това какво ще направи тя", каза Байдън пред репортери ден по-рано. "Едно нещо е, ако това е ограничено нахлуване", допълни той и добави, че в зависимост от развитието на ситуацията Вашингтон ще вземе решение как да действа.

Думите на Байдън на пресконференция в Белия дом предизвикаха несигурност за това как Западът ще реагира, ако руският президент Владимир Путин нареди нахлуване в Украйна, което доведе по-късно до опити от страна на Белия дом да изясни какво е имал предвид Байдън.

Малко след казаното от Байдън Белият дом изключи всякакви предположения, че ограничено нахлуване от страна на руската армия може да срещне по-слаб отговор от страна на САЩ.

Столтенберг също така заяви пред Cи Ен Ен, че съюзниците засилват подкрепата за Украйна, разглеждат свързаните с Русия санкции и "обмислят да увеличат разполагането на войски на НАТО в източната част на алианса." Той добави, че Русия е била поканена на поредица от срещи за намиране на политическо решение.

Миналата седмица на разговори Русия представи на Запада списък с искания в областта на сигурността, които не доведоха до пробив.

Руски официални лица отричат Москва да планира нахлуване в Украйна, но Западът припомня, че Русия е съсредоточила около 100 000 войници близо до границите си с Украйна.