Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ДОБРЕВ
КИРИЛ ДОБРЕВ

"Точно преди Коледа си говорихме с приятели, че ръководството на партията ще търси начин да ме освободят до конгреса и че това ще стане на неприсъствено заседание. Голямата ми изненада е, че се случи между Коледа и Нова година. Познах, защото отдавна върви една трансформация в БСП и така се получава когато умира една демократична партия и се ражда една лидерска партия, в каквато се превръща БСП. Тя неглижира своите органи и омаловажава тяхното влияние и търси изключване на най-сериозните си опоненти. Всъщност това го наблюдавахме преди 1-2 години с една от партиите в българския политически живот - ГЕРБ се освободи от най-сериозния си опонент. Г-н Цветанов бе освободен, само че тогава ГЕРБ не загуби гласове, а сега БСП губи много сериозна подкрепа."

Това каза изключеният от БСП Кирил Добрев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Участието във властта е доста относително понятие. Възпитан съм по друг начин - да печелиш обществено доверие, да получаваш широка подкрепа, да управляваш, за да налагаш своите политики. Явно разбират политиката по съвсем различен начин - като превръщат една голяма, 130-годишна масова партия в златен пръст. Трудно приемам моята БСП като такъв пръст. Като четвърторазрядна политическа сила ни очаква съдбата на "Атака" или ВМРО", категоричен бе синът на Николай Добрев.

И посочи явните мотиви за изключването си - че дискредитирал ръководството на партията, говорил съм срещу него и му се противопоставям. "Изключен съм, защото съм изразил своето мнение към работните групи - че едва ли не са музейни експонати и не съм подкрепил решение на Националния съвет да участваме във властта. Казал съм, че по-скоро трябва да влезем във властта, но без да имаме министри. Освободен съм затова, че съм организирал протести пред "Позитано" 20. Там бяха над 400 човека. Трудно бих могъл да организирам такова множества - областни и общински председатели с много авторитет в БСП. И едва ли биха се вързали на един Киро, ако не го преживяваха всичко това, което се случва. А неофициалният мотив е, че просто това ръководство не ме иска на конгреса. Имам около 11 хиляди подписа. Твърди се, че задкулисно съм ги събирал при положение, че аз го обявих публично", допълни Добрев.

"Гонят ме за две неща, които са темели на свободата - едното е свободата на словото, другото - правото да изразявам собственото си мнение", категоричен бе той. "Конгресът на БСП има много прост сценарий - от близо 2-3 седмици хората от ръководството звънят по страната на наши другари и обясняват - вижте, няма нужда да правим избор. Другарката Нинова стои много стабилно. Ето, вече сме във властта, тепърва предстоят назначения по бордове и сега нямаме нужда от избор. 99,9 процента съм сигурен, че този конгрес ще вземе решение Нинова да остане до края на мандата. Апропо, след това ще следва втори, докато паднем под 4-процентовата бариера ще си работим с нея", допълни Добрев. 

"Ако аз бях близък до ГЕРБ, щеше ли да им изкъртим зъбите като вземем 4-5 областни града? Щяха ли да го допуснат това - най-големият им политически опонент Радев да стане президент два пъти с активното участие на моята скромна персона. Щеше ли Нинова да ме държи 4 години до себе си, да вдига тостове и да казва - този е най-добрият? Това са митове и легенди, измислени от хората около нея, за да бъда очернен. Никога аз, моето семейство или който и да било от моето обкръжение не се занимава с обществени поръчки и не печели такива. Понеже аз съм във фокуса на прожекторите повече от 20 години и никога и по никакъв повод не бих си позволил да петня името на моя баща и да се занимавам с неща, които не са свързани с политиката", заяви още той. "Владислав Горанов съм го виждал в парламента и съм ходил един път при него, защото Нинова ме прати за субсидиите на партиите. Това е", сподели Кирил Добрев.

"Много отдавна разделението е по оста БСП - Радев. От година и половина върви една изключително тежка кампания за дискредитирането на президента. Някой искаше да провали втория мандат на Радев. Другарката Нинова положи усилия да бойкотира втория тур, а това не бе допуснато, защото бе направен един бърз байпас на цялата система, по която работи БСП и всичко бе наред на балотажа. Редовите членове на БСП нямат проблем с Радев, ръководството не го желаеше. Днес беше еманацията на всичко това - бе назначен в политическия кабинет на Нинова бившият лидер на СДС-младежи, човекът, който беше изхвърлен от президенството, който плю Радев напоително в продължение на близо половин година - Калоян Методиев. 80 хиляди членове на БСП и как нямаше един достоен да оглави политическия кабинет на председателя на БСП, а трябва да бъде оглавен от един провален седесар.

Някой трие историческата памет на БСП, някой иска да подмени генофонда й. Днес отивам на "Позитано" да взема решението и не познавам никой, освен Енчо с количката, който разнася материалите по етажите. Аз съм тази сграда от 97-ма, когато й трошаха прозорците, когато нямаше ток и парно. Във време, когато някой ходеше на "Раковски 134 да докладва как върви приватизацията. Днес не виждам нито една физиономия, която да ме свързва с това място. И днес някой реши, че няма да бъда допуснат до този храм, аз, четвъртото поколение социалист. Един ден ще изпратя и този председател. Ако аз не мога да си събера вересиите, ще го направи моят син, защото той е тук и гласува за БСП. И аз ще продължа за гласувам за БСП, защото това не е партията на Нинова, а партията на моето семейство", обяви той. И отрече, че може да участва в друг политически проект