Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разсекретиха досието на най-бруталния сериен убиец на проститутки

Ричард Котингам изтезавал смъртоносно над 120 момичета, телата на повечето не са открити

“Зловещ мозък, който не е оставял дори една следа на местопрестъпленията! Почиствал е всичко прецизно и с усмивка”, заключават криминалисти

“Това беше игра! Контролирах ги все едно съм Бог”, казал той, след като го задържали

Нови ексклузивни документи за един от най-садистичните американски серийни убийци и изнасилвачи бяха публикувани от службите преди дни. От разсекретеното досие на Ричард Котингам, известен като Изкормвача на Таймс Скуеър, стана ясно, че мъжът е върлувал в продължение на 13 години и вероятно е отговорен за стотина смъртоносни нападения над млади жени. Повечето от жертвите му са били проститутки, чиито тела не са установени и до днес.

От записките на службите се разбира и че още през 1980 г., когато е задържан от властите, той разказал потресаващи подробности за издевателствата си. Признал, че след едно от тях полицаи го спрели на улицата, докато носел чувал, пълен с останките на едно от момичетата. Тогава казал на униформените, че в торбата има картофи, а те дори не направили проверка, за да установят истината.

"За мен това беше игра – разказва по-късно той пред психолозите. - Успявах да накарам почти всяка жена да направи каквото поискам. Манипулирах ги чрез жестове и думи. Наблюдавах реакциите им. Изучавах ги. Сякаш напълно контролирах съдбата на някого. Все едно съм Бог. Убивах всяка седмица.“

По-късно в документите криминалните специалисти ще запишат, че Котингам е сексуален садист, който не изпитвал никаква жал към жертвите си.

"Не може да бъде описано чувството, което той е изпитвал, когато ги е наранявал брутално – споделят те в досието. – Рязал е части от телата им с твърдението, че ги наказва, защото са леки жени, а всъщност това е носело приятна емоция за него. Той е бил изключителен манипулатор със зловещ ум.“

От разкритията става ясно и как мъжът е успял да убие толкова много девойки, без да бъде задържан. Той имал късмета да извършва престъпленията в епоха, в която Ню Йорк става известен като Града на страха. Районът около легендарния площад Таймс Скуеър пък е превърнат в свърталищe на незаконни дейности, сред които хазарт, проституция, грабежи и продажба на нелегални стоки.

Така години наред Котингам действа, без да влиза в полезрението на властите. Според разсекретеното досие това се случва едва в началото на декември 1979 г., въпреки че извергът започва да издевателства още през 1967 г. За съжаление, близо тринадесет години по-късно службите осъзнават, че имат работа със сериен нападател. Това се случва, когато в едно от районните управления на Ню Йорк е получен сигнал за пожар от служител на хотел Travel Inn Motor. По телефона той съобщава, че в стая 417 има хора, които най-вероятно са пострадали от буйните пламъци и трябва да бъдат извадени по най-бързия начин. Специализираните екипи пристигнат само след минути, за да установят, че в силно задимения апартамент има две тела на жени, които вече били мъртви.

Какво шокирало полицията

Това, което те заключават още при вида на гледката, било, че загиналите съвсем не са станали жертва на огъня, който пламва в стаята, в която се намират. Те били с отрязани глави и ръце. Имало и явни следи от издевателства върху труповете им.

"Само един изрод и болен човек може да извърши подобно нещо", казва детективът на NYPD Джим Ригел, който е дежурен в управлението точно в този ден и е един от първите хора, които се отзовават на сигнала.

Тогава за първи път започват да наричат неизвестния нападател Убиеца от Таймс Скуеър, без да имат дори малка представа кой е той. За съжаление, службите се оказват в задънена улица, защото извергът не оставя дори една следа след себе си.

Няма негова ДНК, нито дори косъм, който да насочи разследващите към конкретен човек или група от хора. Криминалистите дори откриват дрехите на двете жени прилежно прибрани. Чифтове дънки и черно кожено палто са намерени сгънати във ваната.

Случаят става още по-заплетен, след като не са установени и документите за самоличността на убитите. Отличителните белези по труповете, чрез които могат да ги идентифицират, били оскъдни. Полицията се озовала в задънена улица, а за да разбере кои са жените, дори използвала манекени, които облекли в намерените тоалети във ваната. Целта на разследващите била, след като разпространят снимките, някой от семействата на нападнатите да познае дрехите и да даде знак.

За щастие, това сработва. Приятел на една от жените, който е медицинско лице, я разпознава по белег от цезарово сечение и рентгенова снимка на гръдния й кош. Съобщава, че това е 22-годишната Дидех Гударзи, която работи като проститутка.

Самоличността на другата жена не е установена и до днес. Предполага се, че по време на смъртта си тя е била приблизително на същите години като приятелката си. Не липсват и съмнения за професията й. През годините разследващи неведнъж са заключавали, че в злощастния ден двете девойки са били повикани от клиент на адрес.

Въпреки големия шум около тежкото престъпление не закъснява и следващият брутален удар на изверга. Той идва само година по-късно след 1979 г. Нападателят извършва новото нападение през май 1980 г. Този път обаче то се случва в хотел "Севиля“. Там полицията ще се натъкне на удушената Жан Рейнер, която е на 25 години и има дете. Жената също като предишните две жертви работи на повикване. И при този случай, както и при другите, гледката е непоносима. Криминалистите записват в документите си, че Жан е с отрязани гърди, които били открити на табла в стаята. Точно това е моментът, в който екипите стигат до извода, че имат работа със сериен убиец. Отбелязват и че той е изключително “хитър човек, но много комбинативен".

Приблизително пет месеца след трите зловещи убийства службите се насочват към женен мъж на име Ричард Котингам от Ню Джърси, който е баща на три деца. Той влиза в полезрението им, след като полицаи забелязват, че всяка вечер същият човек прекарва немалко време в определен район близо до Таймс Скуеър, известен с високата престъпност.

В новите разсекретени документи става ясно, че в годините, когато убиецът е върлувал, е имало и други жертви, при чието умъртвяване личал определен почерк. Не липсвали и проститутки, които са подавали сигнали за нападение и са описвали апаша си визуално. Те обаче са извадили късмета да се спасят невредими от лапите му за разлика от колежките си. Преди дни в сериал, излъчен по "Нетфликс" и направен специално за Ричард, говори бившата проститутка Барбара Амая. Тя споделя, че през далечната 1979 г. е била изнасилена и ограбена от мъж с пистолет, който имал поразителна прилика с Котингам.

Имало ли е още жертви

Според документите извергът е извършил и други убийства, за които обаче така и не е бил изобличен. Имало и случаи на изчезнали жени, които не са открити и до днес. Техните досиета отдавна са в графата "студени“ и са обявени за мъртви, въпреки че местоположението им е неизвестно.

В папките, които службите отвориха съвсем наскоро, е записана и причината голяма част от нападнатите да замълчат. Това се случвало не заради страх от Котингам, а заради епохата, в която живеели. Точно тогава продаването на ласки билo криминализирано. Грозяла ги сурова присъда и дори години затвор, ако полицията разбере, че се занимават с това. Друго, което спирало жертвите да се оплачат, били законите. За да докажат, че са нападнати, трябвало задължително да представят свидетел.

Така убиецът успява да върлува спокойно и в един от най-скъпите квартали на Ню Йорк - Манхатън. Службите не изключват мъжът да е пътувал и до други части на града, дори и извън него, за да напада още непознати жени. Точната им бройка не може да бъде посочена.

Как го задържат

На 22 май 1980 г. компютърният програмист качва в колата си 18-годишната Лесли Ан О'Дел, която стои на Лексингтън авеню. Момичето се съгласява да прекара една нощ в компанията му срещу 100 долара. Той я води в близкия мотел, където дни преди това е убил друга девойка. Там двамата се отдават на ласки, по време на които Ричард проявява нездрав садизъм. Започва да я измъчва и да й крещи, че трябва да бъде наказана като другите, които се занимават с това. Вади и белезници, с които заключва ръцете й. Опира нож в гърлото й. Това, което този път нападателят пропуска, е да запуши устата на жертвата си. Нейните викове са чути от част от персонала на сградата, който мигновено вика полиция. Подобни писъци чуват и 18 дни по-рано, когато Котингам е с друго момиче. Пристигналите власти арестуват мъжа в коридора, докато той прави опит да избяга. В чантата му намират белезници, кожена гега, два нашийника, острие, копия на пистолети и хапчета с рецепта.

Само няколко дни по-късно Ричард вече е изправен на подсъдимата скамейка в Ню Джърси. Обвиняват го в отвличане, опит за убийство, тежко нападение, тежко нападение със смъртоносно оръжие, сексуално насилие, притежание на оръжие и на опасни вещества. Доказателства не липсват. Такива са открити както в колата му, така и в дома му. Там службите намират лични вещи на част от жертвите му. След като е осъден, жена му иска развод поради липса на издръжка и проявен към нея психически тормоз и жестокост.

Какво още пише в криминалното му досие

Котингам е от малкото серийни убийци, които имат широки познания по криминалистика. По време на нападенията, които според властите продължават 13 години, той е чел книги и е гледал стотици филми на тази тематика. Поради тази причина добре е прикривал и следите си - открит е само един пръстов отпечатък, принадлежащ на него, върху едни от белезниците, които оставил на ръцете на своя жертва. Всички останали почиствал прецизно. Осъждането му обаче става благодарение и на показанията на три нападнати жени, които оцеляват като по чудо. Така за първото убийство, за което е признат за виновен, получава присъда от 173 до 197 години затвор. Тази цифра ще се увеличи значително през следващите месеци и години, тъй като по категоричен начин е доказана вината му и за други четири нападения от втора степен.

През 2010 г. той дори се признава за виновен за убийството на 29-годишната Нанси Вогел, извършено през 1967 г. Миналата година Ричард отново шокира обществеността, след като се призна за виновен за отвличане, изнасилване и удавяне на две тийнейджърки през далечната 1974 г. Извергът разказа и за още три убийства на ученички от Джърси, станали през 1968–1969 г. Последните му показания станаха бартер в замяна на имунитет от съдебно преследване.

Така в криминалното досие на Котингам към днешна дата е записано, че той е отговорен за 11 убийства. Разследващи обаче са сигурни, че смъртоносните нападения са били между 100 и 150. Днес извергът садист се намира в щатския затвор на Ню Джърси, където излежава присъда от 200 години.