Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ дават $20 млн. за главите на синовете на Ел Чапо, те се правят на Дядо Коледа

Американските служби издирват под дърво и камък четиримата босове на “Лос Чапитос”

Иван, Хесус, Овидио и Хоакин зарадваха децата с подаръци, а възрастните с автомобили за празниците в Мексико

Награда от 5 млн. долара предлага американското правителство за информация, която може да доведе до залавянето на някой от синовете на наркобоса Хоакин "Ел Чапо" Гусман Лоера. Само преди дни от САЩ гръмко обявиха, че ще дадат парите на човека, който им посочи местоположението на един от наследниците на легендарния престъпник. Ако той съумее да ги отведе и до четиримата, ще се сдобие с внушителните 20 млн. долара.

Решението да бъде обявена подобна награда идва след като службите вече няколко години не съумяват да проследят и арестуват Иван Арчивалдо, Хесус Алфредо Гусман, Овидио Гусман Лопес и Хоакин Гусман Лопес. Четиримата синове влязоха в полезрението на властите заради ръководните си постове в картела "Синалоа".

Това стана малко след като баща им беше екстрадиран към САЩ, където получи доживотна присъда. В момента Ел Чапо се намира в един от най-охраняваните затвори, тъй като няколко пъти преди това успяваше да се измъкне тихомълком от другите сгради, в които беше изпратен зад решетките.

На свобода все още обаче са неговите момчета, които станаха видни лидери на фракцията след заключването на Хоакин. Сега правителството на Съединените щати стига до следния извод - първоначалните им прогнози, че наследниците няма да се справят с криминалното наследство, се оказаха погрешни.

Информацията, която разследващите екипи, включително ФБР, са получили от вътрешни хора, са, че Лос Чапитос умело са навлезли на наркопазарите в Ню Йорк. Дрогата им е заляла улиците и на други големи американски градове, а продукцията необяснимо как преминава границите без полицията да разбере. Въпреки че кракът на никой от четиримата не е стъпвал в САЩ, "Синалоа" отдавна се вихри там безнаказано.

Наградата за разкриването на местоположението на младите Гусманови сега ги поставя редом до едни от най-издирваните мексикански престъпници. Това не ги притеснява особено, тъй като те отдавна са под зоркия поглед и на службите в родината си, въпреки че са засичани множество пъти на обществени места.

Един от последните случаи е точно преди коледните празници, когато тръгва слух, че мъжете били забелязани в западния мексикански щат Синалоа. Там те събрали големи тълпи от хора, на които раздавали подаръци. Зарадвали множество малчугани с нови играчки, а за по-възрастните имало мебели, дрехи и смартфони. Била направена и томбола, а късметлиите, чиито имена били изтеглени, получили нови автомобили.

За всичко това свидетелстват видеозаписи, направени от жителите на град Кулиакан. На кадрите, които те са публикували в интернет, се виждат част от представителите на картела. Те носят със себе си големи чанти, върху които е залепен стикер с инициалите на Ел Чапо. Паркирани в близост до тях са лъскавите коли, които очакват новите си собственици.

Според местни събитието, организирано от Иван, Хесус, Овидио и Хоакин, било в чест на религиозната мексиканска традиция наречена "посада". Тя се провежда в чест на пътуването, което Мария и Йосиф предприемат в търсене на убежище, където Пресвета Богородица ще може да роди на безопасно място младенеца.

Въпреки че посадите в Мексико обикновено се празнуват между 16 и 24 декември, точната дата и местоположение на фестивала, който организират Лос Чапитос, остават неизвестни.

"Нямаме информация децата на Ел Чапо да са празнували посада", излезе с официално изявление полицията в Кулиакан. 

Това съвсем не е първото събитие, организирано от четиримата наследници на наркобоса. Картелът проведе подобно и през декември 2020 г. в кварталите "Сан Диего" и "Ел Дорадо". На него присъстваха около 800 гости, тъй като то беше затворено от военните заради пандемията.

Именно затова посадата от последните дни хвърли в шах американските служби. Докато те се вайкаха, че от Иван, Хесус, Овидио и Хоакин няма следа, изтеклите видеоклипове показаха как момчетата на Чапо живеят спокойно в родината си, имат фенове и събират все повече съмишленици.

"От години Съединените щати са в плен на най-тежката епидемия от наркотици в своята история, съпроводена от смъртни случаи при свръхдоза, включващи хероин и незаконно произвеждан фентанил, както и увеличаване на наличността на метамфетамин - съобщиха малко по-късно в изявление на американския Държавен департамент. - Транснационалните престъпни организации са до голяма степен отговорни за внасянето на тази дрога и свързаното с тях насилие в нашите общности."

Натискът над властите в Мексико от страна на САЩ изглежда не трогва особено Лос Чапитос. Четиримата мъже вече спечелиха една от най-големите битки в живота си, а именно да се превърнат в единствените от всичките 15 официални наследници на наркокраля, които развиват успешно бизнеса на баща си. Те се впускат в него готови да се изправят не само срещу службите в родната си страна, но и срещу президента.

"Контролират местната търговия с наркотици в Кулиакан, Масатлан, Гуамучил и други синалоански градове - записват властите в досиетата им. - Оказали са значителна оперативна помощ на баща си, включително координиране на транспортирането на нелегалната и опасна стока от Централна и Южна Америка до Мексико. Същото са направили и в Съединените щати, където разпространяват дрогата на клиенти на едро. По традиция използват групи въоръжени мъже, чрез които налагат волята си над всички останали. Наследниците на наркокраля работят с едни от най-опасните наемни убийци."

Ще доведе ли паричната награда на американското правителство до задържането на Лос Чапитос?

Четиримата мъже са едва малка част от престъпниците, които службите на САЩ издирват под дърво и камък. Статистиките показват, че властите там са готови да платят почти 100 милиона долара за информация, която може да им помогне да заловят опасни дилъри на дрога из целия свят.

Внушителната сума все пак става причина в полицейските управления всекидневно да валят сигнали за местонахождението на търсените рецидивисти. По-късните проверки показват, че 90 процента от тях са фалшиви, което не помага на разследването, а обърква екипите, влагащи излишен финансов ресурс.

Кои са четиримата братя?

Иван Арчивалдо е най-големият син на Ел Чапо. Той е на 39 години и е ключова фигура в Лос Чапитос. Смята се, че води битката с бивши лидери на картела "Синалоа", които по-късно стават негови съперници. През 2016 г. Арчивалдо заедно с брат си Хесус бяха отвлечени от конкурентния картел "Халиско ново поколение" и за кратко бяха техни заложници.

Вторият син е Хесус Алфредо Гусман. Той е на 37 години и е познат повече като Алфредо или Алфредильо. Става известен като единствения от наследниците, който фигурира в списъка на най-издирваните от Администрацията за борба с наркотиците. Според информатори Хесус управлява част от картела с брат си Иван. Известен е с пищния си начин на живот и с това, че обича да купонясва. Множество пъти в медиите са се появявали папарашки снимки, на които Алфредо е подпийнал и в компанията на различни момичета, с които празнува в мексикански барове.

Третият е Овидио Гусман Лопес, по прякор Ел Рато (Мишката - бел. ред.). Той е от втората съпруга на Ел Чапо. Заедно с Иван бяха посочени като ключови лейтенанти в картела "Синалоа" от Министерството на финансите на САЩ. Името на Овидио влезе гръмко в международните медии през октомври 2019 г. по време на акция срещу една от крепостите на картела в Кулиакан. Престрелката започва посред бял ден, а на екшъна стават свидетели десетки граждани, които се крият, за да не бъдат застреляни.

По-късно се изяснява, че местните полицаи са допуснали грешка. Те се натъкват на Овидио и правят опит да го заловят сами, без да потърсят военна подкрепа, което е практика в борбата с подобни групировки. Освен всичко това униформените са и зле подготвени за стрелбата, което предопределя провала.

Последният син в кървавата група е Хоакин Лопес. За него се знае малко. Той не е толкова познат на властите, но има данни, че е пряко свързан с дейността на картела.