Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият министър Асен Василев на пресконференцията днес.
Финансовият министър Асен Василев на пресконференцията днес.

От Румяна Денчева

Готвим инфраструктурна програма за 4 години и за 12 млрд.лв. Пенсионната реформа започва от юни. Ще има помощ за битовите потребители на газ, заради цените. Не очаквам вълна от фалити, съобщи вицепремиерът и финансов министър

До края на януари ще се постараем да бъде внесен бюджета за 2022 година, след публично обсъждане, а до края на февруари се надявам да имаме бюджет за 2022 г. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг, на който отчете приключването на 2021 г. и прогнозата си за 2022 г.

"Не очакваме вълна от фалити. Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през изминалата година. Не се случи и не мисля, че ще се случи и тази пролет", категоричен бе Василев.

"Разходната част на бюджета тази година беше вдигната 2 пъти. На последното заседание на Министерски съвет бяха направени няколко преструктурирания - най-вече в енергийни помощи, отчете министърът.

По повод предвидената актуализация на бюджета за догодина през юни, той заяви: "Няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Затова се взе решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие и после да има актуализация", поясни финансовият министър.

На въпрос за скоростта, с която се движи Планът за възстановяване, Василев обясни, че се водят разговори в ЕК и се надява в средата на януари да има версия, която да работи и за Брюксел и за българската енергетика.

За миналата година, бюджетният дефицит е 3,9%,  което е  с 0,6% по-малко от предвидения в актуализацията на годишния финансов план на държавата и с почти 1% по-малко от предвидения в оригиналния бюджет на 2021 г. Това се дължи основно на по-високи приходи, обясни министърът.

За миналата година има 7,9 млрд. лв. по-високи приходи от консолидираната фискална програма от приходите, реализирани през 2020 г.

"Вървят разговори с Европейската комисия във връзка с Плана за възстановяване. Бяха уточнени позициите по глава Енергетика, където има най-сериозна нужда от допълнителна работа. Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика", каза още Василев.

Според него се готви безпрецедентна програма за енергийно подпомагане за малкия и среден бизнес, общата стойност на която е над 1,5млрд. лв. По повод компенсациите за цените на тока, министърът заяви, че предстоят разговори, вкл. и в парламента с бизнеса за изчистване на спорни моменти и техни искания. Той добави, че засега не се обсъждат компенсации за небитовите потребители. "Помощ ще има обаче за битовите потребители на газ във връзка с високите цени", съобщи министърът.
От справки, предоставени на журналистите, стана ясно, че незавършените плащания на държавата към бизнеса за миналата година са около 250 млн. лв. „От разплатени 2,5 млрд. лв., подчерта Василев.

Има забавяне и в издължаването към АПИ, заради продължаване на споровете с пътните фирми, предстои да бъдат разплатени 1,5 млрд. лв.
За идната година, министърът прогнозира, че дефицитът ще бъде под 3%, т.е. ще влезем в критериите за еврозоната.
Относно работата на ВиК холдинга, министърът уточни, че предстои анализ за количествата вода за промишлени нужди и анализ на разходите. „Ще видим резултатите и ще ускорим работата, каза Василев. Той прогнозира, че 850 млн.лв. европари няма да бъдат загубени.
Разработва се и грандиозна инфраструктурна програма, която предвижда 4-5 моста на Дунав, летище в Русе, довършване на Хемус, Черно море и други пътни отсечки.  „Прогнозната стойност на тази програма засега е 12 млрд.лв. и тя трябва да бъде изпълнена за 4 години. Разходите за здравеопазване, за покупка на хеликоптери и линейки още не са остойностени, надяваме се до юни, когато ще се актуализира бюджетът това да бъде възможно", заяви още Василев.
2-3 милиарда лева ще бъде ковид-пакета за догодина, прогнозира той. Мерките за подпомагане на лекарите и на бизнеса ще продължат.
По повод осъвременяването на пенсиите, Василев призна, че първите стъпки, които вече са в сила от 25 декември не са до там справеделиви. Той обаче подчерта, че от юни нататък ще започне пълна пенсионна реформа, която се надява да бъде честна и справедлива. До тогава ще се плащат и ковид добавките от 60 лв.

По повод подпомагането на малкия бизнес, Василев заяви: „Общата стойност е милиард и половина, от които са разплатени поне 450 милиона лева. Подкрепата е за всички бизнеси, не само за ресторантьорите. Мерките по програмата 60/40 също продължават. Започват се и секторни политики от ББР”.