Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неин колега бил приспан в камиона си, за да извадят орган от тялото му

Николина Манева е първата жена тираджия в България. Зад гърба си тя има стотици пътувания до различни точки на планетата. Обиколила е цяла Европа и по-голямата част от арабския свят. Българката се впуска в това приключение без страх, че ще трябва да изпълнява маршрути до места, в които кипят ожесточени военни действия. В Иран, Ливан и Сирия местните не могат да повярват на очите си, че виждат жена зад волана на 40-тонната машина.

Само преди дни Николина навърши 65 години. Заобиколена от най-близките си хора, тя си пожела здраве и разбирателство. Нейната вълнуваща история разказа пред "168 часа" дъщеря й Йона.

- Кога и как се запознава със съпруга си Йордан?

- Интересното е, че запознанството им става пак благодарение на тази сфера. Баща ни е бил автобусен шофьор и е изпълнявал линията Сливен - Голямо Чочовени. По това време майка ми е работила в селското стопанство, което е било в съседство с автобусната спирка. Един ден той я видял и любопитството му към нея се събудило. Разпитал жителите от селото коя е тя. След няколко дена я засякъл с нейната кола да излиза от работата си и направо тръгнал след нея с автобуса. Спрял до тях и възпитано помолил да се запознаят. Майка се съгласила и така започнало всичко.

- Кога двамата решават да имат детенце и по какъв начин то променя живота им, тъй като те са хора на постоянното движение?

- След като се запознават и си пасват като двойка, двамата заживяват заедно и решават да създадат семейство. В първите години от детството ни аз и брат ми сме били обгрижвани от нашите родители и нашите баби. Гледали са ни добре, не сме лишавани от нищо. След като започнаха да пътуват за по-дълго време и да отсъстват от България, за нас се грижеше прекрасната ни баба Стоянка, на която сме безкрайно благодарни. Тя ни превърна в едни достойни хора. Когато вече поотраснахме и станахме достатъчно големи, за да пътуваме на дълги разстояния, ходехме до Германия, за да бъдем с майка и татко.

- Как е днес първата жена тираджия в България и на какво е отдала живота си в момента?

- След 30-годишния стаж в професията нашата майка и баба вече си живее в България и се радва на внучетата си, макар и да не ги вижда постоянно, защото ние живеем в Париж. Рядкото виждане обаче не се е отразило на привързаността помежду ни. Чуваме се всеки ден, питаме се - как сме, какво правим. Тя знае всичко, което се случва в нашия живот. Моят брат и баща също се занимават с транспорт и затова с тях също се засичаме по-рядко, но явно такава е съдбата на нашето семейство.