Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Япония вирусът се самоубива, но в Европа чакат нова тежка вълна

В предишния брой публикувахме предположенията на учени, че новият вариант на коронавируса - Омикрон - може да изиграе ролята на жива ваксина.

Най-неприятните мутации на новия Омикрон са тези, които променят антигенната структура толкова силно, че имунната система, която вече се е срещнала с предишните варианти, не реагира на новия щам. Това означава, че тези, които вече са били болни,

ще се разболеят отново,

а тези, които са ваксинирани, няма да са защитени от новия вирус. За щастие, това все още не е така.

Засега не знаем колко бързо ще се разпространи Омикрон и дали ще замени Делта, или ще изчезне от популацията. В Япония например се появи мутация в ген, който регулира възпроизвеждането на нови вирусни частици и вирусът сякаш се самоуби и напусна популацията.

На въпроса как оценява съществуващата

система от

QR кодове в Русия

и “зелени сертификати” в Европа, акад. Зверев отговаря, че те са заимствани от западните държави, но не влияят положително по никакъв начин и в тях се крие сериозна опасност. Хората, които получават QR код след ваксинации, забравят, че могат да бъдат носители на вируса. Успокоени, пренебрегват правилата за безопасност, спазването на дистанция, носенето на маски в транспорта и където има струпване на хора.

Така те могат да предават вируса. Сега учените изразяват опасения, че следващата вълна може да бъде усилена от тези, които са ваксинирани. Те не се разболяват, но могат да пренасят вируса.

“Затова не съм привърженик на QR кодовете. Те нямат много смисъл. Основният индикатор - дали човек има вирус, или не - е PCR тестът”, аргументира се ученият.

По неговите думи всички ваксини, които се използват в Русия, САЩ и Китай, стимулират

само производството на антитела,

тоест създаването на хуморален имунитет. Докато клетъчен имунитет не се развива. Следователно те трябва да се прилагат на всеки шест месеца. А в Америка вече казват, че Pfizer трябва да се прави през 2 до 4 месеца. Защото антителата намаляват с времето и имунитетът изчезва.

Следователно е необходимо отново да се стимулира тяхното производство.

“Що се отнася до създаването на една ваксина, тя може да бъде разработена за кратко време, ако се знае как да се направи - категоричен е акад. Зверев. - Ако има готова платформа, тя може да се произведе за около месец. Но колко задълбочено може да се тества върху клетки, животни и после върху хора – първа, втора, трета фаза? Не харесвам съкращаването на времето за изпитване: нямаме право да поемаме рискове с ваксината. Трябва да сме сигурни, че няма да навредим на пациента, защото тя се инжектира на здрави хора.”

Имунитетът е важен

“Забравяме, че е необходимо да поддържаме собствения си имунитет, да пием витамини, да правим гаргара, да изплакваме носа си, да си мием ръцете. Все прости неща, които са ефикасни и лесни за прилагане. Има препарати срещу респираторните вируси, които стимулират локалния имунитет, тоест лигавицата, върху която вирусът попада.

Това са укрепващи медикаменти,

които е добре да се използват”, препоръчва акад. Зверев.

Според него ползването на ръкавици е безсмислено - събират мръсотия, могат да доведат до кожни заболявания.

Маските предпазват от тези, които кихат и кашлят. Но малко хора ги сменят на всеки 2 часа. Някои ги държат в джоба си по шест месеца. Би било по-добре да се раздават маски, както правят в много институции.

Важно е да се носят правилните маски. Декоративни, с различни апликации не предпазват - имат 0,1% защита. Истинските медицински маски е препоръчително да се носят и от здрави, и от болни. Особено в транспорта, където не може да се спазва дистанция.