Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей
Новият вариант на коронавирус - Омикрон Снимка: Пиксабей

Много лесно ни втълпиха как се води битката с него, сега е моментът да сменим тактиката

Коронавирусът се оказа голяма мистерия, която като гейзер генерира нови и нови загадки, но е и стрестест да се събудим.

В Дания и Исландия 78% от населението е със завършен ваксинационен цикъл. Въпреки това тези дни там има рекордна заболеваемост - 16 164 души на ден в Дания и 672 в Исландия. Мерките постепенно се възстановяват като се ограничават публичните събития и работното време на заведенията.

Ситуацията в Германия не е по-различна. При 70% от населението със завършен ваксинационен цикъл през декември се наблюдава истински взрив в заболеваемостта. Варира между 20 и 50-60 хил. дневно.

Във Франция при 73% ваксинирано населението, е почти същото. Болните са между 15 и 50 хил. на ден.

В 80-милионна Япония новите случаи са между 90 и 220 на ден при

78,3% от населението,

ваксинирани с две дози. Въпреки това там се случва някаква аномалия - силнозаразният омикрон, който връща мерките в Европа и повишава броя на болните, в Страната на изгряващото слънце се самоубива. Броят на новите случаи драстично спада - през лятото те достигаха до 16 хил. на ден.

В Китай, където със завършен ваксинационен цикъл са 1,2 млрд., или 86%, ситуацията е още по-обнадеждаваща. Любопитното е, че от март насам новите случаи са под 30 на ден. Единствената разлика е, че ваксините са различни - те са с инактивирани вируси, рекомбинантни, векторни. Част от учените още в началото предупредиха, че китайските ваксини, макар и с по-ниска ефективност, ще се окажат по-ефективни, защото залагат на убития вирус в неговия почти пълен вариант. Тоест

той както и да мутира,

шипът както и да се променя, когато имунната система веднъж се е сблъсквала с целия вирус, ще си "спомни" някоя част и може да реагира. В момента именно това е проблемът с информационните РНК ваксини, които залагат на шипа, а той най-често се изменя. Благодарение на това новите варианти все по-често заобикалят ваксините и атакуват организма.

Дали това обяснява аномалията, че от коронавируса продължават да страдат предимно Америка и Европа, а Азия, изглежда, е на път да забрави въобще за пандемията?

От друга страна, Южна Корея с 82% напълно ваксинирано население преживява истински пик с по

5-6 хил. нови заболели

дневно през декември.

Ваксините не могат да са обяснение, защото в Страната на изгряващото слънце те са същите като в Америка и Европа.

Затова учените започнаха да търсят отговори в генетиката и дали японците не са по-различни в това отношение от американците и европейците.

Маските и дисциплината също не са отговор, защото преди Япония страдаше наравно с останалите западни страни. Възникнаха въпроси дали имунната система на японците не е по-устойчива благодарение на факта, че диетата им е научно-обоснована. От началото на пандемията в японското правителство и парламент редовно се дискутира какви вещества, витамини и минерали е необходимо да се приемат, за да се засилят

защитните сили

на организма. Обяснява се подробно от кои храни могат да се набавят и кои са безопасните добавки.

Дали това е причината за интересната аномалия? Все още никой не може да каже, но е повече от странно, че светът така лесно бе подхлъзнат от идеята, че ваксините са единствената възможност да се справим с коронавируса. Спомняте ли си през 2019 г. как в Китай масово се миеха и дезинфекцираха улици и сгради? В Япония се експериментират непрекъснато технологии за физическо унищожение на вируса в болници и помещения с голямо струпване на хора. Българският Национален център за суперкомпютърни приложения също създаде система, която така е изчислена, че от тавана вирусните частици се смъкват към пода, оттам се вкарват в инсталация с UV лампи, където вирусът се убива, и изтегленият и пречистен от помещението въздух се изхвърля навън. Разработката бе предоставена

безплатно

на всички и бе публикувана в престижни западни издания. По света непрекъснато се експериментира с подобни технологии, проблемът е защо в Европа и САЩ те не се прилагат масово? Ако физически се намали популацията на вируса, тогава няма да се налага хората да го посрещат като жив щит и да се надяват той все някога да мутира и да се превърне в обикновен грип.

Кой и защо втълпи на Западния свят, че ваксините са единственото решение? Човечеството има ли план Б, ако тази игра на котка и мишка се окаже дълга? Ще издържи ли имунитетът на хората, ако се налагат бустери през няколко месеца? Защо се забрави целият останал инструментариум? Слава Богу, има технологии, които могат да помогнат, за да се намали натоварването на здравните системи и да осигурят време, за да се открие слабото място в патогена. Проблемът е, че подхлъзването стана много лесно. Прекалено лесно в Америка и Европа всички повярваха в едно-единствено решение, а това стана благодарение на най-старата тактика -

Разделяй и владей

Умело обществата бяха разделени на ваксъри и антиваксъри и всяка група е готова да воюва с другата, защото е дълбоко убедена, че там са само малоумници. Така енергията, включително на политиците и научните институти, вместо да се насочи към креативни и новаторски идеи, буквално се пилее на халост. Нацизмът е емблематичен пример за разделяне на обществото - урок, който трябваше да сме научили. В момента ножът е опрал до кокала. Вирусът ни показа, че е готов за маратонско бягане, а не е състезател на кратки дистанции. Ваксините работят, но те не могат да са безкрайно решение. Сега е моментът човечеството да се обедини и да потърси и други начини - технологии, които да облекчат мерките и здравните системи, медикаменти, нов тип ваксини, включително назални и с убити вируси и строги хигиенни мерки навсякъде.