Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато мегаватчас електроенергия в Ню Йорк е 33 долара, а в Русия около 20, в Европа се колебае между 300 и 400 долара.

В Китай цената на киловатчас електроенергия е 0,08 долара за домакинствата и 0,09 за бизнеса, в Русия варира около 0,06, в САЩ е 0,15, а в Европа е многократно по-висока - 0,3-0,4 долара.

Фючърсите за природния газ през декември надминаха 180 евро за мегаватчас, тоест от началото на годината повишението е 900%. Обяснението е, че руският газ се пренасочва за Китай, а Европа не разполага с достатъчно количества. В САЩ от началото на енергийната криза синьото гориво се продава на цена, която е около 10 пъти по-ниска от тази в ЕС. Макар че тези дни имаше леко понижение, цените отново поеха по неумолимия си път нагоре.

Големият проблем е, че в близките няколко години цените на енергоносителите в Европа ще продължат да са най-високите в света. От една страна са растящите цени за емисиите, които директно се отразяват в цената на продукцията. Те са обект на търговия от американски хеджфондове, които само чакат да чуят една дума от Еврокомисията, за да разберат дали да купуват, когато цените са на дъно и да продават на връх, изнудвайки и без това изнемогващия европейски бизнес.

Как ще издържи европейската икономика на тази преса до пролетта, когато се очаква известно нормализиране на цените, четете тук и тук.