Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНТЕРВЮ НА ПЕНЧО КОВАЧЕВ ЗА В. "24 ЧАСА"

Роден е на 7 август 1936 г. в с. Червена вода, Русенско. През 1959 г. завършва журналистика в СУ. През 1960-1965 г. учи драматургия в Московския киноинститут. Автор е на много стихосбирки, пиеси, есета, на 4-томната историческа сага “Български хроники” и др.

Стиховете му са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски, иврит. Негови пиеси са играни в повече от 200 театъра в България и по света. Със съпругата си - актрисата Доротея Тончева, имат 3 дъщери.

Историческата ни беда е в нашата половинчатост:

полудемокрация, полудиктатура, полусвобода,

полуистина, полуинтелигенция,

полуново, полустаро...

Не съм чул нито едно правителство да вика:

Идем да рушим и да крадем. Всички обещават,

че ще се борят за благото на народа

Ненормално е всяка власт да иска и да си назначава

прокурорите и съдиите. Та те ще бъдат нейни слуги

Пожелавам на вашите читатели и на всички

двете най-важни неща: здраве и свобода!

- С вас разговаряхме в края на 2020 г. Тогава казахте, че е време старата генерация да слезе от политическата сцена и младите да поемат властта.

И това се случи! Пророк ли сте, г-н Цанев, или политиците ви чуха и послушаха?

- Никакъв пророк не съм, обществото ни се разлага от старост, това отдавна, отдавна трябваше да се случи.

Но дали действително се е случило? Това е въпросът. Защото, ако става дума само за младост като възраст - и Сергей Станишев беше млад, даже по-млад от Кирил Петков. За друга младост става дума.

- Правителството на Кирил Петков, в което младите министри преобладават, тръгна много амбициозно. Какво (кой) обаче може да го препъне? Кои са най-големите опасности и подводни камъни пред това правителство?

- Откакто съм пълнолетен, през моя живот са минали 30 правителства и не съм чул нито едно от тях да вика: Идем да рушим и да крадем!

Всичките идват с обещания да се борят за процъфтяването на отечеството и за благото на народа. Така че трябва да си отваряме не само ушите, но и очите.

Нашата историческа беда е в нашата половинчатост. Полудемокрация, полудиктатура, полусвобода, полуистина, полуинтелигенция, полуново, полустаро, полу...

Радостно е, че тези млади хора излъчват решителност и общителност, а не стръв и омраза. Затова присъствието в тяхното правителство и в парламента на хора мрачни и зли от репресивния апарат на стария тоталитарен режим създават блудкаво усещане за “полу”.

Да, те са хора опитни в борбата с политическия противник, владеят всички компроматни и ченгеджийски хватки, ще свършат добре мръсната работа.

Но ако е сладка наивност надеждата с десни средства да се постигнат леви цели, то историческа

глупост би било да вярваш,

че с тоталитарни средства

може да се изгради

демократично общество

И въобще има един неизбежен и нериторичен въпрос: докога? Изминаха 32 години от падането на комунистическия режим, изминаха 22 години, откакто Народното събрание обяви със закон Българската комунистическа партия за престъпна организация, но въпреки това нейни (бивши?) членове продължават да се пъчат по върховете на властта - вече 77 години! Докога???

- Как оценявате действията на държавния глава Румен Радев през годината, в която имахме три парламентарни и едни президентски избори?

- Президентът постигна всичко, което искаше. Струва ми се, че предишните две аародни събрания пропаднаха неслучайно. Властта не биваше да попадне в ръцете на която и да е друга партия - нито в ръцете на БСП, нито на ДБ, нито на ИТН, нито в ръцете на Мая Манолова и Бабикян, за ГЕРБ и ДПС да не говорим.

Властта трябваше да се вземе от момчетата на президента и чрез тях - в неговите ръце. Отлична стратегия. Забележете, той и в тяхното правителство запазва за себе си (чрез своите служебни министри) силовите министерства - на отбраната и на вътрешните работи, на армията и на полицията (където са оръжията, генералът си е генерал). За всеки случай, знаеш ли го Кирчо...

- Защо повечето хора гласуваха за него, а не за представителя на науката и образованието проф. Анастас Герджиков?

- Има много конкретни причини, най-непредвидената от тях бе, че приемайки подкрепата на ГЕРБ, професорът беше припознат като кандидат на тази партия и атаката срещу ГЕРБ се пренесе срещу него. Но генетичната причина е друга. Понеже вашият вестник обича поезията - ето ви началото на едно стихотворение:

Брут и Касий убиха

диктатора Юлий Цезар,

за да възстановят републиката

и демокрацията - народът

погна да убие Брут и Касий,

а обяви Цезар за бог.

И после - 15 века: аve, сaesar!

аve, сaesar! аve, сaesar!

Това не е исторически парадокс,

това е диагноза:

народите не искат народовластие,

народите искат цезар -

огледайте се на юг, огледайте се

на север, огледайте се

около себе си: аve, сaesar! аve, сaesar!

аve, сaesar!

И т.н. ...

-Може ли България да стане президентска република и това непременно лошо ли ще е?

- Не е лошо, но е излишно. За България. Защото от Освобождението до днес в България, казват, е имало само три години истинска демокрация, някъде през 30-те години на миналия век.

През останалото време властта у нас - открито или прикрито - е еднолична. За това не са виновни само личностите, дошли на власт. Нашето съзнание така е устроено -

чакаме всичко да бъде

решено от човека, който е

на върха, и ние сами

тикаме цялата власт

в ръцете му

Малоумен миманс в този фарс играят приближените, министрите, депутатите и прочее. Вместо да го съветват, да го въздържат от грешки, те не спират да ласкаят своя началник, убеждавайки го, че той е велик, че той разбира от всичко - от икономика, от медицина, от театър, от зеленчуци, от самолети, от археология, от дамски превръзки и памперси...

И никой не смее да направи нищо без негово нареждане, всички покорно чакат какво ще каже Той. Така, ще не ще, той се превръща в едноличен властник, ако пък ще - в диктатор.

- Една от обявените първи задачи на новия кабинет е реформа на съдебната реформа, която на този етап се конкретизира в битка за свалянето на главния прокурор Иван Гешев. Каква е вашата прогноза за нейния изход?

- Учил съм известно време право и по съдебните проблеми съм полузнаещ, полуневежа, което “полу”, както стана дума преди малко, е най-лошото. Затова ще се въздържа от коментар.

Ще кажа само едно. Вижда ми се ненормално всяка власт да иска да си избира и назначава прокурорите и съдиите. Че какви независими прокурори и съдии ще бъдат? Те ще бъдат слуги на властта, която ги е избрала и назначила. Това може би обяснява защо нямаме осъдени по върховете на властта.

- Във външнополитически план първото голямо препятствие на правителството е спорът с Република Северна Македония по повод на влизането й в ЕС. Като човек на словото и езика какъв съвет бихте дали на премиера Петков, който ще продължи преговорите?

- Ситуацията между нашите две държави е патова. За да пуснем Република Северна Македония в Европейския съюз, ние изискваме от тях езикът на омразата към нас да спре, а

понеже не ги пускаме

в Европейския съюз, те ни

намразват още повече,

което ни кара още по-категорично да не ги пускаме, а това пък кара тях да ни намразват още повече, което пък кара нас... и т.н., и т.н. Като драматург виждам полезен ход за излизане от тази патова ситуация. Ако премиерът ме попита, ще му кажа.

- Как ще коментирате избора на един 32-годишен младеж без управленски опит за министър на културата?

- По-важното ще бъде да не пречи. Като гледам последиците от дейността на изредилите се министри на културата, започвам все повече да вярвам на Гюстав Курбе, който казва, че държавата ще изпълни своя дълг към изкуството, като престане да се занимава с него, тъй като вредата е по-голяма от ползата.

Чух, че бил възстановил едно читалище.

Не е лошо да се посвети

на тази мисия - да възкреси

читалищата и библиотеките в тях

Книгите стават все по-скъпи, читалищните библиотеки ще стават все по-необходими за бедните читатели.

- ГЕРБ и Бойко Борисов безвъзвратно ли са изчегъртани, или още не са казали последната си дума в политиката?

- Това ще зависи от успеха или неуспеха на новото правителство. И кой ще спечели изборите за местна власт, кметовете. Защото там е реалната дълбока власт. Там са онези две трети, които не гласуваха на тези избори, които не са гласували за новото правителство. За кого ще гласуват?

- Изживяхме една трудна, но интересна откъм събития година. Какво очаквате от новата 2022 г., г-н Цанев? Какви са вашите пожелания към читателите на “24 часа”?

- 2022 година побърква нумеролозите. Ето и моя принос.

Двойката е знак за слаб успех. Обаче сборът от три двойки прави шест, което е знак за отличен успех.

Така стигаме до гениалния извод, че поотделно ще бъдем слаби, но ако се съберем заедно, ще постигнем отличен успех. (Изядох хляба на врачките!)

Пожелавам на вашите читатели и на всички хора двете най-важни неща: здраве и свобода!

7 юни 2012 г. Стефан Цанев е с орфеевия венец на поетичен фестивал в Пловдив.
7 юни 2012 г. Стефан Цанев е с орфеевия венец на поетичен фестивал в Пловдив.
Драматургът със съпругата си - актрисата Доротея Тончева
Драматургът със съпругата си - актрисата Доротея Тончева
С руския си колега - поета Евгений Евтушенко
С руския си колега - поета Евгений Евтушенко