Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последното десетилетие името на Петко Сертов се появява рязко в публичното пространство, след което също толкова рязко се потапя в тайнственост.

Още назначаването му на поста в родното ФБР през 2008 г. беше изненада, а мистериозното му изчезване през 2014-а и издирването му с Интерпол и до днес е загадка. Или поне за масовата публика.

Тих и скромен човек, когото никой не е обвинявал в злоупотреби, но и не е хвалил с особени постижения.

Във вторник 66-годишният бивш шеф на ДАНС за кратко влезе в списъка на съветниците на новата министърка на външните работи от “Има такъв народ” Теодора Генчовска. В тази си роля той преживя само една нощ, защото в сряда след реакция на парламента и намеса на премиера Кирил Петков името му бе извадено от съветническия списък. Причината - свързан е с бившата Държавна сигурност.

Сертов не е бил агент, съдържател на явочна квартира или с други думи - обикновен доносник. Винаги е бил щатен служител. Назначен е като разузнавач през 1984 г. във Второ главно управление на ДС и оттогава кариерата му е свързана със службите. Както на много други офицери, някои от които и до днес заемат висши публични длъжности.

Преди службата в държавния апарат за сигурност Петко Сертов е завършил кралския лицей в Брюксел и Висшия икономически институт, днес УНСС. След това работи във външнотърговското държавно дружество “Химимпорт”.

Когато Държавна сигурност е разформирована в началото на 90-те години на миналия век, Петко Сертов започва работа в ГДБОП в направленията “Международен тероризъм” и “Наркотици”. Напуска през 1997 г. и влиза в частния бизнес.

През 2001 г. става съветник на президента Георги Първанов, а от 2005 г. е секретар на съвета по сигурност в правителството на тогавашния премиер Сергей Станишев. 2 г. по-късно е избран за председател на ДАНС, която започва работа през 2008 г. Още тогава Сертов признава, че е бил част от Държавна сигурност. “Не съм имал проблеми с нашите партньори. Напротив, бил съм подкрепян дори в това начинание”, заяви той при представянето си в Министерския съвет, попитан дали миналото му в ДС няма да създаде проблем в доверието със службите от НАТО и ЕС.

ДАНС с председател Петко Сертов не се запомни с шумни акции. Тогава службата още нямаше правомощията, които придоби по-късно. Нашумя с назначението на бившата барета Алексей Петров за негов съветник, който се сочеше за истинския ръководител на службата. С идването на власт на първото правителство на ГЕРБ през 2009 г. Петко Сертов напусна ДАНС и бе изпратен като консул в Солун. По-късно - през 2011 г., стана зам.-директор на БОРКОР (днес част от КПКОНПИ).

Два пъти името на Сертов е оповестявано като щатен служител на Държавна сигурност. Веднъж при проверка на комисията по досиетата в МВР е обявен като началник на направление в ГДБОП. През 2017 г. името му отново се появява при проверка на дружествата, в които участие има Министерството на финансите, защото през 2006 и 2007 г., преди да стане шеф на ДАНС, е бил в надзорния съвет на “Информационно обслужване” АД.

След периода в БОРКОР Сертов отново напуска държавната администрация, за да стане консултант на фирмата “Обединени енергийни търговци”, собственост на бизнесмена Ангел Божилов. Този факт стана публичен през декември 2014 г., когато Сертов мистериозно изчезна и беше обявен за издирване по молба на съпругата му. В търсенето му се включиха МВР, бившите му подчинени от ДАНС и дори Интерпол. Издирваха го с хеликоптер по любимите му планини и места сред природата, но без резултат. Малко по-късно дойде информация от Гърция, където Сертов бил засечен в хотел. Напуснал го и останал в страната, където преди години е бил консул за кратко. Близо месец не се върна, а историята е мистерия и до днес. На финала съпругата му Емилия отиде до южната ни съседка и го върна в България. А той обясни, че му се наложил болничен престой след лека катастрофа.

През годините от 2010-а насам Петко Сертов се е появявал и в съда като свидетел по важни дела - срещу Станишев за изгубените секретни документи от ДАНС, срещу Алексей Петров по “Октопод” и по това срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, че е облагодетелствала бившия му работодател Ангел Божилов.