Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдят и бивш шеф на службите за сигурност за изтичане на свръхсекретна класифицирана информация

През 2020 г. Клаус Хьорт Фредериксен - шеф на военното ведомство от 2016 до 2019 г., сега опозиционен депутат, който бе обвинен в разкриване на държавна тайна, даде интервю, с което шокира експертите по отбрана. Тогава той посочи, че датските граждани могат да бъдат замесени в

тайна сделка за подслушване

През 2021 г. датската обществена телевизия DR съобщи, че Службата за разузнаване на отбраната на Дания е помогнала на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) да събере разузнавателна информация за европейски политици, включително за тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, от 2012 до 2014 г. Твърди се, че АНС е имала достъп до есемеси и телефонни разговори, като е използвала датски интернет кабели по споразумение с тайните служби на Дания. Тогава Фредериксен каза на различни датски медии, че Дания е влязла в партньорството при президента на САЩ Бил Клинтън. "Сега трябва да внимавам какво казвам, в противен случай рискувам затвор", заяви той пред TV2 миналия декември.

Същия месец датските власти информираха, че са повдигнали обвинения срещу трима настоящи и бивши служители на разузнаването заедно с Ларс Финдсен за изтичане на поверителна информация. Финдсен бе освободен от длъжност от военния министър Трине Брамсен, след като вътрешно разследване на инспектората установи, че агенцията е нарушила законите и

не е предала информация

на органа за наблюдение

на разузнаването. Каспер Уестър от датския новинарски сайт OLFI казва пред Би Би Си: "Надзорната агенция предполага, че Ларс Финдсен е играл активна роля в укриването на информация или дори в умишленото дезинформиране на надзорната агенция.

Фактът, че ръководителят на датската служба за военно разузнаване е доброволен участник в заобикалянето на агенцията, натоварена със задачата да държи собствената си разузнавателна служба законно отговорна, е умопомрачителен и министърът трябва да е дълбоко загрижен".

Фредериксен разкритикува решението за освобождаването на Финдсен и заяви, че то ще накърни доверието на САЩ в разузнаването на страната. На 9 декември датската Служба за сигурност и разузнаване обяви, че Финдсен е арестуван след "дълго разследване на течове" в разузнавателните служби

Според медиите службата е обвинена, че не е разследвала обвинения за шпионаж във въоръжените сили. През същата година независимият орган за наблюдение на разузнаването отправи обвинения в сериозни нарушения, включително твърдения, че датското разузнаване е в сговор с Агенцията за национална сигурност на САЩ, за да шпионира цивилни датски граждани. Финдсен е

заподозрян за получаване и предаване на информация,

но не е ясно каква е била тази, която е предадена. Известни са малко подробности, включително за естеството на предполагаемите течове на тайни според Си Ен Ен. Делото се води при закрити врата. Датската разузнавателна служба отказва коментар. Адвокатът на Финдсен - Ларс Келдсен, споделя пред Си Ен Ен, че клиентът му "отрича всички обвинения" срещу него.

Финдсен е единственият човек, оглавявал и двете разузнавателни служби на Дания. Преди това е бил полицейски началник и шеф на отдел в Министерството на отбраната.

Той нарича обвиненията срещу него "безумни" и твърди, че няма да се признае за виновен.

Датските медии разпространиха и други истории на базата на изтекла информация, включително как датски гражданин, осъден за присъединяване към ИДИЛ в Сирия, твърди, че е агент на разузнавателните служби, и как правителството не се вслушало в оценката на службите за сигурност за рисковете от оставането на датски жени и деца в сирийски бежански лагери.

Останалите арестувани заедно с Финдсен вече са освободени във връзка със случая, който в крайна сметка се съсредоточава върху

изтичане на строго секретни данни към датските медии

Миналата година обществената телевизия DR информира, че през 2012-2014 г. датското военно разузнаване е помогнало на Агенцията за национална сигурност на САЩ да шпионира европейски политици, включително тогавашния германски канцлер Ангела Меркел. В обширна статия известният датски вестник Berlingske описва как

агенцията в сътрудничество

с АНС

започва да подслушва международен телекомуникационен кабел, за да събира чужди разузнавателни данни. В средата на 90-те години на миналия век АНС установи, че някъде под Копенхаген има магистрален кабел, съдържащ телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения от и до страни като Китай и Русия, което представлява голям интерес за американците. Подслушването на този кабел обаче е почти невъзможно без помощта на датчаните, така че американската агенция иска от датската служба достъп до кабела, но това й било отказано според Berlingske.

Разпитани са няколко журналисти

Делото срещу Финдсен, който ръководи Агенцията за външно разузнаване на Дания от 2015 г., е описано като безпрецедентен акт.

Бившият ръководител на разузнаването Ханс Йорген Бонихсен казва, че властите са "прекалили". Според него това е трагедия, която може да навреди на датското сътрудничество с чуждестранните разузнавателни служби. Датски политици призоваха правителството да ги информира за случая, за който се опасяват, че може да разклати доверието в разузнавателния апарат на страната. Джейкъб Каарсбо, друг бивш служител на датското разузнаване, казва пред TV2: "Колкото повече хора помагат да се потвърдят подробности за сътрудничеството между САЩ и Дания, толкова по-зле".

Oпepaция “Пaпyp”

Подслушвани ли са европейски политици?

Пpeдпoлaгaeмaтa операция c кoдoвo имe "Пaпyp" пoзвoлявa нa АНС дa пoлyчaвa дaнни, изпoлзвaйки тeлeфoннитe нoмepa нa пoлитицитe ?aтo пapaмeтpи зa тъpceнe cпopeд Dаnmаrkѕ Rаdіо. Разследването на медията включвa интepвютa c дeвeт изтoчникa, зa кoитo ce твъpди, чe ca имaли дocтъп дo клacифициpaнa инфopмaция, cъxpaнявaнa oт военното разузнаване.