Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова правят първа копка на новия храм в столичния квартал "Люлин".
СНИМКИ: Митьо Маринов
Президентът Румен Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова правят първа копка на новия храм в столичния квартал "Люлин". СНИМКИ: Митьо Маринов

Консенсус, дебат, обществено съзряване и парламентарно мнозинство са нужни за отварянето на конституцията за промени посочи президентът Румен Радев, но отбеляза, че дебатът е "на зле".

"В основата на конституцията стои човекът и неговите права. Трябва да мислим и за там. Не само разбира се. Всички очакваме и такива промени, с които да имаме ефективна и отговорна прокуратура", коментира президентът. Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова направиха първата копка на новостроящия се в кв. "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски".

Като необходима политическа воля за конституционни промени определи държавният глава декларацията преди седмица на групата на "Продължаваме промяната", с която бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. Напускането на пленарната зала от парламентарната група на ГЕРБ по време на речта си вчера в парламента, Радев нарече "показване на страх от истината".

Като абсолютно несъстоятелни твърдения определи президентът изказвания в медийното пространство, че след като България иска признаване на българско малцинство, то Македония може да поиска от нас признаване на македонско малцинство.

Всяка стъпка, която задълбочава отношенията между България и западната ни съседка трябва да бъде подкрепяна, каза още Радев и добави: "Има много позитивни сигнали от това посещение. Надявам се обаче наред с всички усилия за подобряване на свързаността, инвестиции и икономическо сътрудничество да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и ще отключат врата за начало на преговорите."

Той подчерта, че изискванията от страната ни са за вписване на македонските българи в конституцията на съседката ни, прекратяване на езика на омразата, на всякакви посегателства на българската история и култура.

Освен първа копка на новата църква в "Люлин" президентът е кметът на София сложиха подписите си редом до този на патриарх Неофит върху грамота, която бе положена в основата на строежа.

Стигна се и до забавен момент. За да заснемат тв операторите и фотографи първата копка, Радев бе помолен отново да забие кирка в земята, а той шеговито отвърна: "Ако продължим така, ще го построим целият."

Молебен отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той освети и икона на светеца, чието име носи бъдещата църква.

"Честит празник на всички вярващи. Днес почитаме паметта на патриарх Евтимий Търновски. Водач на български народ в най-трудните времена. Поехме ангажимент и днес е старта да дадем втори храм на район "Люлин", заяви Йорданка Фандъкова пред десетките събрали се гости около строежа.

Тя благодари на всички общински съветници, че са подкрепили идеята за изграждането на църквата. "Специално благодаря на църковното настоятелство. Строителството на храмове за мен е кауза, защото това е начинът за опазването на християнските ценности", каза още тя.