Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Дянков
Симеон Дянков

Завършваме годината с редовно правителство и това е положителна новина. Декември е месец, когато се дават повече пари, защото се вижда какво е състоянието на хазната, и е добре, че тези пари се дават за социални помощи. Продължава се политиката на предишните правителства, включително и на старото редовно правителство и тази добавка за пенсиите заради ковид вероятно ще залегне и в бюджета за новата година. Това заяви пред Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков.

Хубавото е, че има хора от служебното правителство в редовното и те ще почнат с летящ старт, защото познават обстановката. Имам висока оценка и за Кирил Петков, и за Асен Василев - познавам ги отпреди, преподавал съм и в Харвардските курсове, които те правят в Софийския университет.

Икономическата политика реално беше спряна за цяла година. Като цяло коалицията е повече център-ляво, очаквам и повече социална политика и това е за добро, такава е ситуацията, смята Дянков.

Как икономическият растеж да е повече от инфлацията - това е ключово за 2022 г. Инфлацията вече е изпусната, вече е над 7% и очаквам да стане и по-висока за цялата 2022 г. Подценява се следното - събират се няколко фактора, които ще вдигат инфлацията. Първият е омикрон, оосвен това спряха голяма част от големите инфраструктурни проекти и те вероятно пак ще се пуснат, а и плащанията в социалната област ще подклаждат инфлацията. Как обаче ще има по-висок икономически растеж, тъй като тази година разходите рязко намаляха, особено в инфраструктурата, а това ще е ключово за инвестициите. Нов дълг не ни трябва, не ни трябва и още дълг за 10-12 милиарда. Реално ни трябват около 4 милиарда, за да се замени дългът, който изтича. Икономическият растеж трябва да е поне с 2-3 процента повече, отколкото е сега, прогнозира Дянков.

Според него в отделни сектори инфлацията е 20, дори 30 процента. Трябва анализ в кои сектори е най-висока и да се каже конкретно какво да се прави. А следващата година инфлацията ще е 8 до 10%. Всъщност инфлацията помага на бюджета - по-голямата инфлация налива повече пари в бюджета и освен това, като се спряха инфраструктурните проекти, така се събират повече пари в бюджета, обясни Дянков откъде да са излишъците в бюджета.

Според него е правилно да не се взема проектобюджетът от служебното правителство, а да се изчисли каква е инфлацията и тогава да се правят сметките за 2022 г. В момента, в който спре мораториумът върху цените на тока и парното, ще има внезапен скок на цените и на цялата кошница на инфлацията. И това едва ли ще важи за 3 месеца, според мен ще важи за цялата 2022 г., каза още Дянков.