Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има опасност България да се превърне в COVID гето. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес. Това каза професор Радка Аргирова пред премиера Кирил Петков.

Той я покани на разговор, за да обори твърденията, че част от съгражданите ни не вярват на това, което казват институциите и не са видели чак толкова хубави неща от институциите у нас.

Докога ще имаме COVID, попита своя гост министър-председателят.

Вирусът като такъв в момента е сложен под страхотна преса. Това не е същият, който се разхождаше у нас през февруари, март и април. Сега ние го натискаме - лекуваме го. Хората се лекуват не със симптоматични лекарства, които просто свалят температурата, а с антивирусни лекарства - те имат ефект, именно те поставят имунитета под преса. Той ще продължава да се развива в нови и нови мутации. Ако обаче сме имунизирани, това няма как да му се получи на коронавируса, обясни професор Аргирова.

Тя мисли, че към април-май месец вирусът в страните с много добро ваксинационно покритие ще затихне. Ще затихне и тази масова психоза заради COVID.

България, където все още е много нисък процента на истинска защита от коронавируса чрез ваксинация, не дай си боже, може да се превърне в страна с едно ендемично развитие на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. 

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация.

"Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират", каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация се лансира идеята страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. "Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни", каза проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже „не искаме да сме COVID гето”.

Разговорът между министър-председателя и професор Радка Аргирова се случва непосредствено преди Кирил Петков да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.