Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам. държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и руските зам.-министри на външните работи Александър Грушко и на отбраната Александър Фомин по време на Съвета НАТО-Русия в централата на алианса в Брюксел

СНИМКА: РОЙТЕРС
Зам. държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и руските зам.-министри на външните работи Александър Грушко и на отбраната Александър Фомин по време на Съвета НАТО-Русия в централата на алианса в Брюксел СНИМКА: РОЙТЕРС

Гръмко обявеният съвет НАТО-Русия свърши с несигурна надежда за нови срещи

Меката зима е отменила инвазията на Русия в Украйна, съобщи в. “Дейли мейл”. Според американски официални лица страх, че танковете ще затънат в калта, е принудил руския президент Владимир Путин да отложи нахлуване към Киев.

Около 100 хил. руски войници, танкове и бронетранспортьори са разположени на границата между двете страни от няколко седмици. Почвата там обикновено е замръзнала през зимата, което е благоприятно за придвижване на тежките превозни средства. Тази година обаче период на високи температури разтопи леда и създаде кално блато.

Необичайно леките климатични условия накараха Кремъл да преразгледа военните си възможности, твърдят експерти метеоролози, съветващи президента на САЩ Джо Байдън. Екипът наблюдава температурите и метеорологичните модели от началото на струпването на руските войски през ноември м. г. Оттогава темпът на руските военни операции сочеше

януарска инвазия

в Украйна

Но този сценарий сега се счита за значително по-малко вероятен, казаха официални лица пред в. “Ню Йорк таймс”. В опит да заобиколи проблемите, причинени от времето, Русия е разположила повече хеликоптери в региона, така че войските може по-бързо да бъдат изпратени в битка.

Твърдението на американските метеоролози се появи, докато дипломати от всички засегнати страни продължават да търсят мирно разрешаване на спора. Кремъл иска изтеглянето на западните войски от Украйна, балтийските държави и другите територии, принадлежали на СССР. Той също иска гаранции, че на Украйна няма да бъде разрешено да се присъедини към НАТО. САЩ многократно отхвърляха тези искания, въпреки че алиансът изрази готовност да намали военните учения в страни, граничещи с Русия.

Дългоочакваните преговори между американски и руски представители, които се проведоха в понеделник в Женева, не успяха да стигнат до пробив. Бяха продължени в сряда със съвет НАТО-Русия в Брюксел.

Западът поставил въпроса защо Москва във вторник проведе учения до Украйна, и то точно в деня между двете серии преговори. Паралелно дойде отговор от Москва - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че

ученията с жива

стрелба не били

свързани с

преговорите с НАТО

“Ние не преговаряме от позицията на сила; няма и не може да има място за ултиматуми”, подчерта Песков, докато преговорите започваха в Брюксел.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг прие зам.-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко и зам.-министъра на отбраната генерал-полковник Александър Фомин. Подобна среща не е провеждана от 2019 г. Алиансът настоял, че много от исканията на Русия, изложени в два проектодоговора през декември, са неприемливи, включително призивите за намаляване на дейностите на алианса до нивата от 1997 г., както и обещание, че няма да се разширява на изток.

След края на преговорите официално бе обявено, че съюзниците от НАТО имат “значителни различия” с Русия, но са готови да се срещнат отново с представители на Кремъл. “Русия заяви, че иска време, за да се върне с отговор по някои от нашите предложения, и ние сме готови да я изчакаме. Диалог и разговори са нужни - включително с двустранни формати и в ОССЕ”, каза Столтенберг. “Но за сериозно споразумение е нужно намаляване на напрежението около Украйна от страна на Русия. Това е най-лесният начин, готови сме да обсъждаме притесненията си и винаги сме призовавали Москва да следва този път”, допълни генералният секретар. Столтенберг обаче предупреди, че Русия няма да има право на вето върху кандидатура на Украйна за присъединяване към НАТО.

“Украйна като суверенна страна има право на самоотбрана. Тя не е заплаха за Москва. Русия е агресорът”, настоя шефът на НАТО.

“САЩ твърдо стоят зад принципа - нищо за вас без вас, включително Украйна, Европа, НАТО и ОССЕ”, потвърди и зам. държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която участва в преговорите и в Женева, и в Брюксел. Тя подчерта, че всичко, което се случва тази седмица, са начални срещи по твърде сложна тема. Те ще продължат и тя не очаквала да се стигне до окончателно споразумение. На съвета в сряда

Шърман не чула

нищо ново,

тъй като в понеделник разговорите в Женева продължили над 8 часа, включително на вечеря. Според нея руската делегация нито е поемала ангажимент да намалява напрежението, нито е казвала, че ще го покачва. “Ако Русия си тръгне от разговорите, значи никога не ги е искала сериозно. Ако нападне Украйна, ще последват мерки, далеч отвъд последвалото агресията през 2014 г. Готови сме да продължим контактите. Всички се надяваме президентът Путин да избере мира и сигурността”, допълни тя.

Грушко, бивш посланик на Русия в НАТО, увери, че Москва иска да избегне конфронтация, и предупреди, че допълнително разширяване на алианса ще доведе до сериозни рискове.

Игнорирането от страна на НАТО на руските инициативи за деескалация създава предпоставки за инциденти и конфликти и подкопава основите на сигурността, коментира руското министерство на отбраната. “Отношенията между Русия и НАТО са на критично ниско ниво. Това се случва на фона на глобална нестабилност, терористични заплахи, разгръщане на поредната надпревара във въоръжаването”, каза руският зам. военен министър Александър Фомин.

Разговорите продължават в четвъртък във Виена в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.