Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе в Украйна Йенс Столтенберг снимка Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес заяви, че изказването на американския президент Джо Байдън за "ограничено нахлуване" на Русия в Украйна не е зелена светлина за потенциална руска инвазия в тази страна, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

"Съвсем не", каза Столтенберг в интервю за Cи Ен Ен, в отговор на въпрос дали казаното от Байдън дава зелена светлина за руска агресия.

"Русия ще бъде държана отговорна ако нахлуе - и как ще стане това, ще

зависи от това какво ще направи тя", каза Байдън пред репортери ден по-рано. "Едно нещо е, ако това е ограничено нахлуване", допълни той и добави, че в зависимост от развитието на ситуацията Вашингтон ще вземе решение как да действа.

Думите на Байдън на пресконференция в Белия дом предизвикаха несигурност за това как Западът ще реагира, ако руският президент Владимир Путин нареди нахлуване в Украйна, което доведе по-късно до опити от страна на Белия дом да изясни какво е имал предвид Байдън.

Малко след казаното от Байдън Белият дом изключи всякакви предположения, че ограничено нахлуване от страна на руската армия може да срещне по-слаб отговор от страна на САЩ.

Столтенберг също така заяви пред Cи Ен Ен, че съюзниците засилват подкрепата за Украйна, разглеждат свързаните с Русия санкции и "обмислят да увеличат разполагането на войски на НАТО в източната част на алианса." Той добави, че Русия е била поканена на поредица от срещи за намиране на политическо решение.

Миналата седмица на разговори Русия представи на Запада списък с искания в областта на сигурността, които не доведоха до пробив.

Руски официални лица отричат Москва да планира нахлуване в Украйна, но Западът припомня, че Русия е съсредоточила около 100 000 войници близо до границите си с Украйна.