Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТРАГЕДИЯ: Слънчевите панели се оказаха кошмара на американските инвеститори, загубили милиарди долари заради дъмпинга на Китай.
ТРАГЕДИЯ: Слънчевите панели се оказаха кошмара на американските инвеститори, загубили милиарди долари заради дъмпинга на Китай.

От месец насам един скандал тресе политическия и бизнес елит на САЩ. Става дума за фалита на компанията "Солиндра" (Solyndra) на 31 август тази година, която е третият по големина производител на слънчеви панели в страната.
"Солиндра" е определена за една от "50-те най-иновативни компании" в света през 2010 г. от Масачусетския Технологичен институт. По данни на "Уолстрийт джърнъл" частните инвестиции в компанията възлизат на 1 милиард долара и
тя влиза
в класацията
на престижното издание "Топ 50 на компаниите, финансирани с венчърен капитал". Преди фалита си компанията отчита годишен ръст на продажбите от 40%, от $100 млн. на $140 млн. Тогава в нея се заети 1100 души.
"Солиндра" се оказва третата фалирала компания от бранша за месец август, с което може да се твърди, че този технологичен сектор на американската икономика от сега нататък ще бъде гледан под лупа. В момента тече изслушване на управителите на компанията в конгреса, а ФБР вече започна разследване. За зла участ на играчите и инвеститорите в сектора "Зелена енергия" фалитите съвпаднаха със старта на предизборната борба в САЩ и май зелената енергия и търгуването с въглеродни емисии ще бъдат новите бойни полета. Но отвъд предизборния аспект случаят "Солиндра" илюстрира
начина на функциониране на западната икономика
и на сегашната западна капиталистическа система.
Развитието на нови технологии и внедряването им в производството е рисков бизнес. Съвсем нормално компанията "Солиндра" привлича 1 милиард долара инвестиции от венчърни (рискови) фондове и разработва нова технология за слънчеви панели. Технологията намалява използването на полупроводникови материали, което е основният и най-скъп компонент в тяхното производството. За трите години до 2009 г. компанията увеличава рязко продажбите си и цената на акциите й се качва над 100 долара. Колко от тези продажби
се дължат на държавните програми
за "зелена" енергия и каква е реалната икономическата ефективност на новата технология тепърва ще се изчислява.
Сега се знае, че още преди началото на кризата "Солиндра" е била наясно с ниската конкурентоспособност на своето производство дори при положение че слънчевите панели получават 30 процента държавна субсидия под формата на данъчен кредит. Очевидно "Солиндра" не е единствената на това дердже, защото зеленото лоби започва масирана кампания за допълнително държавно финансиране на фирмите за "чиста" енергия и подпомага финансово кандидатите на изборите през 2008 г. Същевременно започва кризата и лобистите удрят джакпота под формата на 38,6 милиарда долара държавен заем за "чистите" фирми.
Паят на "Солиндра"
 от джакпота е
 535 милиона долара
и отново грейва слънце над панелите. Новоизбраният президент Обама посещава слънчевата фирма и заявява пред камерите: "Бъдещето е тук." Сега, политическите му душмани показват клипа като "оная касета", защото половината от въпросните 38,6 милиарда за "чиста" енергия вече са раздадени, а са създадени едва 3545 постоянни работни места. Всеки може да изчисли колко струва на данъкоплатеца създаването на едно работно място - над 5 милиона долара.
Случаят "Солиндра" вече се разследва от конгреса и председателят на комисията конгресменът Фред Ъптън сравни заема от 535 млн. с големия влаков обир в Англия през 60-те. В интерес на истината, веднага след получаването на спасителния заем компанията заделя 187 млн. за лобиране във Вашингтон. Ако Фред Ъптън пожелае да открие част от парите от обира, не трябва да ходи далече.
Проблемът със "Солиндра" е по-дълбок. В момента тече ревизия на отпуснатите държавни заеми в САЩ за зелена енергия, а отпускането на нови е замразено. Както се казва, покрай сухото гори и суровото. Резултатите вече са налице - една от водещите фирми - "Солар Сити",
няма да получи договорения
 държавен заем

и вероятно ще последва "Солиндра". Преди седмица компанията "ХелиоВолт" бе спасена от фалит от корейска фирма и производството й се изнася в Азия.
По данни на Международната агенция за енергетика след 40 г. една четвърт от електроенергията ще се произвежда от слънчева енергия. Т. е. пазар от 3 трилиона долара за слънчевите панели. Основният конкурент в сектора е Китай (виж графиката), който миналата година е заделил 30 милиарда долара държавни кредити за производителите на панели. Според данни на американското Министерство на енергетиката за последните 6 години делът на САЩ в производството на панели
е намалял от
 40% на 5%,
а делът на Китай се е увеличил от 6% на 61%. От началото на тази година панелите са поевтинели с 42% главно поради поевтиняването на полупроводниковите компоненти.
Наистина, в развитието на нови технологии не може да се знае предварително коя фирма ще направи технологичен и пазарен пробив и коя ще се окаже нежизнеспособна. Затова се изполва частен рисков капитал и държавна помощ. Но в крайна сметка
работата опира до икономическата и политическата среда,
в която работи фирмата. Ако са необходими 2 долара помощ, за да се произведе продукция за 1 долар, и ако една трета от държавната помощ се връща обратно за лобиране, работата предварително е обречена на провал и обвиненията към конкуренцията олекват. Такъв капитализъм не може да просъществува дълго.
В дъното на проблема е начинът на функциониране на западния капитализъм в момента. Всички знаем, че бизнесът не само задоволява сегашните потребности на пазара, но и създава бъдещи потребности и се настройва, за да задоволи потребителите. Публиката вярва, че компаниите се борят за нейния долар в джоба и купувайки, тя гласува за тях. Но случаят "Солиндра" показва ясно, че публиката греши. Погледнете само рекламните кампании - едни ви казват
"купувайте
 нашата стока"
други ви казват "затворете си очите, ние знаем какво да купим вместо вас с вашите пари". Все повече компании се борят не за долара във вашият джоб, а за долара от вашите данъци в държавната хазна, където някой друг гласува с него вместо вас. Когато индивидът не разполага с достатъчно доход в момента, той прибягва до кредит, залагайки своите активи и бъдещите си доходи. Когато доходът в хазната се окаже недостатъчен, за да задоволи бизнес апетитите към него, държавата залага общия бъдещ доход, излиза на дефицит и помпа дълга. Ако вие сте във временно затруднение, ще намалите покупките, но ако държавата е във
временно затруднение както виждаме, тя продължава смело да пазарува вместо вас.
Сега конкурентните фирми от Азия ще се борят против глобалното затопляне и повишаването на равнището на океаните. Засега единственото безспорно повишение е от 535 милиона долара в графата "Дефицит" на федералния бюджет. Масираната и скъпа рекламна кампания за климатичен апокалипсис, провеждана на Запад в продължение на години, се оказва в полза на конкурентите. Същите, които сега Западът зове за помощ за излизане от кризата.
Югоизточна Азия може да помогне на Запада за излизане от кризата предимно в посока на обезпаразитяване. Без него възстановяването на нормалната икономическа и политическа среда е невъзможно. Случаят "Солиндра"
трябва да разбуди
 и европейците,
където са били и митичните Авгиеви обори. Ако сенаторът Ъптън, председателстващ комисията за разследване на фалиралата компания, не открие крайните получатели на похарчените за лобизъм $187 млн., то случаят "Солиндра" ще мине в графата "кални предизборни номера". Още отсега сенаторът е на грешен път - обирът не е на влака, а на релсите, по които се движи.