Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След вирусно заболяване настъпва интоксикация и е наложително прочистване

Какви са причините, които водят до усложнения след прекарване на коронавирусната инфекция, как човек бързо да се възстанови от заболяването и откъде идва общата COVID истерия. На тези и други въпроси отговаря известният ревматолог и невролог д-р Павел Евдокименко, автор на 10 популярни книги за здравето, пред Pravda.Ru.

За възстановяване след прекаран COVID-19 основното е пациентите да се подложат на детоксикация, категоричен е специалистът. Някои от усложненията, които хората смятат, че са от инфекцията, всъщност се дължат на

продължителна употреба на антибиотици,

хормони или дексаметазон, например. Може да се наблюдава скок на кръвното налягане или на кръвната захар. Тоест може да се развие диабет. Но това не е следствие на COVID, а от лекарствата. Ако грипът се лекува с дексаметазон например, щяхме да имаме повече смъртни случаи от него, отколкото от COVID, предупреждава лекарят. Наложително е да се четат инструкциите за всяко лекарство преди да се пристъпи към употребата му.

След прекаран COVID-19 е добре пациентите да изчистят тялото си с ентеросорбенти. Най-простият е активен въглен. Лекарят препоръчва да се използва и билката ортосифон (Котешки мустачки, известна и като чай от Ява). Тя е добра за бъбреците, почиства и черния дроб.

След вирусно заболяване настъпва интоксикация на организма, така че прочистването е наложително.

Въгленът се пие 3-5 дни, веднъж дневно по 2-4 таблетки

(според телесното тегло), но не повече от 10. За дозата се налага консултация с личния лекар. Могат да се използват и други ентеросорбенти като бял въглен или ентеросгел. Билката ортосифон се пие според инструкциите на опаковката в продължение на 3 седмици.

След вирусно заболяване, което засяга белите дробове, задължително е да се правят специални упражнения за тях. Има "недихателна гимнастика" за белите дробове. Насищането с кислород на кръвта незабавно се подобрява, дишането се улеснява. Тази гимнастика отнема само пет минути. Може да се намери в интернет. Трябва да се прави няколко пъти на ден в продължение на поне месец. Ако се правят редовно тези упражнения, те възстановяват сърдечният ритъм при постковидна тахикардия.

Борба с депресията

Месец-два след заболяването, а понякога и веднага след него, при прекаралите инфекцията може да се появи постковидна депресия. След COVID-19 в продължение на шест месеца не бива да се допуска хипоксия, тоест недостиг на кислород. Не се препоръчва да се прави изтощителна гимнастика, която може да доведе до хипоксия, която пък да провокира депресия. Не се натоварвайте прекалено физически, няма нужда да се изкачват планини, съветва д-р Евдокименко.

За страдащите от депресия експертът препоръчва да се пие прополисова тинктура - по 10 капки в чаша с вода, веднъж на ден. След 2 седмици няма да остане и следа от този проблем.

По време на заболяване понякога има загуба на витамини от група В, а раздразнителността е един от признаците за липса на тези витамини. Ето защо е добре да се осигурят на организма, след консултация с личния лекар.

Друго добро средство за възстановяване на клетъчните митохондрии е янтарната киселина, която е мощен адаптоген. (Изследвания показват, че янтарна киселина, получена от кехлибар, е практически безвредна за организма и не може да предизвика нежелателни странични явления, даже когато се приема в относително големи количества. Тялото ни се нуждае от янтарна киселина при психоемоционални, физически, умствени натоварвания, при тежки заболявания.)

Препоръчва се, когато пациентът не може да пие прополис поради алергия към пчелни продукти, след консултация с лекар. Когато я приема, пациентът трябва да се наблюдава, защото при 20-30% от хората може да повиши кръвното налягане или пък да предизвика болки в корема. Тя обаче действа много бързо, за 1-2 дни и може веднага да се спре. Не бива да се приема при язва на стомаха и дванадесетопръстника, хипертония, глаукома, бъбречно-каменна болест.

Липса на енергия и отпадналост

Доста от хората, преболедували коронавирусната инфекция, се оплакват от слабост. Може да отнеме два-три месеца, докато човек се съвземе и е в състояние да ходи на работа. Как да се преодолее тази отпадналост?

"Когато се разболях от COVID, три дни се чувствах много слаб и отпаднал, боляха ме мускулите, температурата ми беше 37,5-38 градуса С, но не се уплаших, спомня си д-р Павел Евдокименко. - От самото начало не бях изпаднал в ковид истерия, защото бях наясно какви грешки не бива да се допускат.

Първите три дни пиех само чай от билки, включително и от малини, но без захар. Имах изменен вкус, подобен на интоксикация с алуминиеви соли, затова използвах активен въглен и чай от билката ортосифон. След три часа почувствах облекчение, при което слабостта и мускулната болка намаляха."

Рискът от тромбоза

Известно е, че при COVID-19 тромбоцитите се повишават рязко: от 150-350 на 600-800 и дори шест месеца или година след заболяването. Това означава риск от тромбоза. Как може да се разреди кръвта?

Ако има сгъстяване на кръвта, това означава, че не е проведена детоксикация или процесът е следствие от приема на лекарства, а не от самия COVID, обяснява д-р Евдокименко. Според него янтарната киселина работи много добре при такива случаи.

Може да се използва и най-обикновеното лекарство - водата. По някаква причина всички забравят, че тялото ни е създадено съвършено и може само да се възстанови, ако не му пречим.

Специалистът съветва да се увеличи количеството на приеманата вода. Може да се пият сокове, бульони, чай и кафе, но те не се броят. Трябва да се пие поне един литър обикновена вода на ден.

Не бива да се пренебрегва и движението, за да не застоява кръвта. То трябва да е умерено, без претоварване. В краен случай може да се използва и аспирин при здрав стомах. Но не повече от три месеца. Може да доведе до хепатотоксичност (натоварване на черния дроб) и аспиринов ефект върху стомашната стена.

Страхът и паниката

Важна роля за бързото оздравяване има и правилното отношение, липсата на страх, подчертава експертът.

"Хората сега сякаш са полудели от тази истерия. Стряскат се от големия брой починали от COVID-19, но хората не са безсмъртни. Има толкова тежки болести, от които загиват хиляди всеки ден. Колко са жертвите на онкологичните и сърдечносъдовите заболявания? Така може да се стигне до пълен абсурд! Винаги се консултирайте със специалист или с вашия личен лекар, препоръчва д-р Евдокименко.